29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


EKONOMIKA: Německé hospodářství se dostalo z krize...

21.8.2013

... a naše hospodářství ho kopíruje

Německé hospodářství se dostalo v druhém čtvrtletí roku 2013 z krize a vzrostlo o 0,7 procenta, což pozitivně překvapilo i experty. Je to nejvyšší růst za více než poslední rok. Může za to zvyšující se spotřeba, investice i export, oznámil Spolkový statistický úřad. Například agentura Reuters počítala s nárůstem ekonomiky jen o 0,6 procenta.

V prvním čtvrtletí letošního roku stouplo německé hospodářství jen o 0,1 procenta, což je považováno za ukazatel stagnace. V druhém čtvrtletí se zvýšily zaměstnanecké platy i zaměstnanost a to se hned projevilo na stoupající spotřebě. A i stát investoval o něco víc, než v předešlém čtvrtletí. Statistici tento nárůst přičítají i předchozí nepříznivé zimě, která brzdila investice, jež se mohly rozběhnout plně až v druhém čtvrtletí, protože kvůli zimě se nedalo stavět.

Ekonomové jsou přesvědčeni, že lze konečně poprvé od podzimu roku 2011 hovořit o tom, že se německé hospodářství dostalo z krize. Poukazují na to, že i Francie zaznamenala ve stejné době nárůst o 0,5 procenta, což je důležité, protože tato země představuje v eurozóně druhou nejsilnější ekonomiku ze všech 17 zemí. Naproti tomu Itálie je ještě v mínusu o 0,2 procenta a Španělsko je v mínusu o 0,1 procenta. Eurostat proto předpovídá, že podle předběžných výsledků erozóna bude celkově vykazovat nárůst ve výši 0,2 procenta. V dalším pololetí ale příjmy z exportu podle odborníků zase klesnou, jak uvedl německý newsmagazín Der Spiegel, protože se snižuje nárůst ekonomiky v Číně.

Jak jsme navázáni na eurozónu a především na Německo se ukazuje, že nárůst HDP v České republice za stejnou dobu stoupl rovněž o 0,7 procenta a je to právě hlavně díky vývozu do SRN. A meziročně vývoz zboží u nás stoupl o 1,4 procenta. Je tomu tak poprvé po roce a půl, kdy jsme se trvale propadali o 3,1 procenta. Byli jsme v nejdelší recesi po roce 1989. Ale protože další odhady v eurozóně tak vysoký nárůst nepředpokládají, dá se předvídat, že i náš nárůst poklesne. Čeští spotřebitelé jsou hodně opatrní, což potvrzuje obrat maloobchodu. Stále je u nás velký propad hlavně v tržbách za potraviny. Analytik z Home Credit Michal Kozub se domnívá, jak řekl Českému rozhlasu, že vzhledem k méně restriktivní politice vlády se otevírá větší prostor pro růst, ale v odhadech je stejně jako jiní analytici velmi opatrný.

Němečtí bankéři a experti jsou mnohem optimističtější. Týdeník Die Zeit například cituje šéfa Průmyslové a obchodní komory Alexandera Schumanna, který tvrdí, že konjunktura poprvé stojí na pevných základech, a jeden z šéfů Commerzban Jörg Krämer dodává: "Čísla, která máme k dispozici, jsou neobyčejně silná."

Tyto výroky mají zřejmě za následek i to, že se v srpnu 2013 podle Centra pro výzkum evropského hospodářství, které sídlí v Mannheimu, zvedl index konjunktury z březnových 5,7 bodů na současných 42 bodů. A v celé eurozóně tentýž index stoupl o jedenáct bodů na 44.

Psáno pro Český rozhlas Plus

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel