11.5.2024 | Svátek má Svatava


POLITIKA: Přestaňte s válečným štvaním

3.2.2022

Kdybych se probudil a nevěděl, jaký rok se píše, a přečetl si úvodníky českých médií a poslech řeči v rádiích, musel bych si myslet, že jsem v roce 1982, kdy Sověti umísťovali v Česku rakety SS20 a USA na Západě své pershingy. Musel bych si myslet, že jsme ve fázi studené války, která se mění v horkou. A ten šok, když se podívám na datum a vidím, že je únor 2022.

Rusko je obviňováno z protizápadní propagandy, zatímco Západ pochopitelně žádnou propagandu neprovozuje. Oni ti naši kluci a holky ve funkcích rovnou provozují lhaní na široké frontě. Váleční štváči a rusobijci mají žně a hrají jakousi ruskou ruletu.

Princip je takový, že Západ přičinlivě už druhé desetiletí namaloval a vybarvil Rusko a Putina jako čerta, co čerta, rovnou ďábla ochotného zavést Evropu a svět do války. Ale je to Západ, který z nějakého mně dosud neznámého důvodu dospěl k závěru, že se NATO musí jako horký plyn rozpínat. Ne všemi směry, ale jen na východ, Rusku pod okna. Jako by to byla nějaká danost, jakási zákonitost, se kterou se prostě nedá nic dělat. Ostatně vyjádřil to nyní náš jurodivý ministr zahraničního vměšování Jan Lipavský, který sice rozumu moc nepobral, ale rozširování NATO považuje za nezbytné. Neřekl proč, cui bono, ale pevně ví, že je to správné, protože tak to říká USA a jestřábi v NATO. Kde byste u něho hledali vlastní názor, takový, jaký má Maďarsko, které je potenciálnímu konfliktu „na dostřel“ a s Ukrajinou sousedí.

Okupace vojsky pěti států Varšavské smlouvy v čele se Sovětskou armádou nemá s dnešním stavem nic společného. Náhled na dávnou okupaci se nemění, byla to hanebná okupace, kterou ten slavný Západ vzal na vědomí asi s takovou vážností a pozorností, jakou vyvine host v restauraci, když spatří mouchu ve své sklenici piva. Zkuste si vzpomenout, jestli tehdy někdo hnul prstem na naši pomoc, a pak si to v hlavách srovnejte už jednou provždy.

Dnešní širokou propagandou živené štvaní proti Rusku a Putinovi neslouží žádnému evropskému národu, tím méně Ukrajincům. Těm nikdo neřekne poctivě do očí, že nikdy v NATO nebudou, že to je jen mocenská hra na cizí úkor a že plní roli užitečných idiotů či fackovacího panáka. Že na nich si můžou vojska NATO udělat praktické cvičení v logistice, posílit svaly a ještě více tu zemi uvrhnout do zmatků, ačkoli by v klidu mohla žít v koexistenci jak s Ruskem, tak se Západem. Jenže právě to není dobrý příklad pro západní propagandu, protože kdyby to fungovalo, kde by byl modus vivendi pro další rozšiřování.

Naší vládě je možné vzkázat jen jediné: přestaňte s tím poklonkováním a začněte se chovat rozvážně. Nikdo neusiluje o obsazení Česka, Polska či Pobaltí, ani Slovenska či Maďarsku. Víte to tak dobře, jako to vím já. Začněte naopak používat své vysedáváním v parlamentních bufetech vytříbené mozky a proberte se z toho válečnického pomatení.

A navíc. Jestli opravdu jste dospělí, Petře Fialo, Jano Černochová, Jane Lipavský, Heleno Landšádlová a další, kteří si chcete naostro zaválčit, tak se neohánějte Českem a jeho občanstvem. Neříkejte, že Česko stojí za Ukrajinou. Není to pravda, lidé zde o to nestojí a v tomto punktu nestojí ani za Ukrajinou, ani za NATO. Bylo by poctivé říci, že jste to vy a ne lidé, kteří volili, a dokonce ani ti. kteří volili vás, co chcete válku na východě Ukrajiny. A bylo by také poctivé pro ten případ, kdyby k němu nedej Bůh došlo, abyste sami navlékli battledressy a přilby, nahodili plnou polní, zalezli do obrněných vozidel pěchoty a tanků, nalezli do zákopů pečlivě Ukrajinci léta připravovaných, ryli tam nosy v zemi a užili si hrozných strázní vámi tolik podporované války pěkně na vlastní kůži. To by bylo fér.

Píšu to i za ty z mých přátel a okruhu známých, kteří se za toto vaše pochybné snažení stydí.