1.6.2024 | Svátek má Laura


DOKUMENT: Český Telecom opět neinformuje zákazníky přesně

22.4.2006

Tisková zpráva SOS ze dne 20. dubna 2006

Za činnost v rozporu s etikou podnikání považuje Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) nové tarify Českého Telecomu. V oficiální tiskové zprávě uvádí úspory až 53 % na některé typy volání, přitom informace o zvýšení paušálních poplatků, které se týkají naprosto všech zákazníků, tam chybí.

Podle Tomáše Liškutína, který má sledování operátorů v SOS na starosti, je novinkou dvojí účtování jednoho hovoru zákazníkům tarifu Telefon Express Mini s předvolbou operátora. Hovor zaplatí jednou alternativnímu operátorovi, podruhé Českému Telecomu. Tomu věnuje šestikorunový poplatek za spojení hovoru. „Český Telecom dále deklaruje možnost využít předvolbu operátora u tarifního programu Telefon Mini, ačkoliv to u tohoto tarifu není a nebude možné,“ upozorňuje Liškutín.

SOS ČR apeluje k vytvoření nástrojů, např. webových kalkulaček s osobním zákaznickým profilem, které by každému spotřebiteli umožnily porovnat náklady při využívání současného měsíčního tarifu s propočtem nákladů ostatních operátorem nabízených tarifních programů, a to včetně podmínek a poplatků za změnu tarifu.

Český telekomunikační úřad jako regulátor telekomunikačního trhu však oznámení Českého Telecomu a „zjednodušené“ tarify překvapivě vítá a považuje za transparentní.

Doufejme, že ČTÚ tarify Telecomu přezkoumá a v budoucnu přijme taková opatření, aby se na trhu rozvíjelo zdravě konkurenční prostředí a informování spotřebitelů bylo co nejpřehlednější,“ uzavírá za SOS Liškutín.

SOS