27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Květák pečený v sýrové strouhance

13.10.2023

Nejchutnější je přece jen obalovaný, toto je lehčí varianta proti smaženému.

Suroviny

  • květák
  • vejce
  • česnek
  • hořčice
  • strouhanka
  • mletá paprika
  • strouhaný sýr – parmezán nebo čedar
  • sůl
  • oliv. olej

množství neuvádím, záleží na velikosti květáku

Předvařený květák

Postup

  • syrový květák rozebrat na růžičky, může se obalovat syrový, pak to chce malé růžičky, udělala jsem větší a trochu ho předvařila, aby se nemusel dlouho péci
  • četla jsem doporučení: proti nadýmání při vaření přidat některé z následujícího koření: saturejka, tymián, majoránka, bazalka, bobk. list, jednotlivě nebo v kombinaci
  • vejce smíchat se solí, raději víc, česnekem a hořčicí
  • strouhanku smíchat s paprikou a sýrem
  • před obalováním je dobré ho posolit i do vnitřku
  • obalovat v mouce, vaječné směsi a strouhance se sýrem (poměrem asi 2:1)

Květák připravený k pečení

  • pečicí papír potřít trochu olejem
  • rozložit květák
  • do misky rozmíchat olej a papriku a směsí potřít celou růžičku květáku
  • péci do měkka, občas při pečení obrátit, aby bylo opečeno ze všech stran

Když se květák dobře pomaže, není suchý a hezky voní.

Hotový upečený květák, paprika pomohla barvě

Dobrou chuť! Fakt ten konečný produkt je dobrý, není to jen fráze pro Mlsotník :-) Může se ho udělat dost, neboť chutná i studený, to pak tahám a jím samostatně.

(Pokud jsou u vás trhy, dá se touto dobou koupit krásně velký český květák.)

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes