Neviditelný pes

MLSNÝ ROZHLEDNÍK: Něco málo o vejcích

3.3.2023

Vejce byla v poslední době cennou komoditou, která byla dokonce chvíli považována za méně dostatkovou kvůli rozšíření ptačí chřipky v ČR i v Evropě. Momentálně už začala snášet hejna vylíhnutá na podzim, a tak se situace normalizuje.

Vejce jsou potravinou, která je součástí jídelníčku bez kulturních nebo náboženských omezení prakticky po celém světě. Je to cenný zdroj bílkovin a aminokyselin, vitamínu A a B a žloutek obsahuje i vitamín D. Jsou výborné pro výživu dětí i starších lidí, jsou dobře stravitelná a většina lidí je má alespoň v některé úpravě ráda.

Volská oka | foto: Sharka

Vaječný žloutek má různou barvu. Tmavší je ve vejcích od venku chovaných slepic, ale této barvy lze dosáhnout i u vajec od slepic chovaných uvnitř – dodavatel krmiva vám s barevnou paletkou v ruce nabídne přídavek výtažku z aksamitníku nebo z papriky do krmiva, a dosáhnete žádané barvy i takto. Samozřejmě to něco stojí a každý národ má jiné preference, pokud jde o barvu žloutku, ale dosáhnout lze všeho.

V obchodech najdete nejčastěji vejce hnědá nebo bílá. Existují i tmavě hnědá, nazelenalá nebo namodralá, ale tyto slepice se vyskytují spíš v menších chovech. Snášku mají nižší, ale barva vejce je atraktivnější. Chuť vajec je stejná při jakékoli barvě skořápky.

Skořápka vajec může mít různou barvu | foto: asurnipal, wikimedia

Pokud jde o trvanlivost vajec, měla by být v pořádku 3-4 týdny po koupi, tj. ještě i týden po datu minimální trvanlivosti. Nemají ráda kolísání teplot, proto je dobré je uložit v lednici a nemít je někde v komoře, kde se teplota mění podle toho, jestli dovnitř zasvítí oknem sluníčko.

Pokud někde u tety dostanete špinavá vejce, není dobré je umýt studenou vodou před uložením do lednice. Skořápka je pórovitá, a pokud vejce umyjete, zbavíte je ochranné vrstvy na skořápce a dovnitř vejce se může dostat bůhvíco. Lepší je prostě špínu odrbat drátěnkou nasucho – tak tvrdí věci znalí.

Určitě jste si všimli sníženého výskytu salmonelózy v naší republice – slepice ve velkochovech jsou proti salmonelóze očkované a pravidelně se testují podle Národního programu pro tlumení výskytu salmonel v chovech, který funguje od roku 2008. Toto opatření se nevztahuje na malochovy.

Já mám vejce prostě ráda. Chytré rady říkají, že ženy po padesátce mají jíst víc bílkovin a vejce jsou pro mne přijatelnou alternativou. Dokonce i lékaři tvrdí, že se vztahem vajec a cholesterolu to není tak horké, jak se říkalo. Takže se v klidu připravujte na Velikonoce a starosti si dělejte jen s tím, na jakou barvu je obarvíte!

Matylda Neviditelný pes


zpět na článek