Neviditelný Pes

MLSOTNÍK: Kuře s kari a paprikou

17.2.2017

Tento recept jsem se před více než třiceti lety naučila od své švagrové. A prověřen lety, zůstal na mém repertoiru dodnes.

Suroviny (měla jsem málo paprik)

Suroviny (měla jsem málo paprik)

Potřebujete kuřecí maso – tehdy mi švagrová doporučila koupit kuřecí dolní čtvrtky, tj. se stehnem, a vykostit je a zbavit kůže. Kuřecí řízky se nekupovaly, nedělaly se.

Potom tenkostěnnou papriku – zhruba jednu na strávníka, nebo kolik chcete (spíše více). (Teď uvažuji, proč zrovna tenkostěnnou – asi byly vždycky mnohem levnější než ty masité, jichž by bylo do hrnce škoda.) Já měla doma poslední bílou, na zobrazené množství masa by to chtělo aspoň dvě.

A k tomu cibuli a stroužek či dva česneku.

Na suchou marinádu je zapotřebí sůl, škrob (použila jsem bramborový) a směs koření zvaná karí (curry). Množství soli odhadněte podle množství masa a osobních chutí. Vyjdeme dejme tomu ze dvou lžiček soli, které smícháme se stejným množstvím škrobu (tj. dvěma lžičkami) a karí (také dvěma lžičkami.) Suchou marinádu si předem promícháme.

Nakrájené suroviny

Nakrájené suroviny

Pak ještě budeme potřebovat olej a trošku pravého másla.

A jedem.

Maso si nakrájíme na zhruba kostky tak 2 x 2 cm, určitě ne menší, a naložíme ho do suché marinády. Pořádně promícháme, ať jsou všechny kostky obalené, a necháme stát aspoň hodinu někde v chladu.

Když už je maso připravené, rozpálím na pánvi trochu oleje a maso nejdřív rychle osmahnu ze všech stran. Pokud stále vidím vrstvičku oleje (suchá marináda se může přichytit na pánev, to nevadí), olej sleju. Pak na pánev přiliju trošinku vody, přikryju a maso pomalu v podstatě podusím (spíš v páře) tak 15 minut.

Nejdřív osmahneme maso

Nejdřív osmahneme maso

Mezitím si nakrájím vyjádřincované papriky (zhruba na čtverečky) a zvlášť cibuli (na co chcete, efektní jsou čtvrtprstýnky – cibuli prostě rozkrojím na půlky, půlku zase podélně rozkrojím a pak krájím tenké proužky, takže se cibule rozpadá na tenké čtvrtprstýnky. A nakonec si na plátky nakrájím (nemačkám!) česnek.

Když máme maso předdušeno, přihodím k němu nakrájenou cibuli a znovu přikryté dusím zhruba 5 minut, můžu znovu přidat kapku vody – tolik, aby směs neplavala, ale ani se nepřipalovala.

A nakonec i nakrájenou papriku.

A nakonec i nakrájenou papriku.

Potom přihodím nakrájenou papriku a dusím dalších 5 minut.

(Cibule se dusí déle než paprika, proto to pořadí.)

Až nakonec přihodím nakrájený česnek, promíchnu, hned přihodím máslo, pánev přiklopím a plamen zhasnu (z elektrické plotýnky bych pánev úplně sundala). A nějakou tu minutku počkám, aby se chutě propojily.

Kuře s kari a paprikou už na talíři s rýží.

Před podáváním znovu pořádně promíchám a naložím na talíř, u nás je to velmi oblíbené s rýží.

Dobrá varianta pro méněmasožravce je přidat více veškeré zeleniny a její většinu pak nahrnout na svůj talíř. Hezčí by to teda bylo s nějakou barevnější paprikou, ale chutnalo to i takhle velice.

Dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: autorka.

Lika Neviditelný pes


zpět na článek