1.6.2024 | Svátek má Laura


ENERGETIKA: Co nabízí Kuchtová

11.1.2007

Navržená ministryně školství za SZ Dana Kuchtová prohlásila 8.1.07 (dle ČTK) v rakouském deníku Neues Volksblatt, že koaliční dohoda o nepodporování stavby dalších reaktorů je vítězstvím a nakročením k zastavení provozu Elektrárny Temelín. Předseda Strany zelených pan Bursík následně uvedl, že požadavek na odstavení Temelína není pro zelené aktuální. Zdá se, že u vrcholných politiků Strany zelených „levá ruka neví, co dělá pravá“.

I když tedy zelení nebudou chtít odstavit Temelín, jejich energetická koncepce, kterou prosadili do programu vlády, vzbuzuje oprávněné obavy. Mluví o „vítězství“, ale zcela záměrně nemluví o tom, co nás – občany republiky - takové jejich vítězství bude stát.

Energetická politika zelených odmítá nejen jaderné elektrárny, ale i pokračování těžby uhlí nad rámec těžebních limitů a to všechno kombinuje s razantní ekologickou daňovou reformou – to v překladu do srozumitelného jazyka znamená daňové zatížení téměř všech našich zdrojů energie daní násobně vyšší, než požaduje EU, a brzkou závislost na dovozech elektřiny. Ve srovnání s tím je letošní zdražení elektřiny maličkostí.

Bez nových zdrojů bude produkce elektřiny v ČR následkem odstavení starých uhelných bloků za několik let naprosto nedostatečná. Koupit se dá téměř všechno, tedy i elektřina, ale musí existovat nabídka. Dnes ale začíná být hlad po elektřině prakticky v celé Evropě, nabídek mnoho není a bylo by naivní se domnívat, že se nám podaří přeplatit případné zahraniční dodavatele elektrické energie, když jsou dnes dovozcem téměř všechny státy v našem okolí. A to i státy bohatší, než jsme my.

Zelení mají pravdu v tom, že je třeba šetřit (k tomu nás svojí energetickou politikou a výrazným zdražením energií určitě přinutí) a snažit se maximálně využívat obnovitelné zdroje energie, ale zároveň by se měli vrátit do reality a vycházet z našich skutečných možností. Jakákoliv ideologie kombinovaná s myšlením maximálně do konce volebního období se nám může krutě nevyplatit.

„Vítězství“ Strany zelených ohledně energetické politiky může být skutečnou prohrou všech občanů naší republiky.

směnový inženýr Elektrárny Temelín

Bohdan Zronek