28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Piráti vs. Starostové

11.10.2021

Osobní analýza volebních výsledků koalice PirStan

Starostové a Piráti (jejich základny a voliči) mají z podstaty věci jiný pohled na svět. Zjednodušeně řečeno, ze svého nitra ze své podstaty jsou Starostové středopraví, tíhnou i ke konzervatismu, Piráti levicoví či spíše až progresivičtí, extrémně levicoví. Tak to prostě je.

Silným impulsem vytvořit tuto dvoukoalici byly výzvy Milionu chvilek a dokonaly ho vynikající osobní vztahy mezi lídry obou stran, kteří našli v sobě stejnou krevní skupinu, a tak pečlivě krok po kroku získali pro toto předvolební spojení většinu těch, kteří o něm rozhodovali. V případě Starostů ovšem v rozporu s míněním voličské základny. Ta by mnohem lépe unesla předvolební spojení s ODS, které ODS nabídla, ale byla odmítnuta.

Během volební kampaně bylo ostatně cítit, že snaha učinit z Pirátů a Starostů jeden nerozlišitelný celek (hlášení typu „nemohu ani rozlišit, kdo tu je za Starosty a kdo za Piráty“) se tak jasně míjela cílem, že byla zaměněna za rétoriku „jednou starosta navždy starosta“ či „my nejsme Piráti, my jsme Starostové“.

Pro voliče Starostů byla ovšem tato principiálně nesourodá koalice tak nepřijatelná, že buď utekli ke koalici Spolu (kde ODS, KDU-ČSL i TOP 09 pro ně byli přijatelnější než Piráti), což způsobilo hluboký propad celkového očekávaného volebního zisku PirStanu (z 20 až 25 % na 15,6 %) ve prospěch Spolu, anebo to riskli s kroužkováním, modlíce se, že Starostové Piráty přeskáčí.

A to se i stalo. Pouze dva Piráti (Ivan Bartoš a Olga Richterová) si udrželi své pozice lídrů, další dva mandáty (včetně Jakuba Michálka, o kterém prohlásil Miroslav Kalousek „když se Michálek dostane k moci, opustím zemi“) získali na poslední chvíli s odřenýma ušima, kdy se jako dvojky propadli na šestá místa (v těch největších krajích, kde i šestá místa stačila). A pak už nic.

V Libereckém kraji tak všech 9 kandidátů Starostů překročilo hranici 5 % kroužků (sic!) a mezi ně se vklínili Piráti jen na 7. a 9. místo. Ovšem spojení znamenalo až 3. místo za ANO a Spolu a jen dva mandáty pro Starosty pro Liberecký kraj z celkových osmi pro Liberecký kraj (byť s celkově druhým nejlepším výsledkem pro PirStan v republice, těsně po Praze).

V dalších krajích to bylo obdobné, což vyneslo Starostům rekordní počet mandátů 33 jako třetí sněmovní straně, jen o mandát méně než ODS. Pro Piráty to naopak bylo naopak dokonalé Waterloo ne-li armageddon a je otázkou, zda po něm nebude následovat cesta Pirátů k bezvýznamnosti, jako se již stalo v řadě jiných evropských zemích, a k jejich nahrazení Zelenými.

Já osobně pevně věřím, že v Poslanecké sněmovně budou Starostové pevně hájit především zájmy starostovských voličů. V poslední době jsem měl totiž spíše pocit, že často podléhají tlakům a zájmům Pirátů (to jsem zažil v Senátu i na vlastní kůži po jednom vystoupení na TK, kam jsem byl klubem se svým názorem vyslán), kteří senátory STAN dokonce opakovaně chodili školit přímo na jejich senátní klub, jak mají hlasovat o jejich návrzích zákonů, či dokonce přišli přímo do Senátu vyškolit kolegu Jaroslava Zemana, jak smí mluvit poté, co se stal, navzdory jejich veřejně projevené nevůli, řadovým členem Starostů pro Liberecký kraj.

Autor je senátor za volební obvod Liberec, 1. místopředseda Starostů pro Liberecký kraj