11.5.2024 | Svátek má Svatava


EKONOMIKA: Tajnosti mléčného trhu

10.6.2008

Mléko, nasmlouvané do německých mlékáren, už čeští zemědělci nevylévají na pole: v polovině týdne, sotva jejich němečtí kolegové přestali blokovat přístupové cesty, začali Češi do Německa opět dodávat. Jenže zatímco němečtí sedláci přesunuli své protesty na náměstí, začala Agrární komora organizovat "solidární akci" na domácí půdě.

Aby dnes vylili její členové půl milionu litrů mléka místo do cisteren zdejších mlékáren do koryt prasatům. Bylo to den poté, co němečtí sedláci před Braniborskou bránou v Berlíně jásali, že se jim podařilo získat za litr mléka slíbenou cenu, jakou jejich čeští kolegové tady dostávají už od dubna: mezi devíti a deseti korunami.

Jak totiž vyšlo při současných protestech najevo, jsou zdejší výkupní ceny mléka letos v průměru vyšší než v Německu. Proti čemu tedy čeští kolchozníci dnes ve skutečnosti protestovali, když snížili českým mlékárnám dodávky o 10 procent?

Evidentně proti volnému trhu, proti zákonu nabídky a poptávky. Řadě mlékáren se po zdražení mléčných výrobků a sýrů nahromadily zásoby, takže velké obchodní řetězce musely zahájit výprodeje. Tvrdé sýry se dají momentálně koupit pod stovku za kilo, litr trvanlivého mléka za méně než deset korun a čtvrtka másla na míň než dvacet.

Profitují z toho jednoznačně spotřebitelé. Jak totiž odborníci z agrární komory přiznávají, máme v ČR trvalou nadprodukci mléka, kterého se tady ročně nadojí skoro dvě a tři čtvrti miliardy litrů. Zdejší mlékárny z toho ale odeberou jen asi 2,4 miliardy, přičemž na pokrytí potřeb zdejšího trhu stačí 2,2 miliardy. Zbytek se vyváží, hlavně do německých mlékáren, kde ovšem, jak se při současných protestech ukázalo, mají svého mléka dost, takže dovoz z Česka tlačí tamní cenu mléka dolů: v přepočtu na koruny až na 7,40 v některých oblastech severního Německa. Dřív nebo později se to odrazí v cenách mléčných výrobků, které se sem z Německa dováží: aby jim české výrobky mohly konkurovat, musejí je zlevnit i zdejší výrobci.

Je to kolotoč: příští spor o ceny mléka je z těchto důvodů už naprogramován. Problémem přitom je, že vyšší ceny jen nalákají zemědělce k další nadprodukci, což bude mít za následek, že se nadměrná nabídka a tím i tlak na ceny dál zvýší. Nakonec, jeden z funkcionářů agrární komory to včera vyjádřil bez obalu, když řekl, že dnešní jednorázové snížení dodávek mléka o 10 % zdejším mlékárnám neublíží. Naopak sníží prý přetlak nabídky, která tu existuje.

Bylo by samozřejmě nefér, kdyby byli zemědělci bezmocní vůči zpracovatelům a obchodním řetězcům. V Německu to spotřebitelé chápou a podle výzkumů veřejného mínění by byli skoro z 90 procent ochotni akceptovat o něco málo vyšší ceny mléka v regálech obchodů, kdyby si byli jisti, že se přirážka dostane opravdu až k sedlákům a nezůstane v kapsách obchodníků nebo zpracovatelů. Zemědělci si na druhé straně musejí uvědomit, že garantované ceny mléka si nevydobudou žádným protestem. Mají nicméně alternativu, jak ukázal právě vývoj v Německu v uplynulých dnech: například poptávky po biomléku se turbulence na trhu vůbec netýkaly. Jeho producenti dostávají od mlékáren stabilně 50 eurocentů za litr, protože v Německu vzrůstá počet spotřebitelů, kteří výrobky z této suroviny žádají. Nabídka poptávce sotva stačí a je zřejmé, že nejde o chvilkový módní trend. Proto se tam lze spolehnout i na stabilnější cenu biomléka. U nás tento trend zatím rozvinutý není. Předpokládat se ale dá, že přijde.

6.6.2008

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6