28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kuře s kari a paprikou

Tento recept jsem se před více než třiceti lety naučila od své švagrové. A prověřen lety, zůstal na mém repertoiru dodnes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 18.2.2017 10:03

Ty dvě lžičky

všeho včetně soli mi utkvěly v paměti, ale určitě šlo tehdy o dávky pro čtyřčlennou rodinu.

Takže znovu upozorňuji - množství soli odhadněte podle množství masa nebo svých chutí, a k tomu přidejte ve stejném množství škrob a kari. Případně dosolit můžete vždycky - zase podle množství zeleniny nebo jablek.

Z. Vave 18.2.2017 8:25

Tohle vypadá velice dobře,

Liko. Jen mě zarazilo to množství soli. Opravdu dvě lžičky? Já asi tedy solím opravdu málo. :o) Určitě zkusím, miluju rychlé recepty, a zkusím to i s nějakou zeleninou.

Z. Lika 18.2.2017 9:51

Re: Tohle vypadá velice dobře,

Však tam píšu, že množství soli odhadneš podle množství masa. A škrobu a kari by mělo být nejméně ve stejném poměru, ale klidně více. A dobré je to klidně i jen s cibulí (spoustou cibule), když není po ruce paprika. Anebo do toho místo papriky přidej nakrájené jablko, jak píše pan Polák.

Z. Vave 18.2.2017 11:05

Re: Tohle vypadá velice dobře,

Jojo, já jen, že mě ty lžičky zaskočily, já sůl spíš špetkuju. :)

A s jablíčkem zkusím, to já ráda, teď zrovna peču s jablíčkem krůtí hnáty. :)

O. Joklová 18.2.2017 12:38

Re: Tohle vypadá velice dobře,

prej - hnáty!!! já nemůůůůůůůžu :-DDDDDDDDDD

M. Crossette 17.2.2017 18:51

Liko, recept jak na zavolanou !

Měla jsem v plánu na zítra udělat "něco z kuřete" a chystám se vyndat z mrazáku kuřecí čtvrtky (tady jsou to všechno kuřata,něco označeného jako "hen", tedy slepice jsem tu snad nikdy v obchodech neviděla!)A víš, že jsem uvažovala o kari, my ho máme rádi...a teď je tu tvůj trochu jiný recept. Já jinak dělám jen takové "kari pro lenochy", podusím cibulku, vyndám dám zatáhnout kari-směsí okořeněné maso, vrátím cibulku, podleji přiklopím a dusím do měkka. Pak maso vyndám, omáčku rozmixuji, přidám trošku zakys. smetany a je hotovo(já miluji krémové omáčky, tak smětanu strkám všude!). Někdy to dělám z kuř.prsíček, pak je to vele-rychlé. ALE tohle s papirkou a česnekem mi přijdé velice zajímavá změna, jen holt tu chuť papriky bude muset nahradit lžíce rozmixovaných paprika z mrazáku(žlutých, tedy těch tenkostěnných, jak píšeš).

Jinak suchá marináda se fakt na pánvičce hned přilepí a umí se rychle připálit. Takže já koření míchám v troše oleje, maso pomažu a nechám odležet. Po vyndání cibule v pánvičce trochu oleje vždy zůstane a když přidám to "omaštěné maso", tak se to nepřichytí.

Jinak EvoŽ - držím palce, tohle musí být šíleně vyčerpávající pro všechny. Nesnědla by Derča třeba trochu kefíru? Já když dělám svůj, tak buď přímo kefir, nebo "část přemnožené houby" dávám slupnout Trixie. Chutná jí a nemá s tím problem(tedy ani průjem). Možná by Darče také pomohl na žaludek, když brala(nebo stále bere)antibiotika.

Níže pan Polák - smutná prognóza pro kerýka Falkam, je mi to líto.

M. Crossette 17.2.2017 18:53

Re: Liko, recept jak na zavolanou !

Jo a kari jíme zásadně s rýží, vlastně si nepamatuji, že bych ho kdy jedla s něčím jiným. A to jak kuřecí tak hovězí.

Z. Lika 17.2.2017 18:58

Re: Liko, recept jak na zavolanou !

Však jsem na tebe, Maričko, při sepisování receptu myslela, s těmi velezásobami paprik :-) Takže přeji dobrou chuť!

Z. Jenny 17.2.2017 17:32

Dobrý recepis,

kuře mám ráda na tisíc způsobů. Na kari dělám taky ale ještě raději na kari mám ráda slepičku, jinak postup téměř stejný.V poslední době u nás slepice frčí, část je pro zvěř a část pro nás. :-)

Udělala jsem rajskou, oddělala jsem část uvařené se zeleninou

a následně obrané slepice,masíčko jsem frkla na cibulku, přidala worchester a trochu sojovky, podlila troškou vína , podusila už jen mírně, pak přiložila k rajské a knedlíku. Přednosta měl bubliny za ušima.

Z. Lika 17.2.2017 18:12

Re: Dobrý recepis,

Jéje, rajská. Tak tu si udělám určitě!

A. Lex 17.2.2017 17:24

Kari mi moc

chutná, už jeho vůně, když se maso dusí mi způsobuje hlad :-).

Myslím, že na neděli něco spáchám s karí, Liko, nabudila jsi mě a díky za inspiraci. Kdo má furt a furt každý den něco vymýšlet, že ano.

Z. Lika 17.2.2017 18:13

Re: Kari mi moc

Připomněla jsi mi nějaký recept s hovězím na kari, to bylo taky moc dobré...

L. Blaza 17.2.2017 17:00

Liko

a víš, že tenhle recept vařila moje teta taky s rýží a určitě ho má v repertoáru stále? A vzpomínám, že to bylo fakt moc dobré!

Z. Lika 17.2.2017 17:06

Re: Liko

Byl to určitě jeden z těch receptů, co koloval opsaný na papírkách :-) Ale s úpravami (mnohem méně oleje i másla, mnohem více zeleniny než masa, méně soli) vydržel se ctí dodnes!

E. Žampachová 17.2.2017 12:18

OT hlášení

Derča je jak na houpačce, dopoledne zvracela (měla jen vařené kuře). Teď vypadá skoro normlně. Už jsem musela jít něco zařídit do práce. tak přesně nevím, jak to bylo, našla jsem hromádku.

Štěňata se cpou jak nezavřená. Musela jsem jim přidat mléko pro štěňata. Padli do něj. Musím je omezovat, jeden se doslova přežral. Byl jak kulička. Teď se krmí zase od mámy. Ona se o ně pořád stará. Tak ještě, prosím, přidržte.Teď už by jich byla škoda, svou odolnost prokázali. Prý Vikingové po tatínkovi.

Z. Matylda 17.2.2017 12:30

Re: OT hlášení

Zprávy z bedny vyhlížím a pořád doufám, že se to už zklidní. Derča je chudák, vyzdravět se a ještě u toho kojit bandu nenažraných Vikingů :)

M. Pajakerryková 17.2.2017 12:51

Re: OT hlášení

držím stále!!!!

moc moc

prostě ten po.....první týden krizový

Z. Lika 17.2.2017 14:10

Re: OT hlášení

Třeba to jen hltavě snědla, to je pak venku hned.

Nadále držím palce pěsti všecko.

E. Žampachová 17.2.2017 14:39

Re: OT hlášení

Ne, opravdu jí nebylo dobře. Dopoledne těžce dýchala, ležela bez zájmu nebo přecházela. Teď je zase skoro normální. Má prostě ještě takové krizovky. Mám několik možných vysvětlení, ale pravdu, proč to tak je nevím. Každopádně celkově je lepší.

Mrňouse občas přikrmím mlékem pro malá štěńata. Abych je neodstavila, ale aby mohli nabírat síly. Mimča jsou žravá a už vypadají docela dobře.

A jak píše Pája - krizový týden... Já tvrdila, že po takových 24 hodinách už chovatel nemá co dělat až skoro do tří týdnů. Tak mě život nakopl, abych neříkala krainy. Odchovala jsem nebo pomohla odchovat 10 vrhů, ale takovouhle hrůzu jsem nezažila. Občas něco bylo, ale celkem drobnosti. Derča si holt vyže e všecho.

M. Pajakerryková 17.2.2017 15:36

Re: OT hlášení

je mi Derči moc líto, holčička

ale to zvládne, je to matka a ty vydrží víc než člověk ehm teda pes :)

Z. Lika 17.2.2017 16:49

Re: OT hlášení

EvoŽ, a nemůže mít Derry zaražené větry?

Z. Jenny 17.2.2017 17:25

Re: OT hlášení

Stále držíme tlapky, teď už hlavně mamině. Moc bych jí přála už úlevu,chuďátko, táák je statečná,ať se to už spraví! (tisíc srdíček)

Evo, držte se !

T. Zana 17.2.2017 17:35

Re: OT hlášení

Teda chudák Derry (a vy všichni). Fakt to nemá lehký, navrch k tomu všemu štěňata...

Držím palce dál!

Z. Lika 17.2.2017 17:58

Re: OT hlášení

No, když si to jen představím - seš po porodu, je ti blbě, a máš osm aplégrů, kteří rovnou CHODÍ!

Z. Vave 18.2.2017 8:29

Re: OT hlášení

Liko! :)

Z. Vave 18.2.2017 8:33

Re: OT hlášení

Včera jsem nenakukovala, pracovala jsem dlouho do noci a popravdě jsem si myslela, že už je Derča z nejhoršího venku. Tedy ona nejspíš asi je, ale přece jen je to pro ni strašně náročná situace a ty výkyvy jsou asi víceméně přirozené.

Ze štěňátek mám radost, že se mají tak čile k světu, ale držím všem palce dál, hlavně mamina aby byla co nejdřív v pořádku.

T. Zana 17.2.2017 12:06

Hmm, pěkné

už dlouho kuře nebylo... akorát se zeptám: není té soli moc? Já hodně málo solím (synek, co se odstěhoval a odvykl, pravidelně dosoluje, když u nás jí).

Z. Lika 17.2.2017 13:47

Re: Hmm, pěkné

Soli samozřejmě dle chuti - a škrobu a kari může být vždy více, aby maso bylo omatlané.

Z. Yga 17.2.2017 11:17

Super recept

A protože já moc nemám ráda tepelně upravenou papriku (a když tak rozhňácanou na malinkaté kousíčky - tuhle jsem jakýsi zbytek hodila do ptáčků a bylo to dobré), tak já bych tam asi dala pórek + cibuli a možná i to jabko. Ale mám dotaz - tam není žádný sós?! Jestli to k té rýži (u mne spíš teda ke chlebu) není moc suché ... nebo je to něco jako flamendr?

Myslím, že bych to zítra mohla spáchat.

Z. Lika 17.2.2017 11:42

Re: Super recept

Určitě to suché nebude - sós se vytvoří smísením škrobu v omatlánce s vodou a tukem. Proto to podlévání vodou (ne příliš, přiměřeně :-)