11.5.2024 | Svátek má Svatava


GLOSA: Tady je každá Rada drahá...

29.8.2007

Glosy postaršího technokrata

Neexistuje statistika, kolik bylo v této zemi založeno rad. V jejich zakládání má asi primát stát. Rady charakterizují vágně definované pravomoci, nedostatek prostředků, překrývající se kompetence a mizivá (nebo žádná) odpovědnost. Produkty rad jsou v lepším případě papíry takzvané strategie, v horším případě nekvalifikovaná rozhodnutí, která musejí občané následně zaplatit. Čím mají rady vznešenější název, tím více jsou obsazovány úředníky na základě politických hrátek. Experty v nich nehledejte; pokud jsou zapotřebí, sedí v poradních orgánech rad a jsou využíváni jako alibi.

Moc se v radách nevyznám, ale nedávno se vládě ČR podařilo vytvořit jednu s možná nejdelším názvem - Rada pro regulační reformy a efektivní veřejnou správu. Pokud si pod tím nedovedete představit nic konkrétního, vězte, že cílem je „efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Smart Administration“. Občan by řekl, že veřejná správa by měla poskytovat jen služby potřebné a minimálně zatěžující jeho kapsu. Když ode mne stát vybere 70 korun DPH za knihy ze zahraničí, tak je přátelské, že je mohu zaplatit u vrat svého domu, a "smart" je pravděpodobně to, že příslušný dokument formátu A4 je vytištěn počítačem. S úspěchem se dá pochybovat, zda je to potřebné. A ono „smart“ stojí víc, než stát vybere.

Dokument, o nějž se opírá založení Rady, konstatuje, že jsme na posledních místech v EU v nízké úrovni důvěry ve veřejnou správu, v rozsahu plýtvání veřejnými prostředky, vysokém počtu úředníků na počet obyvatel a vedeme v korupci. Ve státě, který se proslavil redefinicí slova TUNEL a nyní úspěšně redefinuje úplatek jako půjčku, to nepřekvapuje. Ve zprávě se také konstatuje, že přes mohutné investice do IT se výkon veřejné správy nezlepšil. Není divu, zakonzervovávání byrokracie na počítačích pokračuje. Budeme mít CzechPointy, přestože podávat dokumenty včetně daňových přiznání můžeme na každé poště. K autorizaci stačí podpis propiskou. Pokud stát od nás vyžaduje nějaká data, má je přece k dispozici a autorizovaná ve své síti. Náš souhlas k jejich využití a publikaci je čistě formální. Nebo si myslíte, že autorizovaný opis vašeho trestního rejstříku, vyžadovaný státem k řadě úkonů, je po odeslání chráněn proti zneužití?

Jistým ospravedlněním výše zmíněného strategického dokumentu je, že bude zřejmě využíván jako nástroj k čerpání peněz z fondů EU. K tomu je třeba určité kompatibility s evropskou byrokracií, kterou ovšem s výjimkou úrovně korupce charakterizují stejné atributy jako tu českou. Tak tedy: vzhůru k novým sítím a technologickému vybavení pro úředníky, jejichž počítačová gramotnost dle zprávy zaostává za evropským průměrem!

Euro, 34/2007