5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


ZOO PRAHA: Narození mláďat hrocha a žirafy

28.4.2006

V minulých dnech byla pražská Zoo obohacena o dva krásné přírůstky:

Mládě hrocha obojživelného

V noci z 20. na 21. dubna se v pavilonu tlustokožců narodilo mládě hrocha obojživelného.

mládě hrochaOtcem je hroší samec Slávek, nar. 30.10.1984 v pražské zoo, povodňový hrdina, je to jeho již 13. potomek. Matka Maruška, nar. 29.12.1999 v ostravské zoo, byla do Prahy deponována 15.11.2002.
Jedná se o třetí Maruščin porod, obě předchozí mláďata však, bohužel, nepřežila. První se v roce 2004 narodilo mrtvé, v loňském roce mládě uhynulo po 2 dnech.
U mladých hroších matek, které nevyrůstají ve větších skupinách - tak jako ve volné přírodě - a nemají tudíž možnost získat zkušenosti od starších samic, je běžné, že první a druhý porod nedopadne úspěšně.

Současná situace novorozeného hrocha je zatím nadějná, matka je klidná a jeví o mládě zájem, oba se nacházejí v odděleném bazénu, aby měli klid od Slávka, pohlaví zatím neznáme.

Rovněž v úterý a ve středu pokračoval dosavadní nadějný průběh událostí v hroší rodince, takže se zdá, že tento třetí pokus samice Marušky odchovat mládě může být úspěšný. V úterý jsme zkusili její klid a trpělivost otestovat drobným pokusem - do pavilonu jsme pustili malou skupinu zaměstnanců zoo. Zpočátku se Maruška zdála být klidná, ale po chvilce značně znervózněla, což se přeneslo i na mládě. Pavilon tedy zůstane i nadále pro veřejnost uzavřen, minimálně do úterý 2.5., mládě s matkou však mohou návštěvníci vidět přes okno z ochozu u pavilonu slonů.

Mládě žirafy Rothschildovy mládě žirafy

V úterý 25.4.2006 kolem osmé hodiny ranní se v Zoo Praha narodilo mládě žirafy Rothschildovy. Jedná se o 52. mládě v historii pražského chovu.
Otcem je samec Johan (nar. 20.12.1999 v holandském Rhenenu, do Prahy přišel 12.11.2004), matkou je samice Eliška (nar. 6.10.1995 v Praze), novorozený sameček je jejím druhým potomkem.
Matka s mládětem se nacházejí v zázemí pavilonu Africký dům. Zatím nejsou pro veřejnost k vidění, v prvních dnech potřebují klid. Pokud bude vývoj situace příznivý jako doposud, návštěvníci spatří malého žirafáka příští týden, po 2. květnu.

Foto: Tereza Mrhálková (c) Zoo Praha

tiskový mluvčí

Vít Kahle