Nejchutnější je přece jen obalovaný, toto je lehčí varianta proti smaženému.
Suroviny
- květák
- vejce
- česnek
- hořčice
- strouhanka
- mletá paprika
- strouhaný sýr – parmezán nebo čedar
- sůl
- oliv. olej
množství neuvádím, záleží na velikosti květáku
Předvařený květák
Postup
- syrový květák rozebrat na růžičky, může se obalovat syrový, pak to chce malé růžičky, udělala jsem větší a trochu ho předvařila, aby se nemusel dlouho péci
- četla jsem doporučení: proti nadýmání při vaření přidat některé z následujícího koření: saturejka, tymián, majoránka, bazalka, bobk. list, jednotlivě nebo v kombinaci
- vejce smíchat se solí, raději víc, česnekem a hořčicí
- strouhanku smíchat s paprikou a sýrem
- před obalováním je dobré ho posolit i do vnitřku
- obalovat v mouce, vaječné směsi a strouhance se sýrem (poměrem asi 2:1)
Květák připravený k pečení
- pečicí papír potřít trochu olejem
- rozložit květák
- do misky rozmíchat olej a papriku a směsí potřít celou růžičku květáku
- péci do měkka, občas při pečení obrátit, aby bylo opečeno ze všech stran
Když se květák dobře pomaže, není suchý a hezky voní.
Hotový upečený květák, paprika pomohla barvě
Dobrou chuť! Fakt ten konečný produkt je dobrý, není to jen fráze pro Mlsotník :-) Může se ho udělat dost, neboť chutná i studený, to pak tahám a jím samostatně.
(Pokud jsou u vás trhy, dá se touto dobou koupit krásně velký český květák.)
Foto: Nelina