25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Účes Aleny Schillerové

24.4.2020

aneb Jak média a opozice střeží demokracii

Pokud média uveřejní fotografii ministryně financí s podtextem „jak to, že je stále tak upravená“ a že navštěvuje kadeřnictví, je to „bomba“. Pokud se toho chytne poslanec lidovců, je to důkaz, že hloupost v politice nezná mezí.

Před jednáním poslanecké sněmovny proběhly tiskové konference stran a hnutí na ČT24 a jako poslední byla tisková konference hnutí ANO. Před novináře předstoupili ministryně financí Alena Schillerová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Když proběhly výstupy politiků, ozval se někdo z TV Prima a dotázal se, zda by mohla ministryně vysvětlit otazníky kolem svého účesu. 

Jde prý o to, že podle odborníků (kadeřnic) není možné, aby si paní Schillerová svůj účes udržovala bez pomoci kadeřníků. Tazatel dokonce zmiňoval jakési „odstíny“, které svědčí o úpravě vlasů kadeřníkem. Tímto dotazem se TV Prima zařadila do bulváru, který nesleduji a soudím, že trvalým nesledováním zpráv na TV Prima jsem „ochuzen“ o podobné senzační novinky. Ministryně Schillerová se k tomu vyjádřila věcně a stručně. Vlasy si upravuje sama a je na to zvyklá.

Nicméně její účes se mezitím dostal do úst dalších politiků, samozřejmě opozičních. Dotaz, jak je možné, že je Schillerová stále tak upravená, vznesli před jednáním Sněmovny i poslanci KDU-ČSL. „Chci poprosit, aby ministryně financí sdělila, jak to dělá. Pořád je upravená a střídá barvy. Věřím, že to dělá sama, celá řada žen to ale neumí. Chci poprosit paní ministryni, aby poradila všem ženám, aby se uměly upravit jako ona, tak krásně a bez kadeřníka. Pokud to řekne, tak ale asi přijdou všichni kadeřníci o práci,” prohlásil v úterý poslanec Ondřej Benešík. Benešík tak opět „vystoupil z řady“ a dokázal, že poslanci a senátoři lidovců mají hnutí ANO plné zuby. Předseda strany Marian Jurečka naopak usiluje o velmi vstřícnou politiku vůči vládě, a jeho spolustraníci mu to takhle nepěkně kazí.

Ministr zdravotnictví pak připustil, že si lze do domu zavolat kadeřníka (není to zakázané), ale je to „proti smyslu opatření proti šíření koronaviru“. Tím jen přilil oleje do ohně „porušování pravidel“ ze strany ministryně. Ti, co všechno vědí sami nejlépe, mají jasno – Schillerová buď stále chodí do nějakého kadeřnictví (načerno), nebo za ní chodí kadeřnice domů. Ona sama si může vykládat, co chce, že si vlasy upravuje sama, ale „my víme svý“.

Kauza účesu ministryně Schillerové vlastně dokládá, že už jsme podle opozičních politiků za vodou a další udržování opatření proti šíření viru čínské chřipky je potřeba co nejrychleji zrušit. Plán uvolňování opatření, který vláda po Velikonocích představila, už je „příliš pomalý“. ČT sama v Událostech „lobbovala“ za autoškoly, které požadují obnovení jejich činnosti o 14 dní oproti plánu vlády dříve. Paradoxem je snad pouze to, že snaha amerického prezidenta Donalda Trumpa o co nejrychlejší obnovení ekonomických aktivit v USA je podle téže ČT chybná, protože to říká právě „pomýlený“ Trump. 

Naši opozičníci ze STAN dokonce sepisují ústavní stížnost proti uzavření hranic, zatímco ve světě se zřejmě běžně cestuje. Zase příklad z druhé strany Atlantiku – hranice mezi USA a Kanadou jsou rovněž pro běžnou turistiku zavřené. Ale to zase dělá ten „pomýlený“ Trump, že ano.

Nicméně v počínání jisté části médií a české opozice spatřuji jistý pozitivní prvek. Každý den jsme totiž konfrontováni s názory, které jsou daleko za hranicemi zdravého rozumu, a vidíme tak na vlastní oči, kdo je kdo. Jsem zvědav, zda stížnost na zákaz cestování přes hranice nakonec k Ústavnímu soudu doputuje a zda se jí bude tento soud zabývat. Docela by mne zajímalo, s čím pak soudci „překvapí“ českou veřejnost. 

Jistá je však dle mého soudu jedna jediná věc – aféra kolem účesu Aleny Schillerové či stížnost k Ústavnímu soudu nemají s ochranou demokracie nic společného. Cílí na ty, kteří se snad opravdu domnívají, že virová pandemie je „podvod století“. Nevylučuji, že pár jedinců tohoto ražení se najde i v Česku, nicméně věřím, že realita je taková, jakou popisují fakta z celého světa. ČT často v radách na překonání současné situace nabádá, abychom si všímali relevantních zdrojů informací. To by ale nesměla o výrocích některých opozičních politiků ani špitnout.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz