30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
bp 14.4.2008 14:41

Re: Re: církve

Halík je pravoslavnej... Jílková by za předvedenou neprofesionalitu zasloužila vyhazov.

Gonzales 14.4.2008 15:06

Re: Re: Re: církve

On nemyslí Halíka, ale toho zpěváka chorálů pod okny porodnic-potratnic ;-)

bp 14.4.2008 15:16

Re: Re: Re: Re: církve

Když nerozeznáte jednoho Halíka od druhého, tak seďte v koutě a šoupejte nohama.

Jiří Zahrádka 14.4.2008 15:07

Halík (pravoslavný)

Jestli tam byl ten pravoslavný Halík, tak se nedivím Vašemu zděšení. Brát to ale tak, že každý křesťan, který je proti potratu, je něco jako on, je nesmysl. Sám jsem s ním vedl velmi tvrdé diskuse a mám k němu velmi kritický vztah, řečeno diplomaticky. A nebyl jsem to jenom já, kdo jeho formu jednání odmítal. Podle mých informací jsou z něho rozpačití i lidé v Hnutí pro život.

bp 14.4.2008 15:18

Re: Halík (pravoslavný)

Podívejte se do archivu, tam to je. L. Halík tam vystupoval jinak, než si myslíte.

Pepa Jetel 14.4.2008 13:51

Karotka, portwyn, Pavla B.

R^

Pavla B. 14.4.2008 13:56

Re: Karotka, portwyn, Pavla B.

Díky, Jeteli, obvykle nebýváme ve shodě.

Končím diskusi - pokud má někdo názor, že je dítě do dvou let věku cizopasník a ne člověk, protože si neuvědomuje samo sebe, opravdu není v mých silách tento názor vyvracet.

Karel 22 14.4.2008 14:04

Re: Re: Karotka, portwyn, Pavla B.

Diskutér Tomáš Fuk to s tím cizopasníkem do dvou let asi nemyslel přece jen vážně. Jeho děti jsou prý už dospělé - takže je neutratil jako psy. Asi si z nás jen vystřelil. ;-D;-D;-D

Tomáš Fuk 14.4.2008 14:10

Re: Re: Re: Karotka, portwyn, Pavla B.

Proč by ne? ;-)  Ostatně to byla jen reakce na tvrzení Pavly, že potrat shluku lidských buněk je vražda...

Nemo 14.4.2008 14:10

Re: Re: Karotka, portwyn, Pavla B.

Řiďme se tedy církevní naukou. Sv. Tomáš Akvinský zpochybňoval, kdy je stvořena duše. Podle něho dítě mužského pohlaví není dostatečně vyvinuté na to, aby mohlo být považováno za člověka (a tudíž mít duši), prvních čtyřicet dní těhotenství, a že dítě ženského pohlaví nemůže být pokládáno za plného člověka prvních osmdesát dní.

Učení Akvinského bylo oficiálním učením církve (tomismus).

Tomáš Fuk 14.4.2008 14:17

Re: pokud má někdo názor, že je dítě do dvou let věku cizopasník a ne člověk, protože si neuvědomuje samo sebe

No trošku jste si to zas překroutila, jak bývá vaším "dobrým" zvykem, že? ;-D

Sam Křepelka 14.4.2008 13:46

církev se odělohu žen zajímá od samého počátku.

CVírkev se odělohu žen zajímá od samého počátku. Vžyť i Marie počala pravděpodobně uměle. Jenže bible již neříká, zda k tomu měla souhlas otce. A byla to církev, která ve své svaté inkvizici párala břicha těhotným ženám. Rozdíl je však u samotných zástupců Božích. Ti se ve velkém nezajímají o dělohu žen, ale spíše o zadečky ministrantů. A protože tak má církev bohaté zkušenosti ve všech směrech, může Macek vykřikovat o podmínkách umělého přerušení těhotenství a vyvolávat vznik antiinterupčních komisí, schovaných pod pohovor s odborníkem.

Harwey 14.4.2008 13:45

Střízlivě psáno

pěkné.

555 14.4.2008 13:36

Ne žena sama, ale náboženský magor, nebo náboženští magoři, budou rozhodovat,

zda-li interupci podstoupí, nebo ne. Ne ona, ale magor a náboženští magoři o tom budou rozhodovat.  Z ženy tak udělají nesvéprávnou ovci svého stáda. 

Mojmir Prusa 14.4.2008 13:10

VYBORNY CLANEK

ale bude hur, statem dotovane cirkve nam vsem, ateistum i vericim, budou stale vice hovotrit do zivota. Jan az budou mit na kvalitni PR agentury..... to se jeste budeme mit.

Magor 14.4.2008 13:04

Soudruh Zvěřina

Bývalý člen KSČ dnes člen ODS Zvěřina se obul do lidovců kvůli potratům.Také vyčinil církvím,že nemají v naší sekularizované společnosti žádný vliv.Jako člen KSČ by měl také přiznat svůj podíl na likvidaci církví v této zemi.V komunistické škole studovaného psychiatra ani nenapadne,že žena je pouze nositelem schopnosti plodit,nikoliv jejím tvůrcem.Žije v zajetí primitivní materialistické filosofie jako většina jeho spoluočanů a tak se nelze divit,že zabití nenarozeného dítěte považuje za zcela normální

smajlík 14.4.2008 13:09

Re: Soudruh Zvěřina

Magore - nomen omen!!

Jura Jurax 14.4.2008 14:22

Re: Re: Soudruh Zvěřina

R^R^R^

Malý Aston 14.4.2008 13:10

Re: Soudruh Zvěřina

Nejlepší je když zřejmě jeden komouš nadává druhému komoušovi,že již není komouš jak býval.Nebo jste lidovec,odchovaný soudruhem Plojharem?:-D

Pája45 14.4.2008 13:53

Re: Soudruh Zvěřina

"Magore" jak to, že tak dobře znáte čím byl, kde a jak studoval atd. MUDr. Zvěřina, nepráskal jste ho StB. Nelíbí se vám, že jsou zde ateisté, kteří mají jiný názor než vy (i zrušit je), vy ale zastáváte opačný názor (zavést ho povině pro všechny!). Jaký je ten rozdíl? Vám určitě bude vadit přirovnání, že církve ano, ale jako každý jiný zájmový spolek (zahrádkáři, turisté, věřící atd.). Proč máme být neustále ohlupováni demagogií, bůh je a tomu musíte věřit, kdo nevěří skončí v pekle atd. Církev prý učí morálce, podporuje vzdělanost atd. Proč tedy pálila a dál pálí  knihy, hlavně katolická církev (náboženské knihy jiných náboženství, Darvina a další knihy, které jí z hlediska náboženství nevyhovují), co dělá církev pro morálku, káže vodu a pije víno (jak zatočila s pedofilními, znásilňujícími knězi a to i  vysokými hodnostáři). a tak by se dalo pokračovat. Vaše bláboly proti interupci si nechte na kázání do kostela, bude-li to farníky zajímat.

Nemáte proti MUDr. Zvěřinovi fakta, tak jste si našel nejpádnější důvod v boji  proti dr. Zvěřinovi - nadávky (byl komouš, teď je ODS, obul se do lidovců, vyčinil církvím, podílel se na likvidaci církví, vyznává primitivní materialistickou  filozofii, zabití nenarozeného dítěte považuje za normální. Jó kde nejsou argumenty "magore", tam nastupuje demagogie, zde černomodrá nebo i církevní. Vám se holt stýská po moci, kterou jste měli (když jste ještě raději pálili lidi než knihy) a tiše závidíte některým imámům, kteří mají mimo církevní i tu světskou moc a kterou vy už nemáte. A to je dobře.  Na závěr chci poděkovat dr. Zvěřinovi za velmi fundovaný, věcný a korektní příspěvek. Současně musím oznámit všem, které  rozezlím, že jsem nikdy ODS nevolil, nevolím a volit nebudu. Přesto, když někdo z jakékoliv politické strany,  církve nebo z jiné oblasti zde bude říkat svůj názor věcně, bez plivání na druhé a nebude brojit za svoji pravdu jako pravdu jedinou, mi vadit nebude

ceskej Honza 14.4.2008 14:24

Re: Re: Soudruh Zvěřina

R^

Queribus 14.4.2008 13:57

Re: Soudruh Zvěřina

A kdo je, podle Vás, tvůrcem schopnosti plodit? Bůh? Který? Víte, podle mého skromného názoru, je primitivní ne materialistická filisofie, ale slepá vira v cosi nadpřirozené. Přeji pěkný den.

hamar 14.4.2008 12:48

Jen žena může rozhodnou, zda na sebe vezme riziko těhotenství ...

... ti, kteří by chtěli rozhodovat za ní, nechť se nepletou do cizích životů. P.S. Píše se rok 2008 a my žijeme v České republice. P.S.S. To jsem jednou napsal email s názorem na potraty jednou "manažerovi v telekomunikacích" - tak se podepsal pod článek v Hospodářských novinách, kde brojil proti potratům. Zjistil jsem, že je to nějaký křesťanský činovník dlouhodobě brojící na tomto poli ... No a on si pro jistotu tu emailovou adresu zrušil, aniž odpověděl, tak byl fér :-(

Karotka 14.4.2008 13:11

Re: Jen žena může rozhodnou, zda na sebe vezme riziko těhotenství ...

Tohle je věc, nejvíc vystihující něco, v čem s mnohými nesoucítím (necítím totéž, nemyslím si totéž). Těhotenství a jeho rizika nepřišly z nebe. Případy Panny Marie jsou pro jinou diskusi :). Je to důsledek sexu. Sexu, který je krásný a fajn a úžasný a nemám proti němu ani to nejmenší (a nemám nic proti antikoncepci).

Přesto sexuální vzrušení a touha není polehčující okolností, stejně jako není naštěstí polehčující okolností opilost. Dospělé bytosti dokáží rozhodovat o svém chování a řídí svůj život směrem, který jim vyhovuje. Náš směr by mohl být snažit se stát se dospělými bytostmi.

A třetí rozměr: úředníkům a politikům by do toho mělo být co nejméně. Stejně tak lékaři jsou zde od své co nejlepší práce a nikoliv od moralizování. Církev by měla pomáhat svým ovečkám s jejich duševním štěstím a radostí a nikoliv hrozit a trestat a zakazovat. Je prostě fakt, že když se žena rozhodne jít na potrat, kromě jejího svázání a připoutání k podlaze s tím nenaděláme nikdo nic. Legálně, nebo nelegálně, to je jedno.

Nejsme dospělá civilizace a děláme dětské chyby. Potraty považuju za dětskou chybu. Smutnou. Ale zákon bych na to nevydával ani neměnil, spíš bych ho ignoroval.

A nevytahujme prosím specifické případy znásilnění, kdy není v moci ženy oplodnění zabránit. Je to specifický případ, který se netýká tohoto zákona. Nijak.

hamar 14.4.2008 13:38

Bohužel ani antikoncepce není stoprocentní ...

A jsem zastáncem plánovaného rodičovství - to se mi zatím osvědčilo.

Karotka 14.4.2008 13:44

Re: Bohužel ani antikoncepce není stoprocentní ...

není a také jsem v jistém smyslu jeho zastáncem. jen nedělám vlny, když všechno nejde podle plánu. život je pak radostnější a svoboda, kterou se tolik oháníme, skutečnější. čekáme miminko? vow. to jsem neplánoval. A zvednu palec, usměju se a začnu překopávat plány, aby se tam miminko vešlo.

AA 14.4.2008 13:43

Re: Re: Jen žena může rozhodnou, zda na sebe vezme riziko těhotenství ...

Máte pravdu sme dospělí lidé a musíme nést následky svých činů. Pravdou ale je, že přímé následky nechtěného oplodnění nese vždy žena. Takže být můž, kecala bych do toho opatrněji. Ono je vždy jednoduché mít "správný" názor, když se mi to nemůže stát, že?

Karotka 14.4.2008 13:50

Re: Re: Re: Jen žena může rozhodnou, zda na sebe vezme riziko těhotenství ...

Víte, AA, já souhlasím a opravdu nemám žádnou možnost, jak bych ze sebe hřích svého mužství sňal. Jediné, co se snažím dělat, je plnit svou mužskou polovinu role maximálně zodpovědně. Moje partnerka nebude sama, až otěhotní, ačkoliv to bude ona, kdo bude rodit. Bylo by ale absurdní si myslet, že mi je něco takového zcela lhostejné. A nebude sama, až dítě poroste. A to dokonce i kdyby se mnou nechtěla žít. Víc opravdu neudělám, ani kdybych se na hlavu postavil. Je mi líto.

Ale když názor dané slečny bude ten, že jsou pro ní důležitější věci, které nechce ztratit kvůli těhotenství, budu asi trochu otrávený a zklamaný. Přesto se budu snažit jí chápat a podporovat. To rozhodnutí je opravdu na ní a jak jsem psal, jediné, co můžu, je jí svázat (skutečně nebo psychologicky). To však nedělám.

AA 14.4.2008 13:59

Re: Re: Re: Re: Jen žena může rozhodnou, zda na sebe vezme riziko těhotenství ...

Tak to je fajn:-). Já také neříkám, že muži(otcové) mají stát mimo - zvlášť za takto normálních situací, jaké popisujete. Jen mám občas plné zuby "dobře míněných rad "mravokárců - mužů.

Karotka 14.4.2008 14:14

Re: Re: Re: Re: Re: Jen žena může rozhodnou, zda na sebe vezme riziko těhotenství ...

Já taky a taky mám někdy plné zuby lidí či specificky žen, co mi říkají, že mi do toho nic není, když jsem muž. Nebo když jsem věřící. Tak se někdy rozčertím :-)