29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Risotto s cuketou

Podle moudra z Wikipedie je třeba rozlišit rizoto (tj. české) a risotto (italské).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 7.9.2019 11:39

O.T.

Co se týče přihlašování, mrkněte na Hady, na koho mám mail, má to v poště :-)

T. Zana 7.9.2019 10:43

Miká Nelino

dělám risotto skoro stejně, jen nedávám měkký sýr, ale půlku nastrouhaného parmezánu. Výsledek bude podobný.

S cuketou neznám, nikdo mi ji nedává :-) Dělám nejraději houbové.

A už jsem dlouho nadělala české rizoto, to je taky moc fajn (a dá méně práce).

Díky :-)

A. Zemanová 6.9.2019 21:46

Milá Nelinko,

Tvůj recept se mi dost líbí. Většinou vídám předpis na risotto s vínem, to mě moc netankuje. Tohle je jednoduché. Doma většinou dělávám rizoto. Kdysi dávno jsem do něj dávala hovězí konzervu, když ještě bývala plná dobrého masa. Teď většinou nakrájím kuřecí prso na malé kousky a hodím je na máslo a oprásknu. Když zlátnou a voní, přidám hrášek, kukuřici, barevnou papriku, všechno orestuju, nepatrně podleju a krátce nechám probublat. Pak do pánve vrhnu rýži vařenou s trochou kurkumy (plus tradičním kořením) a promíchám. Takové rizoto jedí i děti.

Mrzí mě to sloučení účtů, protože jsem přišla o nick Vave.

M. Ri 6.9.2019 22:12

Re: Milá Nelinko,

Testovací příspěvek:

O risotto jsem se vlastně nikdy nepokoušela, protože představa slepené rýže mi sympatická nebyla. Nedávno jsem ale vzala na milost kupovanou tzv. mléčnou rýži - tedy ne že bych ji musela mít často, ale když náš COOP nemá slušný jogurt, z nouze ji vezmu - takže možná zkusím i (skoro) pravé risotto. S cuketou k mé lítosti ale nebude, anžto nemám možnost ji získat.

Z. Iva 7.9.2019 1:38

Re: Milá Nelinko,

Nemuselas...

A. Zemanová 7.9.2019 19:01

Re: Milá Nelinko,

Nojo, už to vím. Stalo se.

T. Zana 7.9.2019 11:02

Re: Milá Nelinko,

Ale my tě poznáme, Vavísku (srdíčko)!

A. Zemanová 7.9.2019 19:01

Re: Milá Nelinko,

Zano! srdíčko

Z. Nelina 6.9.2019 17:59

Milá Maričko,

1) ta darovaná cuketa byla zrovna hodně tuhá, oloupala jsem ji a i tak po delším vaření křupala,

2) jak jsem psala, ta italská kulatá rýže má dost škrobu, výsledek je úplně jiný, pokud ji při vaření po malých dávkách podléváš nebo uvaříš v hrnci vody

M. Crossette 6.9.2019 19:07

Re: Milá Maričko,

Ta to ta cuketa musela být "rovnou ze záhonu" čerstvá, když stále křupala !!! Od naší mexické kamarádky jsem se naučila rýži nejprve na oleji troche oprsknout a pak po částech podlévat a vařit do měkka. Fakt chutná úplně jinak a občas takhle rýži udělám, když má být jen jako samotná příloha (ne to rizoto). Tu italskou jsem prostě jen vařila a byl z ní "kecanec"

Z dětství jsem byla zvyklá - z domova a ze školních jídelen, táborů - na jeden druh rýže, takové, která držela pohromadě (kuchařky jí mačkaly do sběračky a vyklápěly bochánky na talíř). Nehaním ji, byla také dobrá, neměla jsem s čím srovnávat a navíc jsem měla rýži vždy ráda. Teprve až o hodně později v cizině jsem zjistila (a oblíbila si), že rýže může být i sypká. Ne, že bych teď tu slepenou a moučnou odmítala, ale sypká nám prostě chutná víc (ovšem já i tuhle sypkou dokážu "slepit" spoustou sýra, kterou na rizoto dávám :) ). Mám ráda i hnědou rýži Basmati, jeden čas jsem jí dělala hodně často, vlastně nevím, proč jsem s tím přestala.

Z. Nelina 6.9.2019 19:20

Re: Milá Maričko,

Poněkud starší ročníky jsme u nás znali jen jeden druh rýže, vím, že se občas i přebírala, jednou byla jakási zásilka prý z potopené lodi a byla velmi cítit naftou (asi souzi koupili levně).

M. Crossette 6.9.2019 16:38

Nelino, jednoduchý, zajímavý recept

Já tedy rozhodně dělám rizoto, protože jednak používám sypkou rýži a pak přísady dusí zvlášť a smíchám. Nejčastěji dávám slepičí maso, pak pokrájenou paprika, někdy hrášek, houby a rajčata + kreolské koření.To smíchám s uvařenou rýží a nakonec přidám spoustu sýra gouda. Ten dávám na 2x, polovinu promíchám do rizota, druhou posypu vršek a nechám roztéci (rizoto dělám ve velké pánvičce s pokličkou a v ní to také nesu na stůl, aby to zůstalo horké :)

Tahle tvoje lehčí verze vypadá chutně, s cuketou jsem rizoto vlastně nedělala, takže vyzkouším. ALE - tedy se ta žlutá cuketa jmenuje "summer squash", tedy letní dýně. A ta - i mladá - má přeci jen tvrdší slupku, než zelená cuketa, proto se i vaří déle. Jen bohužel někdy pak je střed už měkký a slupka stále tužší. Ale kdyby se oloupala, tak se dužina rychle zcela rozvaří. Ale právě pro svoji tužší slupku, vydrží v lednici déle než cuketa. Existuje ještě "winter sqush" (zimní cuketa) a ta je také moc dobrá, má ale dýňově tvrdou slupku a vydrží i mimo lednici (třeba ve sklepě) dlouhé měsíce.

Jinak já používám jedině dlouhou, předvařenou rýži a vařím tak, aby byla sypká. Když se jedna moje italská kamarádka odtud stěhovala, donesla mi několik krabic zbytků ze špajzu a lednice. A mezi tím byla právě italská rýže na risotto :) Přesně jak píšeš, takové malé skoro kuličky. Zkusila jsem ji tenkrát uvařit "po svém", ale i tak byla blemcavá. Ale dopotřebovala jsem ji tenkrát do rýžového nákypu (podle Zanina receptu na jahelník) a tam ta krémovitost nevadila, ba naopak. Ale sama jsem si jí pak už nekoupila, tuhle z New Orelansu, kterou používám máme nejraději.

Jinak také mi při dnešním přihlášení naskočilo hlášení že Lidovky a další stránky spojují moje účty. Že se mi při souhlasu spojení účtů, změní název.. nebo tak něco to bylo. Jelikož jsem přihlášená jedině tady, tak jsem zaškrtuntý "souhlas" vysadila a po "uzavření hlášení" jsem byla zase normálně přihlášená. Asi nějaké "up-datování" :) No hlavně, že mi to funguje!

M. Crossette 6.9.2019 16:41

Re: Nelino, jednoduchý, zajímavý recept

Jo a koláč vypadá báječně, manžel by si ho určitě dal. Ale mi tu máme stale tak šííílené vedro, že se mi do žádného pečení vůbec nechce, vlastně se v posledních dnech nejvíce ládujeme kostičkami melounů! Ani kočky nechtějí být venku, vždy po chvíli přijdou a téměř okamžitě si lehnou na chladné dlaždičky. I Trixie je raději uvnitř. A tohle vedro má být ještě i příští týden. Uff, vyčerpávající !!

M. Crossette 6.9.2019 18:51

Re: Nelino, jednoduchý, zajímavý recept

Tedáá, omlouvám se za hrubku, že "mi" tu máme vedro !!!

A. Zemanová 6.9.2019 21:39

Re: Nelino, jednoduchý, zajímavý recept

Mám moc ráda žluté cukety, když mají tak 10 cm, tak je trhám a hned sním. :) Takže vůbec netuším, jak silnou mají slupku v dospělosti. Malé jsou lahodné i se slupkou.

Z. Inka 6.9.2019 15:18

Tak já bych si dala ten koláč

to rissoto je pro mne příliš zdravé. Já bych klidně zvládla nějaké masínko do něj

Š. Matyášová 6.9.2019 11:37

proč v tom vaříš cuketu tak dlouho?

Nelinko,

proč tu na drobno pokrájenou cuketu,vaříš v té rejži tak dlouho? Nebude rozblemclá? Já radši,když je na skus...hodil abych ji tam jen na prohřátí na 1-2 minuty, jinak to vypadá hodně jedle...já ještě přidávám něco zeleného,většinou čerstvou bazalku a na drobno pokrájená nakládaná sušená rajčata..i když k té cuketě by šel i medvědí česnek....a bez rajčat...

Z. Nelina 6.9.2019 12:57

Re: proč v tom vaříš cuketu tak dlouho?

Záleží jak je ta cuketa tvrdá, tato i po oloupání a uvedené délce vaření byla víc než na skus. Zelené bývají měkčí a mokré, tak taková by se skoro rozvařila, musí se uvážit.

Z. Nelina 6.9.2019 13:48

Re: proč v tom vaříš cuketu tak dlouho?

správně má být ....tužší než na skus.....

Š. Matyášová 6.9.2019 13:50

Re: proč v tom vaříš cuketu tak dlouho?

dík, žlutý jsou tižší...

nediv se, že tu nejsou příspěvkym, holkám se nejde přihlásit....

L. Jakovljevičová 6.9.2019 10:52

Hurá

tak jsem se dostala do diskuze. Jenže, jak koukám, můžu si tu povídat tak leda sama se sebou :-(

A Nelino, to risotto vypadá báječně, dostala jsem na něj chuť! A ten koláč.. MŇAM