9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Květák pečený v sýrové strouhance

Nejchutnější je přece jen obalovaný, toto je lehčí varianta proti smaženému.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Rgova 14.10.2023 12:52

Tady je tedy tolik inspirace, že si článek i diskuzi asi vytisknu:-). Taky mám květák moc ráda, naposledy jsem dělala polévku, přidala do ní mrkev a nějak si to nesedlo;-D, takže takový experiment nedoporučuju. Určitě zkusím Neliny pekáčové, o moc raději tvořím v trobě než na plotně. A Verenčinu polévku tento týden taky zvládnu. S těmi trhy máte pravdu pravdoucí i v Liberci jsou teď na trhu krásné květáky.

J. Bu 14.10.2023 10:46

Tak to určtě zkusím, květák miluji! Nedávno jsem zkusila podle receptu tady zvěřejněného pečený s bramborem a byla to bomba!

Z. Mawe 13.10.2023 20:09

ale potrebuju poradit, jak dlouho a na kolik se to pece?

Z. Nelina 13.10.2023 22:16

Když je předvařený do poloměkka, a já ho obaluji 2x, tak do 1/2 h.,musí se během pečení aspoň 2x obrátit, aby byl opečený z více stran, na vyšší teplotu, každý sporák má jiné nastavení, prostě musí být měkký uvnitř.

Z. Mawe 13.10.2023 20:08

mnam, nenapadlo by me misto smazeni pect, a protoze miluju kvetak a neumim smazit, myslela sem si, ze tato laskomina mi naveky bude zapovezena. Zda se, ze existuje reseni!

V. Verenková 13.10.2023 20:03

Karfiol/kveták/ zbožňujem.Práve dnes som kúpila veľku hlavu karfiolu,je biely bez poškodenia,tvrdý.Budem ho mať v orznzch variáciách celý týždeň a jedna bude táto podľa nelinky.dalej ako mozoček,potom smažený,potom varený s holandskou omáčkou.Samo,že k tomu bude i mäso.Začnem v nede+ľu polievkou.Opakovane som písala,že zeleninové polievky ropbím skorovždy na masle./len keď ide o "chlapskú" polievku dávam základ z udenej slaninky/Na tom masle spením cibuľku,pridám mletú papriku,korenie,osmažím,potom pridám karfiol rozobtraný na male ružičky a na malom plyne dusím a miešam a dusím a občas podlejem trochou vody/nedávam vývar,neznášam tú priemyselnú chuť/Až ked je karfiol mäkký,dolejem vodou do požadovaného množstva,dochutím všetkým čo treba-soľ,korenia,zelené vňate bylín,po zovretí nalejem trochu šľahačkovej smotany a ďalej už nevarím.Je to výborne.

M. Crossette 13.10.2023 18:34

Nelino, bezva recept, to určitě vyzkouším, květák máme moc rádi a navíc je v obalu sýr:-). Péci ho v troubě mě skvělý nápad.

Pár dnů před mojí cesto manžel donesl fakt obří květák. Na můj dotaz, zda chce obalovaný, nebo se strouhankou, rozhodl se pro druhou možnost. Květák byl ale fakt velký, tak jsem ze syrového vylomila tři velké "růžičky" a dala v sáčku do lednice s tím, že než odjedu, ještě je spotřebuji. No nestalo se, tak jsem manžela upozornila, ať je ukáže švagrové, až tu bude a snědí je. Po mém návratu byl květák ještě v lednici a k mému úžasu stále krásně čerstvý, bílý, tvrdý, nebyla na něm špetka pokažení. Krátce jsem ty kousky předvařila, rozsekala a s vajíčky z toho byla hormada mozečku. Kdybych bývala znala tenhle Nelin recept, určitě bych ho vyzkoušela, teď holt musí počkat na příští nákup.:-)

M. Gillová 13.10.2023 13:57

Děkuju za recept :-). Onehdá jsem zkoušela taky květák na plechu: předvařenej, na růžičky, pokropenej olejem ve spreji a posypanej nějakým ostrým grilovacím kořením. Bylo to dobrý, ale strašně hladový. (Přestože podávaný s tatarkou a vařeným bramborem.) Tahle varianta je poctivě obalovaná, mohla by být sytější. Vyzkouším 😊.

L. Blaza 13.10.2023 11:59

Zajímavý recept, někdy vyzkouším. Tento týden u nás byl klasický smažený. Taky chvilku předvářím v hodně osolené vodě s kmínem. Květákovou polévku my taky rádi, takovou pěkně hustou, dávám do ní vařit i brambory a podle tchýňky nalámané špagety na kousky. Jsou z toho takové chutné tlusté nudle.

Dnes připravuji Vepřovou klasiku podle Liky: kotlety v pekáči se smetanou a do toho jsem nakrájela brambory a peču společně.

L. Lika 13.10.2023 13:45

A to bude dobrota, ta klasika, jsem ráda, že se ujala R^

Z. Matylda 13.10.2023 10:51

Až narazím na květák, vyzkouším- tenhle týden bude segedín, páč minulý týden byla ve vedlejší dědině soutěž v kotlíkovém guláši a kolega to líčil tak sugestivně, že jsme na segedín dostala chuť. Vařil se zmíněný segedín, hovězí, směsný hovězí s vepřovým, zvěřinový, maďarský i se zeleninou....

T. Zana 13.10.2023 10:41

Díky za tip, já teda nejraději mozeček, ale tohle je zase něco jiného:-)

Z. Janaba 13.10.2023 11:19

Sem měla včera, mozeček. Byl jedlý.

Z. Jenny 13.10.2023 9:58

My taky zrovna květákujeme a jeden čeká na přípravu i dnes. Takže je rozhodnuto, takto ještě nebyl ale bude. Díky Nelinko za recept,ten tvůj předchozí s anglickou atd. je již vyzkoušen a zkonzumován mnohokrát a je oblíbený. :-)R^V

L. Blaza 13.10.2023 12:01

Taky se u nás ujal ten pečený květák s bramborami a slaninou. Zkoušela jsem to i s brokolicí, ale kupodivu to není ono, s květákem je to lepší. :)

A. Alimo 13.10.2023 9:41

Výborný recept, dík, určitě vyzkouším, až na nějaký pěkný květák narazím. My rádi smažený, ale přece jen ty naše žlučníky (co už nemáme;-D).... Tohle nemá chybuR^

Z. Jenny 13.10.2023 10:00

Hihi, 9:41 a 9:58, opět trefa ! ;-DV

L. Lika 13.10.2023 9:03

Bezva recept, určitě vyzkouším, květáků jsou teď hromady - mají sezónu.R^

Z. Jitur 13.10.2023 8:21

Květák miluju! Díky za recept :-P

E. Zvolánková 13.10.2023 7:55

Krásný den všem a díky za super tip na víkendový oběd. S květákem taky často experimentuji na všechny možné způsoby. Dělávám něco podobného a tohle mi připomnělo, že už jsme květák dlouho neměli.;-)

Z. Xerxová 13.10.2023 6:37

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

ano - i u nás v kuchyni je sezóna květáku - a tak je někdy mozeček, někdy placičky, někdy polívka, někdy smažený, někdy zapečený... Květák my rádi

T. Zana 13.10.2023 10:52

Jo, polívka! Ta už dlouho nebyla, to budu muset napravit :-)