12.5.2024 | Svátek má Pankrác


POLITIKA: Drábovou, nebo Kuchtovou?

15.3.2007

To je otázka, na kterou se dočkáme odpovědi po jednání naší vlády, která se má v nejbližší době zabývat poruchami na JE Temelín a odpovědností Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), jehož je Dana Drábová předsedkyní. Pokusím se vysvětlit, proč si to myslím.

Když si přečtete rozhovor s ministrem Martinem Bursíkem v LN (Teď prošetřím, jak Drábová pracovala,13.3.2007) nebo jeho přetisk na webu zelených, tak zjistíte, že ministr Bursík už má jasno, protože ať se paní Drábová chovala jako bagatelizátor problémů nebo se snažila o nápravu, navrhne její odvolání. A jím zmiňované analýzy tedy nejspíš poslouží jenom ke zdůvodnění návrhu na odvolání.

Dále doporučuji zapátrat v nedávné minulosti – už začátkem ledna jste si možná přečetli, že ministryně Dana Kuchtová pro rakouský Neues Wolksblatt podle ČTK mimo jiné sdělila, že zelení by museli mít k prosazení svého plánu uzavřít Temelín k dispozici čtyři roky ve vládě.

A tak až bude Dana Drábová odvolána (elegantnější by ovšem bylo podřídit SÚJB ministerstvu školství), bude si myslet o správě věcí veřejných své.

Obě dámy (Dany) hovoří o tom samém tématu, každá má svoji odpovědnost, ale když porovnám jenom jejich odbornou kvalifikaci, zásluhy a zkušenosti s tím, že jedna z nich zvedne hlas pro odvolání té druhé...... Není to krásně absurdní?

Pokud výše uvedené ohodnotíte jako emocionální a fakty nepodložený názor, máte částečně pravdu. Bohužel, v našich zeměpisných šířkách povrchní a ideologické názory nahrazují solidní a objektivní posouzení (k tomu jsou totiž potřebná fakta a vůle je odborně a pokud možno nezaujatě vyhodnotit).

Obávám se navíc, že jiného než ideologického přístupu v této záležitosti ani pan Bursík nebo paní Kuchtová nejsou schopni.

Vláda potřebuje zelené, ty ničím nenahradí. A vyměnit předsedkyni Drábovou je tak snadno proveditelné.

Nemám strach o paní Drábovou. O té vím, že je chytrá a schopná. Ani o paní Kuchtovou, o té usuzuji, že je minimálně (všeho) schopná.

Mám strach o sebe. Registruji, jak na Slovensku, Švýcarsku a jinde v Evropě vážně uvažují o rozvoji svých jaderných elektráren. U nás to vypadá, když dobře, tak že je nezavřeme. Jak zabezpečíme stoupající energetickou spotřebu, zvýšíme svoji energetickou bezpečnost a snížíme emise skleníkových plynů a jiných škodlivin?

Nemáte několik tuctů přebytečných loučí? Koupím. Úsporné žárovky potvory bez elektřiny nefungují.

13. března 2007

Jaroslav Dlouhý