11.5.2024 | Svátek má Svatava


GLOSA: Státník Schwarzenberg

27.8.2007

Je to špatná zpráva pro ty, kdo milují konspirace a zvěsti o dvojí loajalitě: ministr Schwarzenberg hájí projekt protiraketové obrany i proti „svému“ Rakousku. Je to naopak dobrá zpráva pro ty, kterým vadí skuhrání, že v této zemi je hodně politiků, ale žádní státníci.

Právě Schwarzenberg bývá napadán kvůli své nejasné loajalitě. Čí zájmy vlastně hájí? Švýcarska, země, jejíž pas také vlastní? Rakouska, země, kde má většinu rodového majetku? Zelených, s jejichž podporou se stal ministrem? Nikoliv, hájí zájmy českého státu a jeho vlády, což nyní dokázal už potřetí.

Temelín? Měl stát za odmítači jaderné energie z řad Rakušanů i zelených. Místo toho si vykoledoval přezdívku atomový kníže. Blokády hraničních přechodů? Jejich rakouské proponenty nazval magory. Americký radar? Rakouského ministra obrany poučil o mylném hodnocení a mezi zelenými si potlesk nevysloužil.

To není názorová pružnost ve stylu třtiny ve větru. Schwarzenberg už před vstupem do vlády upozorňoval na svou paličatost. Kolik českých politiků se může pochlubit takovou loajalitou ke státu na úkor vlastních zájmů i stranického zázemí?

LN, 24.8.2007