29.4.2024 | Svátek má Robert


MLSOTNÍK: Kuře s kari a paprikou

17.2.2017

Tento recept jsem se před více než třiceti lety naučila od své švagrové. A prověřen lety, zůstal na mém repertoiru dodnes.

Suroviny (měla jsem málo paprik)

Potřebujete kuřecí maso – tehdy mi švagrová doporučila koupit kuřecí dolní čtvrtky, tj. se stehnem, a vykostit je a zbavit kůže. Kuřecí řízky se nekupovaly, nedělaly se.

Potom tenkostěnnou papriku – zhruba jednu na strávníka, nebo kolik chcete (spíše více). (Teď uvažuji, proč zrovna tenkostěnnou – asi byly vždycky mnohem levnější než ty masité, jichž by bylo do hrnce škoda.) Já měla doma poslední bílou, na zobrazené množství masa by to chtělo aspoň dvě.

A k tomu cibuli a stroužek či dva česneku.

Na suchou marinádu je zapotřebí sůl, škrob (použila jsem bramborový) a směs koření zvaná karí (curry). Množství soli odhadněte podle množství masa a osobních chutí. Vyjdeme dejme tomu ze dvou lžiček soli, které smícháme se stejným množstvím škrobu (tj. dvěma lžičkami) a karí (také dvěma lžičkami.) Suchou marinádu si předem promícháme.

Nakrájené suroviny

Pak ještě budeme potřebovat olej a trošku pravého másla.

A jedem.

Maso si nakrájíme na zhruba kostky tak 2 x 2 cm, určitě ne menší, a naložíme ho do suché marinády. Pořádně promícháme, ať jsou všechny kostky obalené, a necháme stát aspoň hodinu někde v chladu.

Když už je maso připravené, rozpálím na pánvi trochu oleje a maso nejdřív rychle osmahnu ze všech stran. Pokud stále vidím vrstvičku oleje (suchá marináda se může přichytit na pánev, to nevadí), olej sleju. Pak na pánev přiliju trošinku vody, přikryju a maso pomalu v podstatě podusím (spíš v páře) tak 15 minut.

Nejdřív osmahneme maso

Mezitím si nakrájím vyjádřincované papriky (zhruba na čtverečky) a zvlášť cibuli (na co chcete, efektní jsou čtvrtprstýnky – cibuli prostě rozkrojím na půlky, půlku zase podélně rozkrojím a pak krájím tenké proužky, takže se cibule rozpadá na tenké čtvrtprstýnky. A nakonec si na plátky nakrájím (nemačkám!) česnek.

Když máme maso předdušeno, přihodím k němu nakrájenou cibuli a znovu přikryté dusím zhruba 5 minut, můžu znovu přidat kapku vody – tolik, aby směs neplavala, ale ani se nepřipalovala.

A nakonec i nakrájenou papriku.

Potom přihodím nakrájenou papriku a dusím dalších 5 minut.

(Cibule se dusí déle než paprika, proto to pořadí.)

Až nakonec přihodím nakrájený česnek, promíchnu, hned přihodím máslo, pánev přiklopím a plamen zhasnu (z elektrické plotýnky bych pánev úplně sundala). A nějakou tu minutku počkám, aby se chutě propojily.

Kuře s kari a paprikou už na talíři s rýží.

Před podáváním znovu pořádně promíchám a naložím na talíř, u nás je to velmi oblíbené s rýží.

Dobrá varianta pro méněmasožravce je přidat více veškeré zeleniny a její většinu pak nahrnout na svůj talíř. Hezčí by to teda bylo s nějakou barevnější paprikou, ale chutnalo to i takhle velice.

Dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: autorka.

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !