7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


POLITIKA: Kde zůstal pacient?

7.12.2005

Nový ministr zdravotnictví David Rath uvádí jako hlavní důvod uvalení nucené správy na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) - její deficitní hospodaření ve výši 12 miliard Kč. Je nutné říct, že dluh je kumulovaný od roku 2001.
VZP je největší pojišťovnou, má 6,5 milionů pojištěnců, hospodaří se 115 miliardami Kč.
Co je příčinou vzniklého dluhu? Jsou to zejména: úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví a lékové úhradové vyhlášky, na kterých se podílel i současný ministr. Vyrovnaný systém hospodaření VZP do roku 2001 je od roku 2002 rozkolísaný, deficitní. Hlavní aktéři jsou ministerstvo zdravotnictví a Lékařský odborový klub. Ti , kteří dluh vytvořili, hledají nyní viníka.
Našli ho v podobě ředitelky VZP paní Musílkové. Ředitelka, která plnila jejich nařízení v uvedených vyhláškách, je tím obětním beránkem, a musí odstoupit. (Ministr financí, který zadlužil stát o 600 miliard se vesele usmívá dál, odstupovat nemusí!) Proto nucená správa.
Ministru Rathovi se podařilo odstranit ředitelku, může tedy nucenou správu zrušit...
Odstoupením ředitelky VZP nebude mít pojišťovna statutárního zástupce, bude ho muset zvolit Poslanecká sněmovna PČR, možná někdy v únoru 2006.
V lednu však mohou nejlepší klienti od VZP odejít, což může způsobit nízké příjmy pojišťovny a destabilizace pojišťovny může začít.
Kdo na to doplatí? Samozřejmě pacienti, zejména v důchodovém věku, kteří čerpají 65 procent zdravotní péče nasmlouvané VZP. To bude tedy důsledek nucené správy. Odpovědnost je na ministrovi.
Pan Rath se tím ale netrápí a věnuje se mediálně atraktivním tématům, útokům na opozici. Doposud nepodal jediný skutečný podnět pro trestný čin. Vše je v úrovní domněnek.
Co je však nejhorší, neslyšeli jsme nic o jeho koncepci, jak zdravotnictví řídit.
Na můj dotaz, zda má koncepci zdravotnictví, není schopen odpovědět přímo. Žádnou koncepci totiž nemá!
Jedno řešení, kde získat chybějící finance pro naše zdravotnictví, mu nabízím.
Doposud ministerstvo zdravotnictví a koaliční vláda ignorovaly možnost pomoci zdravotnictví z evropských peněz. Evropská unie nabízí možnost zásadním způsobem spolufinancovat modernizaci naší zdravotní péče z evropských zdrojů. Kolik by to asi mohlo být, mohu dokumentovat na příkladu Portugalska.
V současném období má táto země z evropských peněz na projekty ve zdravotnictví 717 milionů euro (kolem 21,5 miliard Kč). Jenže v období přístupových rozhovorů ministerstvo i celá vláda nestanovila jako jednu z priorit oblast zdravotnictví. Možná si myslí, že jsme bohatou zemí, ale my nejsme.
V současné době se připravuje klíčový dokument - Národní rozvojový plán pro roky 2007-2013. Osvícený ministr zdravotnictví by po tom měl okamžitě skočit, aby Česká republika byla schopna čerpat peníze i z evropských zdrojů pro oživení českého zdravotnictví. Snad se toho dočkáme.

Autor je poslancem Parlamentu ČR za ODS

Jozef Kochan