Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Houbové topinky (archiv)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M. Crossette 18.8.2023 17:59Jóó, houby miluji, na topince jsem je nikdy nejedla, vypadá to chutně, třeba někdy vyzkouším. Píchavky tu rostou v parku, jeden rok jich byla velká úroda a několik jsem jich přinesla domu (velikost tak grepu). Obalit jako řízky se mi nechtělo, přijdou mi jako vatové, ani moc chuť nemají. ALE koukla jsem tenkrát na net, co s nimi a tam se psalo, že usušený prášek z nich je výborný. Tak jsem je nakrájela na tenoučké plátky, ty venku na slunci usušila až chrastily (šlo to rychle) a pak v mixeru rozdrtila na jemný prášek, byla ho skoro půllitrová sklenice a ještě ho mám. Takže co jsem četla byla pravda. Prášek nejen příjemně houbově voní, ale fakt přidá jídlu houbovou chuť. Doporučuji. |
Z. Tečka 18.8.2023 18:41Já jsem takhle zpracovala přebytek bedel a taky ho takhle používám. |
Z. Jenny 18.8.2023 15:28Houby miluju,zajímavé mohou být i nějaké malé houbičky,po kterých jest člověk vesel ale ty na smažnici nebo do polívky atd. jsou nej. Akorát,že já už do lesa nechodím, nemám s kým a samé se mi nechce z různých důvodů. |
T. Zana 18.8.2023 12:34Tady bohužel včera ani kapka a v lese sucho. Ale vypadá to moc jedle... jen mít ty houby. |
L. Lika 18.8.2023 9:56Ještě děkuji Xerxové za tuto nečekanou archivní perlu |
Z. Jitur 18.8.2023 9:12Zajímavý recept, hodný vyzkoušení! No u nás na našem osikovém plácku zatím jen prašivky |
L. Lika 18.8.2023 9:50Jitur, co je to prašivka? Jestli jsou to pýchavky, tak směle do nich - tedy dokud jsou uvnitř zcela bílé! |
L. Lika 18.8.2023 9:54Ještě doplním - pýchavkami myslím hladké bílé koule bez jakékoli nožky a hlavně bez jakéhokoli vzorku nebo zabarvení na povrchu - totiž hnědě vzorkovaný kulovatý je pestřec a ten lze požít jenom jako koření v množství maličkém - dva plátečky stačí, možná radši žádné Ale bílé pýchavky, vatovce a pod. jsou velmi jedlé |
L. Lika 18.8.2023 9:56Nedá mi to a doplním svůj oblíbený web: https://www.youtube.com/@SumavskaHoubicka Ta dívčina (ehm, už matka dvou dětí) umí učit poznávání hub a navíc je i vtipná |
Z. Xerxová 18.8.2023 10:10prašivka u nás znamená houba, co se nesbírá - většinou houbičky s "chladičem"... |
Z. Jitur 18.8.2023 12:41No, prašivky, takové ty rozkřáplé klobouky světle béžové, hnědé s řasinkami, myslím, že nic k jídlu - ale píchavky tam možná máme - asi dva, tři cm průměr kouličky? |
J. Fialová 18.8.2023 13:11Počkala bych až trochu dorostou "Plodnice pýchavky obrovské mají kulovitý tvar a obvykle dorůstají v průměru deset až sedmdesát centimetrů, ale jsou známy i 150 centimetrů velké exempláře, které mohou dosáhnout váhy až dvacet kilogramů." https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%BDchavka_obrovsk%C3%A1 |
Z. Tečka 18.8.2023 18:51Já smaženici dělám třeba i ze žampionů, stačí mi koupit si třeba jen tři. Houby v lese nasbírané většinou suším, protože z nich ráda vařím, a vždycky si trochu pokrájím a převařím ve slané vodě. Pak propláchnu studenou vodou a po okapání dám zamrazit. Používám je pak na kulajdu. Podušené houby na topinkách mám taky ráda, ale zkuste smaženici "po moravsku", bez vajíčka, má to mnohem intenzivnější chuť. Už ji na topinky jinak nedělám. |
L. Lika 18.8.2023 7:06Houby prý rostou a ve velkém, tak se inspirace šikne. Dobrou chuť, ať budete vařit cokoli |
Z. Xerxová 18.8.2023 6:20hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům to snad není možný Co jsem včera večeřela ?? Včera ráno jsem si stěžovala, že nás všechny středeční bouřky obešly. Včera se vše obrátilo - bouřka se vypršela v naší části města - náš srážkoměr naměřil 48 mm. Žádné kroupy, jen pořádný lijavec - je dokonale zalito, smyt prach a krásně se na noc ochladilo. Však nyní chladím všechny místnosti - okna i dveře ven jsou dokořán |
Z. Asteris 18.8.2023 6:04To vypadá veeelice chutně, houby mám ráda na jakýkoliv způsob, jen je mít. Ale pokud se mi podaří je najít, tak určitě vyzkouším |
Z. Mawe 18.8.2023 5:48Dobre rano, ja premyslela, zda vejdce bude v dire mezi houbami, ale omyl, jsou tam vsude houby:D Nemam rada topinky (smazene v oleji, nasycho muzu), tak ono by to mozna slo i tak. Smazenici neholduju, ale obcas si ji taky dam s chuti. Z hub muzu jen zampiony, smazenici a bedlu na kmine, jinak me na ne neuzije. Ale nejim posledni roky ani smazenici. Duvod je prosty. Houby moc nerozeznam, vzdy sem.je jen vystavovala jak ohar zver, ale az rodice urcili jedlost a posbirali, pripadne kdyz jdu s kamaradkou a pak si udelame dobrotu ze spolecneho ulovku. Takze oprazeny nasucho chlebik s prilepenou smazenici by mohl byt opravdu chutny, ale v mem pripade bych se do toho bez doprpvodu znace nepoustela:D protoze jak vime, kazda houba je jedla, ale nektera jwn 1x :) |