28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Pan Faltýnek je z toho venku

15.3.2019

Pan premiér Babiš prohlásil, že pokud pan Faltýnek udělal něco proti principům ANO, pak okamžitě skončí. A to se jistojistě nestalo.

Zmateného občana, kterému je prezentováno pozadí té opravdu reálné politiky, je třeba uklidnit a ujistit, že se nic neděje. Že principy ANO jsou jakousi pomyslnou skálou, na které řečeno biblicky, pan Babiš postavil svou církev (rozuměj hnutí).

Jaké jsou vlastně ony principy hnutí ANO? Jsou někde definovány?

Tak třeba jeden u těch zásadních - pověstný „démon souhlasu“. Bývalý hejtman Olomouckého kraje pan MUDr. Košta by mohl vyprávět. Po vyhraných volbách jej pan Babiš poplácával po ramenou, jaký je to pašák. Stačilo však jen málo, neuposlechnout jednoho niterného „přání“ hosudarova a pan Košta se poroučel, volby nevolby s pověstí alkoholika. Že by začal pít až po úspěchu ve volbách?

Když první volby předsedy ANO vypadaly trochu jako ty do Národní fronty v letech minulých, bylo to třeba aspoň trochu vizuálně upravit na nějakých 85%. Představa, že jedinec, který má na každého pověstnou složku, by ponechal v hnutí kohokoliv, kdo s ním nesouhlasí či nedejbože je proti němu, patří do oblasti sci-fi.

Pamatuje si někdo někoho, kdo by s panem předsedou Babišem veřejně nesouhlasil a vytrval? Takže princip „vždy souhlas s předsedou“, je jedním z pilířů

Dalším principem je pravdomluvnost. Je samozřejmě jednoznačné, že bonus 50 mega na Čapí hnízdo byla pouze a jen kampaň, kterou se již podařilo natolik rozmělnit, že se v ní nevyzná ani pan vyšetřovatel Nevtípil, pokud je ještě v době psaní tohoto blogu ve funkci. Pokud by tam totiž nějaké čachry opravdu byly, tak by to snadno rozklíčoval i tupý vachmajstr z Cukrové Lhoty za pár dní. Což se nestalo, takže je to všechno jasné, OLAF NEOLAF. Pan Babiš, potažmo nikdo z ANO nikdy neříká lež. Když ho už někdo tajně natočí na pásek, kde mluví o střelivu na své odpůrce a úkoluje koupené novináře, je třeba rázně udeřit do stolu a nazvat vše účelovkou. Když ani to nepomůže, pomůže Mára.

Nepochybně i skálopevná stanoviska jsou tím, na čem je možné stavět. Tak třeba prohlášení pana Babiše z roku 2011, že nikdy nepůjde do politiky s vědomím, že je profláknutý komunistický element. Nebo to rezolutní tvrzení, že bude v politice jen jedno volební období a poté skončí. Tady je nutno připustit, že uplatnění některých principů může trvat o cosi déle. Ale, dočkáme se jistojistě, jen trochu upravíme data. Netřeba tedy zpochybňovat jakékoli postoje člena hnutí ANO, protože ta prostě platí a basta.

Princip „nekecáme a makáme“ je tím, čím ANO omámilo a omamuje své voliče. Pan Faltýnek má ve svém portfoliu 21 funkcí. Kdo z Vás, pánové, na to má, řečeno slovy klasika. My v podhradí máme většinou funkci jednu, ti pracovití dvě až tři. Ale 21 (slovy dvacet jedna) ? Na to prostě běžný smrtelník a nečlen ANO nikdy nedosáhne.

Suma sumárum: Pan Faltýnek vždy souhlasí s panem předsedou. Pan Faltýnek je pravdomluvný a má skálopevná stanoviska. Nekecá a maká.

Za mě - je z toho venku a nemusí se bát.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora