11.5.2024 | Svátek má Svatava


BOTANICKÁ ZAHRADA: Zimovzdorné kaktusy

9.6.2006

V trojském Mexiku je k vidění i vzácně kvetoucí Yucca baccata

Právě proto, že zimovzdorné kaktusy jsou nejatraktivnější koncem jara, kdy na mnohých vykvétají velké různobarevné květy, často zakrývající celé tělo rostlin, je nadcházející víkend, a to už od pátku 9. až do neděle 11. červen 2006 vyhrazen v Botanické zahradě hl. města Prahy těmto pichlavým krasavcům.

Kaktusy jsou typickými stonkovými sukulenty, u nichž jsou vodní zásobní pletiva uložena ve ztlustlém stonku nebo v kořenech. U většiny došlo k postupné redukci listů, vývojem přeměněných na trny. Za zimovzdorné je možné zjednodušeně považovat druhy rostoucí v polopouštích severně od mexické hranice a rostliny z jihu USA, které rostou ve výškách nad 1000 m n. m. Odolat mrazu napomáhá kaktusům vysoký obsah pektinů a schopnost v podzimním období doslova seschnout, a to i při dobrém zásobení vodou.

„Naše expozice jsou především zaměřené na severoamerické zástupce kaktusů rodu Opuntia,“ přibližuje sbírku Eduard Chvosta, kurátor kaktusů v trojské botanické zahradě, který nás v pátek 9. června od 16 hodin (sraz u pokladny venkovní expozice) provede sbírkou zimovzdorných kaktusů v rámci čtvrtého pokračování cyklu Seznamte se s botanickou zahradou. Zimovzdorné kaktusy jsou v Troji soustředěny především v prostoru zásobní zahrady (tzv. denroškolky), v expozici nazývané Mexiko. Na ploše 3000 m2 se kaktusy představují v co nejpřirozenější podobě i s doplňkovou vegetací.

Yucca baccataLetos se ovšem návštěvníkům zahrady nabízí navíc jedinečná možnost spatřit velmi vzácně kvetoucí exponát Yucca baccata: Rostlina má až 1 m dlouhé, tuhé modrozelené listy kontrastující s velkými květy složenými do bohaté laty. Protože její plody mají tvar banánu, říká se jí též banánová juka. Náš exponát pochází z jihozápadu USA, kde roste v horách a odolá teplotám hluboko pod bodem mrazu. A „banánů“ se v Troji nedočkáme, protože nám chybí ten správný (americký) opylovač.

Kromě pátečního provázení se se sbírkou zimovzdorných kaktusů na Mexiku seznámíme po oba víkendové dny, denně od 9 do 19 hodin, kdy na zájemce „kaktusáře“ čeká zásobní zahrada (otevřená v letošním roce počtvrté). V zásobní zahradě budeme moci o víkendu kaktusy i nakupovat!

Foto: Letos se návštěvníkům zahrady nabízí jedinečná možnost spatřit velmi vzácně kvetoucí exponát Yucca baccata.
Autor: BZ - Eduard Chvosta

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz