11.5.2024 | Svátek má Svatava


POLITIKA: Dá mu, anebo nedá mu?

22.11.2021

Kdo komu? No přeci Miloš Zeman presumptivnímu předsedovi vlády Fialovi souhlas s jeho návrhem budoucích ministrů. Prezident Zeman totiž – k velikému zděšení mnoha bojovníků za mír, práci a ten pravý, nový, západně pokrokový, genderovou a homosexuální svobodu proslavený socialismus a za jiné „výdobytky“ 17. listopadu – vstal z mrtvých.

To jistě muselo z děsit mnoho tzv. demokratických politiků, z nichž je ovšem velká část složená ze zástupců budoucí totality a mrazu přecházejícího tentokrát ze Západu. Na druhou stranu to, že Zeman přežil, musí potěšit mnoho novinářů, kreslířů a televizních hlasatelů a podobných. Neboť až Zeman skutečně zemře, budou si muset najít jiného morálního „smradlavého Žida“ či obětního kozla, na kterého budou shazovány všechny viny. A to minulé i budoucí.

Taková parta kreslířů z časopisu Reflex, která se dlouhá léta živí odpornými karikaturami Miloše Zemana, jaké se mimo jiné podobají těm nejhorším „karikaturám“ z dob nacismu a komunismu, by přišla o lehký způsob výdělku. Jistě že ne sama. I velice seriózní komentátoři, jako třeba jeden můj dlouholetý kamarád, který si neodpustí v každém druhém článku napsat, že Zeman je ruský šváb, zrádce národa, osoba nechutná a hlavně jedovatý a mstivý dědek.

S těmi dvěma posledními konstatováními vcelku souhlasím. Kdo by na jeho místě nebyl? Když na něj po desetiletí hází media a konkurenti špínu, neváhám říci doslova hovna?

Oproti mnoha jiným komentátorům a sledovatelům kariéry Miloše Zemana si spíš vážím toho, že to Miloš nezapírá, že veřejně prohlašuje o morálním dobytku a o naprostých debilech a šmejdech, že jsou tím, čím jsou. Ostatní mnozí politici a novináři, kteří provádějí ještě větší podrazy, podtrhy, mstivé výpady a dehonestující kampaně na kdekoho jak na běžícím pásu, se tváři jak parta svatých shromážděných kolem jesliček.
Co se týče dneška, mám dojem, že se tady hraje taková hra. Zeman si chce vychutnat své nepřátele a ukázat těm, co by ho nejraději viděl v hrobě, že je stále duševně zdráv. A že nezapomíná. A že rozhodně není osoba, která by dle Bible nastavila i druhou tvář. Bible je něco jiného a život také. Na naši dobu se spíše, dle Miloše i mne – spíš hodí rčení „na hrubý pytel, hrubá záplata“.

Z hlediska nové vlády stojím za Zemanem. Takovou partu mašíblů, fanatiků a nevzdělanců coby vládu jsme tady ještě neměli. Navíc je více než jasné, že celá parta tzv. demokratů vedená Fialou nemá ve skutečnosti vůbec, ale vůbec žádný plán, co dále. Nelze se jim ani divit. Přestože se jednou bude vykládat, že bylo od počátku jasné, jak dopadne zelené šílenství, že se z covidu rozhodně rychle svět nevyhrabe a že Evropa je na cestě k úplnému rozkladu, tak to někdo takto předem nevyhlašoval a ani se na to nepřipravoval. Ono se reálně ani připravit nedá. Jsme ve stejné situaci, na jakou se dá použít anekdota z roku 1969: „Soudruzi, stáli jsme na kraji propasti. Ale dnes jsme učinili rázný krok vpřed!“ ((Tehdy to byla srpnová okupace a „poučení z krizového vývoje“, dnes je to hnutí woke a Green Deal.)

Pokud někdo doufal v zázraky a zatemnila mu mozek mediálně živená a dobře placená a geniálně účinná goebbelsovská propaganda proti Babišovi a Zemanovi, a toužil po Spasiteli, teď už je jasné, že Fiala nemá ani odborníky, ani žádný plán. Presumptivní vůdci národa v televizi a médiích obecně jen ječí, jak za všechno můžou Zeman a Babiš. Jistě, já mám také mnoho výhrad k oběma pánům, ale nepovažuji je za reinkarnace dávného boha zla, kterého známe jako Belzebuba. Ani oni dva, ani Belzebub nemohli za všechno.

Ale k onomu úžasnému plánu, který se politicky opírá o to, co vyhlašovali „chvilkaři“ a umělečtí a jiní aktivisté známí a neznámí na Letné pomatenému davu. Skandujícímu hesla proti demokraticky zvolené vládě a zírajícímu omámeně na přehlídku údajných apoštolů budoucí údajné spásy. Kterou oni a s nimi spřátelené strany (tzv. demokratická opozice) znají a až porazí současné Belzebuby, hned uskuteční. A nastane ráj. No, nastala pětikoalice. Vyhrála, a teď neví, co dál.

I dosavadní podporovatelé a voliči tohoto podivného sdružení pěti nekompatibilních politických stran se začínají veřejně ptát, kde jsou ty úžasné plány, o kterých se od doby nástupu Zemana a Babiše do funkcí v médiích žvaní. Kde nic tu nic. Žádný plán nemají a už se perou mezi sebou.

Nová parta nemá sílu a ani odvahu přiznat, že nikdo na celém světě neví, jak je to vlastně s tzv. oteplováním. Já si osobně myslím, že je to jen nové nesmyslné heslo podpořené pseudovědou a pseudovědci (a zbabělci mezi nimi), jako bylo za mého mládí „Proletáři celého světa, spojte se“! S tím, že „zítra se bude tančit všude, až naše vítězné vlajky rudé na stožáry světa vyletí.“ Jak to dopadlo, víme. Podle mne to dopadne zase tak.

Takže nová vláda netuší, co udělat s dekarbonizací, jak zastavit drtivý růst cen energií, jak nejen předehnat Čínu, ale jak ji technologicky alespoň „neztratit z dohledu“. A netuší, jak uživit stále větší množství důchodců v průmyslových státech, a tedy i u nás, ani co s miliardami lidi v tzv. rozvojových státech, kteří se chystají do Evropy a USA jako kdysi barbaři na Řím.

Přiznat toto krátce po vyhraných volbách, a ještě před tím, než si rozdělí funkce a teplá křesla, by znamenalo politickou sebevraždu.

Jasné je tedy to, že Petru Fialovi nadmíru vyhovuje, že stále není skutečným předsedou vlády a dá-li pánbůh a podaří-li se mu to nějak uhrát, ještě dlouho nebude. Stačí, aby se předvedl jako pan zásadový a odmítl vyhodit z místa ministra zahraničí pirátského čekatele a politického šílence Lipavského. Takže Fiala bude předstírat, že je geroj, co se nepodvolí zákeřnému starci na Hradě. A v duchu se modlí k pánu bohu a všem svatým, aby se co nejdéle skutečným předsedou vlády nestal. Když to uhandluje a nebude co nejdéle skutečným předsedou vlády, pak bude z nejhoršího venku.

Dnes jej v noci musí budit ze spaní představa, že by byl Zeman tak zlomyslný dědek, že by mu tu šílenou vládu schválil. I s levicovým antisemitou coby ministrem zahraničí a hudebníkem Mikulášem Bekem, který je na funkci kvalifikován jen adorací Havla a kamarádstvím s Fialou, jako budoucím „českým panem Evropou“.Ono Fialovi k neštěstí stačí mít ve vedení Sněmovny dámy Pekarovou Adamovou a Olgu Richterovou. To samo o sobě už je pro vládu rána. Bartoš a těch pár pirátských trosečníků, co se dostali do záchranného člunu, se budou křesel držet, jak říkala naše babička, “jako enóno košile“. Ale co běsnící pirátští ztroskotanci, na které funkcičky nezbyly? Ti budou střílet torpéda na vládní loď o sto šest.

Také je další velká otázka, co udělat s partou zvanou STAN, která není žádnou politickou stranou, ale nátlakovou skupinou byrokratů a politiků na střední úrovni státu. Kteří si nepřejí nic jiného než co nejvíce podojit státní kasu a co nejvíce se stát nekontrolovatelnými. Správně to řekl kdysi rakouský císař Josef II., když na návrhy, aby stát demokratizoval a předal mnohé státní funkce na podřízené země a oblasti, řekl, že pak bychom neměli ve státě jen jednoho císaře, který je jakžtakž kontrolován, ale desítky malých císařů, které by prakticky nekontroloval nikdo. Ostatně to známe po zřízení krajů, jen v jiné podobě. Hlavní vůdce STAN Vít Rakušan už vyhlásil jako hlavní svůj úkol coby ministra vnitra: „Čím dříve by se tahle vláda ujala své funkce, tím více času máme k tomu, abychom ministerstva očistili od lidí, kteří nesloužili téhle zemi, ale sloužili holdingu.“ Sakra, něco podobného říkal ten Gottwald, že vyhnali z vlády všechny agenty imperialismu, co lžou a tvrdí, že u nás budou kolchozy, a žádal lid: „Žeňte je sviňským krokem!“ Jo, jo, očištění této země sliboval už Heydrich, po něm Gottwald a další jiní.

Lze také konstatovat, že pokud někdo nadává Zemanovi, že je lotr a porušovatel zákonů, když nechce „en bloc“ odsouhlasit celou listinu kandidátů, je buď naivní, anebo lže. A to bez hledu na to, zda je to takzvaný odborník na ústavu či jiný doveda. Ještě nikdo nikde na světě neviděl, že by oficiální reprezentant státu (král, vládce, prezident atd.) nechal svého politického soupeře, v parlamentních systémech většinou předsedu vlády, kterého podporují jiné síly a jiné osoby než jeho, aby si nadiktoval ministry, které napoprvé přinese, a on mu to schválil? To se u nás naposledy povedlo za Háchy v protektorátu, když byl už jen ve vegetativním stavu. Pokud by to někdo někde udělal, sám sebe by degradoval na poskoka bez jakékoliv síly a vlivu.

Můžeme tedy říci, že hra na jmenování vlády skýtá oběma stranám velké pole působnosti. Převzít vládu přesně v tom okamžiku, kdy se rozjíždí další vlna pandemie, stoupá počet mrtvých a zároveň vzrůstá počet odpůrců očkování, ke kterým se přidávají všichni možní politici, ale také naprostí mašíblové, je situace, kdy je to „o držku“. Navíc, pokud vláda rychle nezakročí a nezatrhne bandě, kterou jsme viděli 17. listopadu na Staroměstském náměstí jako utrženou ze řetězu, lze očekávat zhroucení zdravotní péče. Mrtvoly na ulicích anebo mrazácích, jaké jsme vídávali v Itálii anebo New Yorku, by rozhodně vládě na oblíbenosti nepřidaly. Ale poslat policii do ulic, aby kontrolovala roušky a v hospodách kontrolovala jak roušky, tak kdo je skutečně očkovaný, na toneměl odvahu ani Babiš. Natož vlítnout na tyhle moderní „luddity“ a „jurodivce“ s plnou parádou a obušky, jako to dělají běžně v Itálii, Španělsku, Dánsku, Německu a Rakousku, a někde dokonce s vodními děly, na to u nás není odvaha. I Babiš se schovává s opatřeními za to, že to dělají „lepší země“ jako Rakousko, Německo anebo Francie. A co bude dělat Fiala, co sliboval, že oni vědí, jak nic nedělat a zničit covid? A co až se anticovidových protestů začne zúčastňovat lůza, jak je na Západě obvyklé?

Také není vůbec jasné, a neví to nikdo v celé Evropě, co udělat se šílenstvím cen energií. Nějaké malé Česko na to nemá sebemenší vliv. Hraběcí rada z Německa, abychom to „zatáhli“ z rozpočtu, je nejen pitomá a drzá, ale také ukazuje, co nás čeká v německé EU v krátké budoucnosti. Vláda má sice šílenou možnost znárodnit veškeré energetické výroby a dodavatele a stanovit ceny sama, ale to by se musela vzbouřit proti EU. A proti Green Dealu. Navíc by to znamenalo pokus vyvázat se z energetického propojení s okolními státy, což by znamenalo katastrofu. Ruce na kohoutcích s plynem a ropou jsou v zahraničí (Rusko, Německo), také dálková přeprava elektřiny je nemožná bez napojení na zahraničí. Zoufalým řešením by mohlo být opětovné spojení československé energetické soustavy, ale to nám pomůže jen s elektřinou. U plynu a ropy jsme namydlení.
Rozhádat se naplno s Evropou by znamenalo že nám budou blokovat dodávky dalších surovin a komponentů, které jdou přes evropské přístavy a my na ně nemáme žádný vliv.
Dalším problémem je krok ČNB, která zvedla neuvěřitelně sazby a otřásla již tak koronavirem rozhozený ekonomický systém. Ukazuje se v krátké době již podruhé, že ČNB a hraje podle jiných karet, než které potřebuje ČR.

Za této situace by tedy pro Petra Fialu bylo nejlepší, aby se „jako“ hádal s Milošem Zemanem, předstíral věrnost demokracii a svobodě a držel si od těla své koaliční přátele, kteří jsou v politice, jak je obecně známo, nejhorší nepřátelé.

Bude-li se tedy chtít Miloš Zeman za ta dlouhá léta, kdy jej všichni pomlouvali, špinili a kdy na něj plivali, skutečně pomstít, bude tuto hru prodlužovat. Osobně si myslím, že tak do Vánoc. Pak státnicky ustoupí a v blátě bude Fiala.

Tomu by totiž nejvíc vyhovovalo, kdyby musel Babiš v demisi vládnout až do jara, kdy lze očekávat že výbuch epidemie opět poklesne. Do té doby všichni mrtví, celé zhroucení zdravotní péče, růst cen, výpadky dodávek elektřiny a plynu, zoufalí lidé, kteří nemají na zaplacení energií, to všechno by padly na Babiše.

Do jara, doufejme, se nakonec EU nějak vymotá z nejhoršího. Z toho, co sama provedla s cenami energií. A až se vyřádí podzimní a únorová vlna coronaviru. Po bouři, kterou vyvolá povinné očkování celého národa, což lze téměř jistě předvídat. V době, kdy, jak doufám, se obnoví koloběh ekonomiky a dodávek, se může Petr Fiala objevit jako spasitel.

Který převezme stát přesně v tom okamžiku, kdy i působení jiných sil, na které má stát jen omezené působení, samo upraví chod země a Evropy do jakž takž solidního stavu. Ostatně, tuto metodu předváděl i Babiš, když převzal vládu v ČR a chlubil se tím, jak to všechno přesně zařídil.

Můžeme se tedy „těšit“, že budeme o Vánocích zavřeni doma. A doufejme, že u hřejícího topení. Celou zimu nás navíc bude masírovat naše/vaše oblíbená ČT. Která zvláště vůči střední generaci a starším občanům působí jako trvale děs roznášející element. Čím obecně hůř, tím pro ČT a mainstream ve sdělovacích prostředcích lépe. A také pro tu partu šílených mluvících hlav, na které se lidé každý večer ve zprávách dívají, aby se nechali krmit co největším nesmysly. Aanebo tvrzení, že ten, který mluvil včera před nimi je úplný magor a negramot, a teprve on nese tu jedině správnou pravdu. Pro masochisty nekonečná rozkoš.

Jedním řešením by bylo, kdyby Petr Fiala skutečně převzal okamžitě vzal vládu a začal skutečně vládnout. Ovšem podíváme-li se na seznam kandidátů na místa ministrů, nelze ani omylem předpokládat, že by byli něčeho rozumného schopni. Pokud je tam někdo, o němž je jasné, že má něco v hlavě, tak na základě koaliční dohody dostane něco, čemu vůbec nerozumí. A na co nemá, jak se říkalo kdysi, gebíry.

Ostatně, už jste se dali očkovat?

************

Pokud už víme že Vánoce budeme ještě více než dříve trávit někde v teple, a doufáme, že nám k tomu bude svítit žárovka, stálo by za to zamyslet se nad tím, jak si to užít. Třeba kulturně. Divadla a kina pravděpodobně nebudou, jak říkají bratři Slováci „premávať“. A tak zbývá kniha.
Nabízím vám tedy dvě knihy za cenu jedné, a to populárně historickou
Život, boj a smrt pod sedmi vlajkami o Češích a Slovácích v první světové válce a v legiích, a jako prémii opakovaně vydávanou a stále oblíbenou knihu Kdo rád jí, ať zvedne ruku. Plnou úsměvných historek a také zajímavých receptů. Objednat si lze na adrese kaiserova@jonathanlivingston.cz.