11.5.2024 | Svátek má Svatava


PRAHA: Nejvoňavější rostliny v Troji

30.6.2006

Botanické a zahradní lilie vládnou teď zahradě

V Botanické zahradě hl. města Prahy najdeme na venkovních expozicích 2000 kusů od 200 kultivarů (tzn. uměle vyšlechtěných) lilií. Nová liliová expozice byla vysázena na jaře 2004 a postupně dosazována v letech 2005 až 2006. Jde o sbírku velmi ojedinělou, a pravděpodobně největší v celé ČR, která snese i evropské srovnání.

lilie stojatáLiliím bude věnováno Sedmé z cyklu provázení, a to ve čtvrtek 29. června od 16 hodin (sraz u pokladny venkovní expozice), a následně pak víkend, kdy 1. a 2. července proběhne Výstava lilií (denně 9 – 19 hodin). Na těchto akcích se dozvíme i to, kde se lilie vyskytují: Že je najdeme od Pyrenejského poloostrova a Francie přes střední a východní Evropu až k Uralu. Na jihu zasahují na Korsiku, do Itálie, na Balkánský poloostrov a do východního Středomoří. Areál kupodivu zaujímá i celou Sibiř, a to až po Kamčatku, zabíhají do Koreje a Mongolska a důležité centrum jejich rozšíření je v Čína a Japonsko. V Severní Americe jsou lilie zase rozšířeny na západním pobřeží a ve střední, lesnaté části USA a Kanady.

„V naší zahradě se pěstují botanické lilie, které jsou pěstitelsky dosti náročné, a proto

se většinou vysazují ve studených sklenících nebo na chráněných místech,“ upřesňuje kurátor sbírky Vladimír Huml, který „liliemilovné“ návštěvníky provede. Přesto se několik druhů botanických lilií na expoziční ploše pěstuje. Mnohem většíčást plochy je věnována zahradním liliím, které se dělí na několik základních skupin: Asijské hybridy, LA hybridy, trubkovité (Aurelian) hybridy, orientpety a tzv. orientální hybridy.

Lilie se v Botanické zahradě hl. m. Prahy začaly pěstovat v roce 1973. Na počátku byla návštěva významného pěstitele pana Boleslava Krále z Náměště na Hané. Přivezl semena kultivarů trubkovitých lilií a předal zahradníkům rady k jejich pěstování.Většina lilií zůstává celoročně na expoziční ploše, pouze orientální hybridy a částorientpetů je vysázena v nádobách a na expoziční plochy se přiváží až před rozkvětem.

Během víkendové Výstavy lilií se každý den v 10, 13 a 16 hodin necháme provést sbírkou s odborným výkladem, získáme kontakty na prodejce lilií a z katalogu si budeme moci objednat nejnovější kultivary.

Domů si z obou liliových akcí odneseme návod, jak pěstovat krásné lilie a nevšední zážitek ze setkání s rostlinami, které jsou považovány za nejvoňavější v rostlinné říši……..

(Botanická zahrada hl. města Prahy je v květnu otevřena denně od 9 o 19 hodin, skleník Fata Morgana zůstává v pondělí z důvodu pravidelné údržby uzavřen. Vstupné činí 90,- Kč pro dospělé, 45,- Kč pro děti 6-15 let + studenty + seniory, zdarma pro osoby s průkazem ZTP a děti do 6 let. Návštěvníci mohou ke vstupu rovněž využít nákupu tzv. Trojské karty: 120,- Kč pro dospělé, 60,- Kč pro děti 6-15 let, 270,- Kč za rodinné vstupné. Karta má platnost do 30.9.2006 a svým držitelům umožňuje po jednom vstupu do botanické zahrady, ZOO a Trojského zámku. Vstupenka umožňuje prohlídku venkovní expozice i skleníku Fata Morgana. )

Foto: Čtvrtek a víkend v botanické zahradě v Troji ve znamení lilií.

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz