Podle moudra z Wikipedie je třeba rozlišit rizoto (tj. české) a risotto (italské).
Konzistence české verze je spíše sypká nebo jen trochu lepivá, suroviny se mohou chystat i odděleně a pak smíchat. Někdy se na talíř servíruje ve tvaru kopečků.
Naopak italská verze je krémovitá. Používá se kulatozrnná rýže, ideální je originál italská, protože má vysoký obsah škrobu. Pro italské risotto je typické, že se rýže i suroviny vaří od začátku dohromady. Při podlévání jako první část tekutiny se může použít bílé víno.
Je doba cuket, i sousedé nabízejí, holt když se urodí, i když jdou zpracovat na x způsobů, tak je nestačí zkonzumovat a tudíž rádi učiní dobrý skutek a věnují.
I já jsem dostala žlutou. Tak jsem uvařila risotto s cuketou.
Suroviny
Postup je jednoduchý:
Je možno vyrobit s různými druhy zeleniny, zrealizovala jsem s oloupanými a vymačkaným rajčaty. Hezky barevné.
Sezónní jsou také švestky, tak jako dezert třeba švestkový koláč s tvarohem?
Dobrou chuť!
Foto: Nelina