20.3.2023 | Svátek má Světlana


MLSNÝ ROZHLEDNÍK: Něco málo o vejcích

3.3.2023

Vejce byla v poslední době cennou komoditou, která byla dokonce chvíli považována za méně dostatkovou kvůli rozšíření ptačí chřipky v ČR i v Evropě. Momentálně už začala snášet hejna vylíhnutá na podzim, a tak se situace normalizuje.

Vejce jsou potravinou, která je součástí jídelníčku bez kulturních nebo náboženských omezení prakticky po celém světě. Je to cenný zdroj bílkovin a aminokyselin, vitamínu A a B a žloutek obsahuje i vitamín D. Jsou výborné pro výživu dětí i starších lidí, jsou dobře stravitelná a většina lidí je má alespoň v některé úpravě ráda.

Volská oka | foto: Sharka

Vaječný žloutek má různou barvu. Tmavší je ve vejcích od venku chovaných slepic, ale této barvy lze dosáhnout i u vajec od slepic chovaných uvnitř – dodavatel krmiva vám s barevnou paletkou v ruce nabídne přídavek výtažku z aksamitníku nebo z papriky do krmiva, a dosáhnete žádané barvy i takto. Samozřejmě to něco stojí a každý národ má jiné preference, pokud jde o barvu žloutku, ale dosáhnout lze všeho.

V obchodech najdete nejčastěji vejce hnědá nebo bílá. Existují i tmavě hnědá, nazelenalá nebo namodralá, ale tyto slepice se vyskytují spíš v menších chovech. Snášku mají nižší, ale barva vejce je atraktivnější. Chuť vajec je stejná při jakékoli barvě skořápky.

Skořápka vajec může mít různou barvu | foto: asurnipal, wikimedia

Pokud jde o trvanlivost vajec, měla by být v pořádku 3-4 týdny po koupi, tj. ještě i týden po datu minimální trvanlivosti. Nemají ráda kolísání teplot, proto je dobré je uložit v lednici a nemít je někde v komoře, kde se teplota mění podle toho, jestli dovnitř zasvítí oknem sluníčko.

Pokud někde u tety dostanete špinavá vejce, není dobré je umýt studenou vodou před uložením do lednice. Skořápka je pórovitá, a pokud vejce umyjete, zbavíte je ochranné vrstvy na skořápce a dovnitř vejce se může dostat bůhvíco. Lepší je prostě špínu odrbat drátěnkou nasucho – tak tvrdí věci znalí.

Určitě jste si všimli sníženého výskytu salmonelózy v naší republice – slepice ve velkochovech jsou proti salmonelóze očkované a pravidelně se testují podle Národního programu pro tlumení výskytu salmonel v chovech, který funguje od roku 2008. Toto opatření se nevztahuje na malochovy.

Já mám vejce prostě ráda. Chytré rady říkají, že ženy po padesátce mají jíst víc bílkovin a vejce jsou pro mne přijatelnou alternativou. Dokonce i lékaři tvrdí, že se vztahem vajec a cholesterolu to není tak horké, jak se říkalo. Takže se v klidu připravujte na Velikonoce a starosti si dělejte jen s tím, na jakou barvu je obarvíte!

Matylda Neviditelný pes







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !