11.5.2024 | Svátek má Svatava


BIG Expert – zahraniční trhy

20.1.2023

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 16. 1. 2023.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

gr20

Názory experta:

Jan Němeček, BH Securities

Je inflace pod kontrolou?

Inflační čísla naznačují, že by mohl růst cen přibrzdit. Zvyšování úrokových sazeb a pokles cen vybraných komodit tomu jistě napomohly. Mají akcie tedy vyhráno? Zatím ještě ne.

V době psaní tohoto komentáře se dostal index S&P 500 pod 200denní klouzavý průměr a pokud tam tento index zůstane i na konci obchodního dne, pak by mohly akcie klidně korigovat na nová minima. Sám si přeji, aby to byl spíše planý poplach a pro akcie by bylo nejlepší, pokud by se potvrdilo, že se na přelomu roku vytvořilo vyšší low (+/- 3800b.). Pak by krátkodobý pokles pod 200denní klouzavý průměr až tolik nevadil.

Na plno nám frčí výsledková sezona v USA. Jak už to bývá, tak některým firmám se dařilo a jiným ne. Z těch velkých mi dovolte zmínit Goldman Sachs. Nejistou budoucnost však vyhlížejí i jiní giganti, kteří se chystají hromadně propouštět. Mezi takové patří například Amazon nebo Microsoft, který navíc ještě řeší regulatorní tahanice spojené s koupí společnosti Activision Blizard, která má pod sebou takové herní šlágry jako Diablo nebo Call of Duty.

PX Index se zatím vypořádává s 200denním klouzavým průměrem lépe, než americký S&P 500. Takový ČEZ přidal od začátku 4 procenta, ale tahouny jsou hlavně banky. Konkrétně Komerční banka získala od začátku roku 8 procent a Erste Group Bank téměř 10 procent.

Libor Stoklásek - AlgoImperial
Jan Němeček - BH Securities
Tomáš Pfeiler - CYRRUS
Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost
Jiří Zendulka - Kurzy.cz
Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.