28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Vláda talentovaných šibalů

27.4.2006

Korupce je pro většinu občanů vůbec ten nejhorší problém, který podle nich vláda neumí řešit. Není divu, Paroubek představil svou vládu "talentů", ale spíš by se mělo mluvit o ČSSD jako o straně "šibalů". Přičemž co se týče korupce, je těžko posoudit, zda jde o talentované šibaly, nebo šibalské talenty.

Zástup významných členů ČSSD, kteří zneužili přístup k moci a zamazali si své "čisté ruce", se povážlivě rozrůstá a nemine týden, aby nepadlo alespoň jedno nové jméno. Socialisté slibovali, že s korupčníky zatočí. Výsledkem jejich osmiletého snažení je, že jsme se z úrovně Belgie propadli v míře zkorumpovanosti na pozici africké Namibie. Jak je to možné? Jednoduše. Sociální demokraté nebývale "zahustili" právní řád, přijali tisíce zbytečných předpisů, které lidem otravují život, posílili řady i moc státních byrokratů a dali jim do rukou dvakrát více peněz. Rozhodování úřadů je nepřehledné, prakticky nekontrolovatelné a přitom ho občané potřebují k životu stále více. Ne, že by o to stáli, ale k přežití zkrátka musejí oběhávat více a více razítek. Z úředních úkonů se stalo žádané a zároveň nedostatkové zboží.

Pamětníci už snad tuší, kam mířím. Za reálného socialismu také řádila korupce, navzdory bdělé Veřejné bezpečnosti a tuhému státnímu dozoru. Tehdy si lidé stěžovali zejména na úplatky v obchodě a na okrádání v restauracích. Dnes tento druh korupce vymizel, kapitalismus ho poslal do síně socialistické hanby. Novodobý socialismus s sebou přinesl jako největší hrozbu úplatkářství na úřadech, a to až po ty vládní.

Rozsah korupce svědčí o tom, že nejde o selhání pár jedinců, které se napraví jejich vyloučením z ČSSD. Ostatně ČSSD prý vyloučila všechny, kteří měli s aférami něco společného. Existuje tedy seznam těch, kteří zbyli?

Stačí vyjmenovat případy Nejvyššího bezpečnostního úřadu, Unipetrolu, aféru s biolihem. Napadeny jsou tak všechny složky moci ČSSD: administrativa, vláda, strana. Přitom třeba na kauzu NBÚ tajná služba léta marně upozorňovala všechny socialistické premiéry: Zemana, Špidlu, Grosse, Paroubka.

Korupce se zdá nepřemožitelná a mnoho lidí také nevěří, že se s ní podaří něco udělat. Ale vzpomeňme si: tenkrát, za "socíku", nás také nenapadlo, že jednou si budeme moci denně vybírat z neomezené nabídky zboží a bez úplatku. Jakmile však byla odstraněna příčina, zmizela i korupce. Příčinou novodobé korupce je socialistická vláda, která vytváří pro úplatkářství bezpočet příležitostí, které "dělají zloděje" i z řady členů ČSSD. Náš program obsahuje změnu, která (kromě represe, kontroly a zlepšení práce soudů) spočívá v tom, že úředník ztratí svoji moc nad občanem, a tím i příležitost říci si o úplatek. Lidi nezměníme, stát změnit můžeme a musíme.

Jiří Paroubek o sobě také rád říká, že on je změna. Jestli onu změnu má charakterizovat "pět na stole v českých" a tři miliony za schůzku s Rathem, pak je to rozhodně změna k horšímu. Občanům je nakonec jedno, zda do vlády prosazuje opravdu "talenty", nebo spíš "šibaly". Jeho talenti se na nových vládních postech dopouštějí nových šibalství a šibalové zase prokazují svůj starý talent. Takže to, co na nás Paroubek chystá, je nejspíše vláda talentovaných šibalů.

25.04.2006, Metro

www.topolanek.cz

předseda ODS