10.5.2024 | Svátek má Blažena


EKONOMIKA: Jak SEKat hlava nehlava

1.3.2006

Jednoduché shrnutí:
Vláda ČR přijala Bezpečnostní strategii (BS) a definovala zájmy v následujícím pořadí:
A) životní
B) strategické
C) další významné

Ad A) Životním zájmem je zajištění existence ČR, její suverenity, územní celistvosti a politické nezávislosti, obrana demokracie a právního státu a jeho občanů. Pro jejich dosažení a obranu je ČR připravena použít všech možných přístupů a použít všechny dostupné prostředky.
Ad B) Strategické zájmy slouží k ochraně životních zájmů a zároveň slouží k zajištění společenského rozvoje a prosperity ČR. K jejich prosazování jsou voleny prostředky a přístupy přiměřené situaci. Seznam bodů viz Bezpečnostní strategie.
Ad C) Další významné zájmy naplňují a přispívají k zajištění životních a strategických zájmů, zvyšování kvality života občanů ČR a efektivity veřejné správy.
Vláda ČR přijala Strategii Udržitelného Rozvoje (SUR) ČR, která splňuje rozvoj za udržitelný tehdy, pokud potřeby současné generace neohrozí potřeby generací příštích.
Podstatou udržitelnosti je naplnění tří základních pilířů:
Sociální rozvoj respektující potřeby všech
Účinná ochrana životního prostředí a šetrné využívání přírodních zdrojů
Udržení vysoké a stabilní úrovně ekonomického růstu a zaměstnanosti
Strategické a dílčí cíle a nástroje SUR ČR směřují k zajištění co nejvyšší kvality života pro současnou generaci a k vytvoření předpokladů pro kvalitní život generací budoucích.

Základní podmínkou kvalitního života je zajištění společnosti spolehlivými energetickými zdroji, za ekonomicky přijatelnou cenou. Ponechání energetického zajištění tržně ekonomickému prostředí ohrožuje životní zájmy společnosti (není v jejích dostupných silách případné selhání nahradit - výpadky v Itálii, Californii, Moskvě atd.)
Jednáním členů vlády ČR (MŹP) není řešena řada zásadních otázek spojených s Bezpečnostní strategií, Státní energetickou koncepcí a Strategií udržitelného rozvoje i Národního alokačního plánu. Je ohrožován rozvoj hospodářství, není zajištěn dostatečný prostor pro ty obory, které se bez emisních povolenek neobejdou (zemědělství, potravinářství, výroba stavebních hmot, teplárenství, hutnictví, atd.)

Jaderná energetika v kombinaci s hydroenergetikou (PVE) řeší dostatek neemisních energetických zdrojů pro budoucí generace. Vyhořelé jaderné palivo je obnovitelný zdroj energie pro budoucí generace fúzních reaktorů. Zanedbání rozvoje a obnovy neemisních energetických zdrojů je zásadním ohrožením ČR.

Předpoklady, na jejichž základě byly jednotlivé Strategie připravovány jsou záměrně mylné a vědomě nepravdivé. Např. tvrzení o poklesu spotřeby elektrické energie na vytvořený HDP není pravdivé - spotřeba el. energie bude se zvyšující se životní úrovní stále stoupat a ani při růstu HDP není pravdivé tvrzení MŽP(Bursík) o poklesu spotřeby el. energie. Toto tvrzení má charakter šíření poplašné zprávy, jejíž naplnění přinese vysoký zisk jednomu nebo některým soutěžitelům. Na MŽP lze vysledovat jednotlivé šiřitele a zodpovědný za jednání je
ministr.

Zeměkoule vytvářela přírodní zdroje surovin několik set milionů let a jejich necitlivým a nehospodárným využitím je člověk za 50 let třetího tisíciletí nahází do moderního spalovacího kotle, vyrobí přehřátou páru, kterou přemění v mechanickou práci a posléze v elektrickou energii. Po stamilióny vytvářené hodnotné a neopakovatelné přírodní bohatství a suroviny jsou "zničeny" díky politické a lidské neodpovědnosti, lživých tvrzení a šíření poplašných zpráv i státními hromadnými sdělovacími prostředky (ČRo,ČT) o nebezpečí jaderné energetiky a podněcování k jadrnému odporu širokých vrstev obyvatelstva!!!

Strana zelených má dokonce útlum jaderné energetiky jako hlavní politický cíl.Toto politické jednání je tolerováno jak Policií ČR tak i Vládou ČR. Politická skupina občanů ohrožuje bezpečnostní strategii ČR - oficiální dokument Vlády ČR. Dokonce politický program Strany zelených ohrožuje a snižuje Energetickou nezávislost ČR. Jsou korumpování nadnárodními společnostmi a pozitivnímu přístupu k ochraně životního prostředí se vyhýbají - viz. dovoz odpadků do ČR a jiné.

Doposud nebyl Parlamentu ČR předložen zákon o Liniových stavbách a stavbách jejich zdrojů, který je využíván v EU. V ČR bylo pověřeno Ministerstvo dopravy. Selhání při přípravě legislativních norem ohrožuje ČR ve strategických odvětvích. Je nezbytné vyzvat Vládu ČR k odpovědnému postoji a rozhodnutí o přehodnocení a novele Státní energetické koncepci bude co nejdříve přijato.

Věřím, že někdo z vlády ČR občas sleduje diskusi na Neviditelném psu a bude přístupen změně myšlení v energetice ČR.


Vilém Žáček