27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Květák nebo lilek pečený s bramborami a slaninou

23.6.2023

Květák pečený s bramborami a slaninou

Letním zeleninovým jídlem navazuji na předešlé recepty připravované v jednom hrnci nebo pekáči.

Suroviny (odhadněte podle množství strávníků):

  • květák
  • brambory
  • slanina
  • olivový olej
  • trochu citronové šťávy
  • koření: mletý kmín
  • paprika, jestli sladká nebo pálivá?
  • koření na amer. brambory
  • sušený česnek
  • sůl

Příprava:

Květák s bramborami, před pečením

  • květák nakrájet na větší růžičky
  • brambory na menší klínky
  • slaninu (třeba i angl.) na kostičky
  • do pečící nádoby několik lžic oliv. oleje
  • trochu citr. šťávy
  • koření
  • promíchat
  • přidat květák a brambory
  • promíchat tak, aby byly všechny kousky obalené
  • péci do změknutí
  • i při pečení občas promíchat

Kdo mám rád, může si na talíř přidat i tatar. omáčku.

Květák s bramborami po upečení

K tomuto jednoduchému způsobu přípravy mohou být použity další druhy zeleniny místo květáku, já mám ráda lilek.

Pokud se lilek neplní, tak ho raději oloupu, někdy je slupka urputná a při pečení moc nezměkne.

Chutnější je lilek předem vypotit a trochu osmažit na oleji

V koření má být i bazalka, ta k lilku patří, může se posypat i sýrem (před pečením)

Velmi chutná příloha je tentýž způsob přípravy, kdy brambory jsou proloženy jen nakrojenými cibulkami, krásně zkaramelizují.

Po upečení, občasným promícháním se sýr ztratí. Brambory s lilkem

Dobrou chuť!

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes