5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


POLITIKA: Příliš mnoho emocí vládne radarem

20.2.2007

Za časů sociálnědemokratické vlády v utajení probíhalo jednání s představiteli Spojených států o zapojení České republiky do systému protiraketové obrany. Nevšiml jsem si, že by někdy bývalý pan premiér Jiří Paroubek či jeho předchůdci Vladimír Špidla či Stanislav Gross informovali veřejnost, že kolem umístění obranné stanice nějaká jednání probíhají. Nebudu tento postup kritizovat, poněvadž obranyschopnost našeho území je v mnoha parametrech věc výsostně odborná a příliš delikátní.

Budu však kritizovat něco jiného. V okamžiku, kdy Česká strana sociálně demokratická jako poražená ve volbách odešla nedobrovolně do opozice, vytáhla do boje proti radarové základně. Pan Paroubek je osobně sice spíše pro, ale vlastně oficiálně proti. Jeho strana si to nepřeje. Co se tak dramatického stalo?

Nejde v prvním plánu o samotný radar, jde o politizaci problému, jak pravil "velký Evropan" Lubomír Zaorálek. Jde o vyvolání politického střetu. Část občanů bude takové věci odmítat. Proč toho nevyužít, když jde o voliče...

V posledních letech se začíná velmi nebezpečně infiltrovat do společnosti pocit ohrožení z velmocenské politiky Spojených států.

Dozvídáme se, že evropskou ústavu potřebujeme k tomu, aby Evropská unie mohla konkurovat Americe či Japonsku.

Když pročítám různé články či vyhlášení na adresu Spojených států, začínám mít pocit, že jsme na začátku osmdesátých let. Argumenty Rudého práva byly obdobné. Zájmy zbrojařských koncernů, poručníkování, nezbytnost postavit se americkému imperialismu na odpor. Je evidentní, že tyto komunistické, ideologické koncepty u nás stále mají svou živnou půdu.

Nejde o to přijímat s nadšením vše, co pochází z Ameriky. Po tom opravdu nevolám. Srovnávat věcnou debatu o podmínkách umístění radaru s jednomyslným vyslovováním podpory před listopadem osmdesátého devátého roku, jak učinil na adresu radních Plzeňského kraje sociálnědemokratický poslanec Václav Votava, krystalicky obnažuje snahu levice využít přirozených obav lidí k oživování starých, ale stále účinných pohádek o americké rozpínavosti.

Jak si vysvětlit oficiální stanovisko sociální demokracie, že evropský radar by byl přípustný? Spojené státy porazily komunismus. Nebýt reaganovské administrativy, stále nám vládnou ideologičtí tajemníci a politruci. To je pravý důvod toho, proč komunisté budou vždy proti Americe, proč mnozí dřívější politruci, komunisté a komunističtí kandidáti v barvách sociální demokracie budou vystupovat proti spolupráci České republiky a Spojených států v oblasti bezpečnostních rizik.

Je to legitimní postup. Stejně tak legitimní postup je opačný názor Rady Plzeňského kraje. Autorita rady kraje je nepřehlédnutelná. Ve vyjádření rady kraje nehledejme posuzování technických parametrů ohledně radaru. To je záležitost vlády a posléze Parlamentu České republiky. Rada kraje vyslovila základní náhled na umístění radaru na území kraje.

Schovávat se za názory jiných, za referenda, vlastně slouží jedinému. Získávat laciné politické body. Nikdo z nás přece nechce války, nechce zbraně. Referendum za takových podmínek je asi stejně nesmyslné jako referendum, zda máme či nemáme mít zajištěnu obranyschopnost státu.

Na rozdíl od pana poslance Votavy a mnohých rádoby proevropských politiků nemíním utíkat před zodpovědností za rozhodování. V opačném případě bych musel dojít k názoru, že jako politik jsem neobstál.

MfD, 15.2.2007

Člen VR a předseda OS Domažlice a poslanec PČR

Vladislav Vilímec