12.5.2024 | Svátek má Pankrác


GLOSA: Kontinuální Paroubek ve smyku na kolejích

8.6.2007

Jiřímu Paroubkovi kdekdo vyčítá, že jeho názory jsou jako třtina ve větru se klátící. V jednom se však Paroubek mýlí zcela konzistentně a kontinuálně. Své včerejší prohlášení, že veřejné finance nejsou v kritickém stavu, opakuje již dlouho.

Vytrvale ignoruje stanoviska ekonomů domácích i ze všech koutů světa, MMF, OECD a naposledy i Evropské komise, která už začala vyhrožovat zablokováním přísunu peněz ze strukturálních fondů. Šéf ČSSD nepovažuje vůbec za kritické, že Česko poprvé od roku 1989 právě ve věci deficitů flagrantně neplní mezinárodní závazek schválený svou vládou.

Když Topolánek prohlásil ve Sněmovně, že v tunelu vidí světla protijedoucího vlaku, a je tedy nutno zatáhnout za záchrannou brzdu, odpověděl mu expremiér, že prudké brzdění za vlhka vede ke smyku a havárii. Člověk, který se domnívá, že vlak se může dostat do smyku a havarovat, by asi neměl být strojvedoucím.

A člověk, který soudí, že stoosmdesáti miliardový deficit při šestiprocentním růstu ekonomiky není kritickou záležitostí, by se neměl ucházet o místo, z něhož se spravuje tato země.

MfD, 7.6.2007