Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Risotto s cuketou
Podle moudra z Wikipedie je třeba rozlišit rizoto (tj. české) a risotto (italské).
Konzistence české verze je spíše sypká nebo jen trochu lepivá, suroviny se mohou chystat i odděleně a pak smíchat. Někdy se na talíř servíruje ve tvaru kopečků.
Naopak italská verze je krémovitá. Používá se kulatozrnná rýže, ideální je originál italská, protože má vysoký obsah škrobu. Pro italské risotto je typické, že se rýže i suroviny vaří od začátku dohromady. Při podlévání jako první část tekutiny se může použít bílé víno.
Je doba cuket, i sousedé nabízejí, holt když se urodí, i když jdou zpracovat na x způsobů, tak je nestačí zkonzumovat a tudíž rádi učiní dobrý skutek a věnují.
I já jsem dostala žlutou. Tak jsem uvařila risotto s cuketou.
Suroviny
- pro 2 osoby cca 15 dkg rýže
- 1 střední cuketa
- máslo, nešetřit
- cibuli
- zeleninový vývar, třeba i z kostky, obyčejně se na rýži dává 2x tolik vody, v tomto případě zohlednit, jak je cuketa pevná
- sůl, pepř
- nějaký jemný smetanový sýr
- a hodně strouhaného parmezánu
Postup je jednoduchý:
- na dostatku másla zeskolvatět cibulku
- na pár minut přihodit a opražit rýži
- a ne najednou, ale postupně zalévat vývarem a hlavně míchat
- rýže se vařívá cca do 20 min.
- takže asi v polovině vaření přihodit nadrobno nakrájenou cuketu
- když je dovařeno, stáhnout z ohně a zamíchat jakýkoliv jemný smetanový sýr, použila jsem našlehanou lučinu. Kolik, toť otázka, aby se dosáhla akorát konzistence, podle chuti
- pro barevnost jsem zamíchala trochu nasekané petrželky
- na talíři posypat dost parmezánem
Je možno vyrobit s různými druhy zeleniny, zrealizovala jsem s oloupanými a vymačkaným rajčaty. Hezky barevné.
Sezónní jsou také švestky, tak jako dezert třeba švestkový koláč s tvarohem?
Dobrou chuť!
Foto: Nelina
Vše potřebné zjistíte zde...