7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


POLITIKA: Kam až je ochotna zajít současná vláda s podporou komunistů

23.12.2005

Poslední dění okolo veřejného zdravotního pojištění může budit v někom pocit, že kroky, které se dějí, jsou ve prospěch lépe fungujícího zdravotnictví, a tedy občanů tohoto státu.

Obviňování VZP ze špatného hospodaření teď z úst Davida Ratha doplňují další obvinění tentokrát i zaměstnaneckých pojišťoven. Rath mluví o neprůhledné činnosti správních orgánů zdravotních pojišťoven složených ze zástupců zaměstnavatelů a pojištěnců. Zaměstnanecké pojišťovny jsou však pravidelně kontrolovány MZ i NKÚ a kontroly nikdy nic z těchto ministrových tvrzení nepotvrdily. To je ale Rathovi úplně jedno, je zvyklý očernit bez důkazů kohokoliv. Za podpory komunistů se mu nyní podařilo prosadit zákon, který zásadně mění složení statutárních orgánů zaměstnaneckých pojišťoven. Díky němu budou tyto orgány napříště v podstatě ovládat nejsilnější politické strany včetně komunistů.

Část veřejnosti si dokonce myslí, že kroky ministra Ratha jsou v jejich prospěch. Ale prospěch pacientů Rath neměl nikdy na mysli, ani jako prezident ČLK, kdy mu zákon ukládal konat vůči zdravotnickým zařízením nebyla-li péče poskytnuta kvalitně (část těch občanů, která se svými podněty obrátila na ČLK o tom ví své). A o pacienty mu nejde ani teď, kdy je na vytouženém místě ministra. To jednoznačně prokázal také vydáním vyhlášky o financování, kterou omezil právo pacientů na včasnou léčbu. Pacienti si přeci na operaci mohou počkat déle, jejich osud totiž ministra příliš nezajímá.

Kuriózní je také další vyhláška, kterou se zvyšují ceny práce lékařů na trojnásobek současné odměny. Pro srovnání meziroční nárůst platů se běžně pohybuje mezi 3 až 7 %. Zdravotnictví bude díky růstu platů spotřebovávat mnohem rychleji peníze od zdravotních pojišťoven, což ve svém důsledku bude znamenat další omezování péče pro nemocné.

V těchto dnech se rozhoduje zcela zásadně o budoucnosti zdravotnictví u nás. Ministr Rath usiluje o neomezenou moc nad všemi jeho složkami. Aktuálně se jedná o zdravotní pojištění. Přestože správní rady zdravotních pojišťoven na opakovaných schůzkách pravdivě informovaly premiéra o současné situaci a uzavřely s ním dohodu, Rath ji ve všech směrech porušuje. A premiér k tomu mlčí.

Čím dříve si veřejnost uvědomí, jaké nebezpečí hrozí, tím méně lidí bude poškozeno na svých právech dostávat kvalitní zdravotní péči.

V Praze 20.12.2005

Autor je výkonným ředitelem Svazu zdravotních pojišťoven ČR

Jaromír Gajdáček