11.5.2024 | Svátek má Svatava


GLOSA: Kdo půjde sedět?

5.7.2011

Server iDnes.cz uveřejnil rozhovor s místopředsedkyní VV a čerstvou členkou vlády paní Karolínou Peake pod chytlavým titulkem

Peake: Lidé neuvěří, že bojujeme s korupcí, dokud někdo nepůjde sedět

Jak je u iDnes.cz zvykem, Peake vlastně nic takového neřekla. V textu se píše doslova toto

Holt je pravda, že lidé to vnímají tak, že dokud někdo nesedí ve vězení, tak žádný boj s korupcí nenastal. Ale myslím, že nastal - minimálně v té legislativní rovině.

Titulek je tedy přinejmenším velmi volná interpretace vyjádření Peake. Pouze „nahlas přemýšlela“ o tom, jak lidé „vnímají“ a kdy uvěří tomu, že vláda bojuje proti korupci.

Co se adeptů na „sezení“ týče, nejprve to vypadalo, že to bude bývalý ministr ŽP Drobil za svou kauzu „Michálek“. Poté, co byla Drobilova kauza na údajný pokyn státního zastupitelství zastavena, což vzbudilo nevoli policejního prezidenta, je Drobil mimo hru. Dále tu máme kauzu Promopro a její spojení na současného ministra obrany Alexandru Vondry. Ani tam to na nějaké stíhání Vondry nevypadá přes usilovnou snahu části médií o neustálou aktualizaci a recyklaci této kauzy.

Jako zatím nejvážnějšího adepta na pobyt v chládku vidím tak dnešního poslance VV Víta Bártu. Policie již požádala poslaneckou sněmovnu o jeho zbavení poslanecké imunity. Mandátový a imunitní výbor si už vyžádal dodání policejního spisu do sněmovny. Vypadá to, že se o vydání poslance Bárty bude jednat na řádné schůzi PS na konci srpna. Tato lhůta je zřetelně natolik dlouhá, že vzbuzuje v části médií evidentní nervozitu. Zejména v té, která by už Bártu ráda viděla „sedět“. Pokud však bude Bárta skutečně sněmovnou vydán k trestnímu stíhání, bude to velmi žhavá i ožehavá kauza. I když asi jen velmi malá část veřejnosti věří Bártovým výrokům o půjčkách a platbách „za práci“, bude to zcela jistě bitva právníků. A že Bárta má na to, aby si obstaral ty nejlepší z nejlepších, není třeba vůbec pochybovat. Jak tedy může soud s Bártou dopadnout, nelze dnes nic určitého říci. Možná však příští měsíce přinesou i jiné, mnohem zaručenější tipy na pobyt za mřížemi. Zejména s blížícími se volbami do krajských zastupitelstev je možné očekávat mediální objevy velkého kalibru. Však například předseda ČSSD údajně doslova zakázal hejtmanovi Palasovi privatizaci jedné nemocnice, zřetelně kvůli tomu, aby se z toho nevyklubala pro ČSSD nepříjemná kauza.

Kolik nás tedy čeká dalších afér, lze jen těžko odhadovat. Věřit ale můžeme zcela jistě jednomu. Budou.