27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Houbové topinky (archiv)

18.8.2023

Původně vyšlo na Zvířetníku (Neviditelný pes) 25. 8. 2006, odkaz zde.

Když nás Beta vzala do lesa na houby a k našemu překvapení jsme je i našli, přišel na řadu následující recept.

Potřebujeme:

podušené na jemno nakrájené houby - jako na smaženici (podle zvyku se solí, pepřem, kmínem…)
krajíčky chleba s vykrojeným okýnkem
vajíčko (nebo vajíčka - podle množství hub a houbojedlíků)
olej, sádlo nebo prostě něco na smažení topinek (na sucho jsem to nezkoušela)

Výhodou je, že pokud máme smaženici připravenou dopředu, jde pak vše velmi rychle a jde to použít i jako rychlé teplé občerstvení třeba pro návštěvu.

Houbové topinky příprava

Do předem připravené smaženice vmícháme syrové vajíčko a dáme smažit topinky. Na osmaženou stranu topinky (s otvorem) dáme slabou vrstvu smaženice (otvor v chlebu se zaplní směsí) a počkáme, až se nám osmaží spodní strana. Pak topinky obrátíme houbami dospod a tuto vrstvu propečeme. Možná je to překvapivé, ale houby na chlebu drží.

Zdobení (petrželka, cibulka,…) nechám na vás, já je nejraději bez oblohy.
Pozor na spálení úst, dlouho vydrží horké.

Houbové topinky výsledek

Na fotodokumentaci jsem se snažila zachytit postup i líc a rub výsledného produktu.

Foto: Xerxová

Xerxová Neviditelný pes