25.4.2024 | Svátek má Marek


KNIHA: Od literární skupiny Rozmazlení

15.12.2020

Dřímající hrom

Novinkou na předvánočním trhu je povídková knížka s praštěným názvem Jak mě připravil o panenství Dřímající hrom. Sbírka příběhů o mužích a ženách je o vztazích – od dětských lásek a nesmělého namlouvání přes svatby, potomky, kamarády, nevěry, rozvody, nemoci až ke smíření. Se životem, se sebou…

Přeslazenou limonádu však nečekejte! Knížka totiž vypráví hlavně o životě, a ten je většinou hořkosladký, někdy má poněkud trpkou příchuť a občas může být i pěkně peprný! Šestice autorů – Dana Emingerová, Monika Hodáčová, Nataša Richterová a Bořek Beránek, Yakeen J. Helus a Mirek Tichý – namíchala koktejl z nejrůznějších příměsí tak, abyste s každým požitým douškem ochutnali úplně jiný příběh. Dozvíte se, kdo to byl Dřímající hrom a co provedl. Zasmějete se, když zjistíte, jakou roli může hrát v manželství robotická sekačka na trávu. Pobaví vás esemeska odeslaná na špatné číslo.

Připomenete si dávnou dětskou pusu. Zavzpomínáte na první milování, prožijete s hrdiny milování poslední... Uroníte slzu, když dočtete dopis od dávno zapomenuté lásky. Zatrne vám při představě, že vaše dívka odejde s chlapem, kterého doposud nesnášela, nebo že vaše žena skončí v náruči jiné ženy… Poznáte, jak život může zesládnout či zhořknout, když se tajná přání vyplní. Povídky vás přenesou z českého pískoviště na středomořské pláže a dál, až k mysu Dobré naděje. Dají vám nahlédnout do vesmíru a dokonce až do záhrobí.

Dana Emingerová

Autoři jsou lidé různého věku, životních zkušeností a profesí, ale se společnou vášní pro psaní. Potkali se na kurzech tvůrčího „Psaní podle Lustiga“, kde pod vedením spisovatelky Dany Emingerové připravovali originální povídkový nápoj téměř dva roky. Zamíchali, protřepali a dnes svou knihu servírují čtenářům. Každý příběh zhltnete během několika minut. Může být vaším uklidňujícím čajem před spaním či osvěžujícím drinkem při cestě vlakem. Můžete číst, vychutnávat a hádat, kterou ingredienci autoři přilévali ze svých životů a kterou jim poskytla fantazie. Zda měli odvahu sdílet kus sebe, nebo si vše vymysleli… Pomyslnou třešinkou, která zdobí i chutná, jsou koláže architekta, herce a výtvarníka David Vávry.

Dřímající hrom - autoři
Nataša Richterová