20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSNÝ ROZHLEDNÍK: Něco málo o vejcích

Co jste možná nevěděli

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lajtkepová 4.3.2023 0:33

Vejce natvrdo+chleba s máslem=školní výlet.

A. Zemanová 3.3.2023 20:07

Vejce mám ráda a nejraději ta domácí. Když se zadaří a slépky dostatečně nesou, máme je od našich přátel. Když ne, kupuju je v obchodě. Často snídáme vejce, já natvrdo nakrájené na plátky na chlebe, Vašek má rád na hniličku. A když je nálada a časově se sejdeme se snídaní, udělám smaženici. Kdysi byla vejce v klatbě a tak mě potěšilo, když se ukázalo, že víc prospívají než škodí.

Matyldo, dík za pěkný článěk.

A všem děkuju za slova účasti.

F. Ifijová 3.3.2023 19:35

Krásná óda na vejce, kolik jídel by bez nich nemohlo vůbec existovat? S radostí jsem dnes sledovala hejno slepic od souseda, které bylo po lockdownu vypuštěno zase ven (izolace kvůli ptačí chřipce skončila), kohout si vykračoval a lákal své pipinky na různé dobroty, i na nějaký ten sex došlo. ;-D

Vajíčko natvrdo je mým favoritem, čerstvý krajíc chleba máslem a plnotuč horčicí pomatlaný, na to nakrájené jajco, zase hořčice, cibulka, klidně i kyselá okurka = áááách. Jako dítko školou povinné jsem milovala tenhle mišmaš na svačinu, jen to vždy promáčelo ubrousek, po konzumaci jsem se musela jít důkladně omýt.

Cena vajec vzrostla, nicméně pět korun za jedno tuze ráda sousedovi dám, jsou čistá, obrovská a žloutky mají správně žluté, tam se nic nebarví příkrmem. Není nad domácí vejce.:-)

M. Crossette 3.3.2023 18:39

Matyldo, moc pěkný článek. Vajíčka máme rádi a mám jich velkou spotřebu. V lednici mám vždy zásobu jednoho někdy i tří tuctů vajec (tady se balí po 12). Používám na pečení, vaření, volská oka, omolety, jíme i natvrdo. Vajíčka na hniličko mám ráda, ale hlavně z lenosti je k snídani nedělám a syrová je používám jedině do majonézy a když dělám Tirami-su. Ve zdejším kraji jsou všude možně slepičí velkochovy a určitě bych si mohla pro čerstvá vejce někam zajet. Ale právě proto, že syrová téměř nepoužívám, výhody čerstvých bych dostatečně neocenila a tak kupujeme jen ty z obchodu.

Někdy v 90. letech tu běžely různé reklamy na konzumaci vajec, jak jsou zdravá a dobrá. A pokaždé reklama končila hláškou "The incredible, edible egg". Hláška rychle zdomáčněla, takže dodnes, když někdo (starší generace) i v běžném hovoru vychvaluje vajíčka, často právě těmito slovy chválu zakončí, protože hláška se trefila, je to pravda:-)

Z. Jajka 3.3.2023 17:55

Vajíčka mám také ráda. Ovšem tuhle jsem zjistila, že moji dceru jaksi minula informace, že vajíčka se ukládají špičkou dolů... :-)

Z. Mawe 3.3.2023 18:38

a to ma nejaky duvod neob je to neco jako z ktere strany se loupe banan? :D

M. Crossette 3.3.2023 18:48

Mawe, jestli si pamatuji, tak tady se to zdůvodňuje tím, že v zaobleném konci se drží vzduchové bubliny vajíčka. A kdy vajíčko "sedí na zadku", bublinky začnou stoupat nahoru do špičky a při té cestě vnitřek vajíčka nějak naručí a ta se dříve zkazí. Takže raději špičkou dolu, aby "bublinky" zůstaly nahoře. Proto i v krabicích jsou vajíčka uložená kulatým koncem nahru. Snad to nepetu :-)

Z. Jajka 3.3.2023 18:52

Je to tak, když dáš vajíčko obráceně, ta bublina se snaží přesunout nahoru, přitiskne žloutek ke skořápce a to se může rychleji začít kazit.

Z. Matylda 3.3.2023 21:10

A když se má z vejce vylíhnout kuře, musí být uložené přesně takhle, jinak zárodek odumře.

F. Ifijová 3.3.2023 19:41

Sousedka je na to pes, vajíčka dostanu vždy kulatou stranou hore. Babička mi taky říkala to samé, kulatým nahoru to musíš skladovat, ať to jde dobře loupat a nekazí se.

Z. Mawe 3.3.2023 16:26

Miluju vejce a nejlepsi je, kdyz zloutek jeste trosku tece :)

premyslela sem proc jsou skorapky ruznobarevne ale nikdy me nenapadlo, ze to je podle druhu slepicky.

L. Blaza 3.3.2023 16:05

Vejce mám ráda moc! :-)

E. Beranová 3.3.2023 12:03

"Nemohu tato vejce jíst, jsou nesymetrická", pravil Hercule Poirot, měře velikost předložených vajec naměkko měřítkem ;-) vajíčka mám ráda moc a máme zdroj jak ze soukromého kurníku, tak z Kosiček, kde chovají slepice ve velkém. my od nich kupujeme vejce z volného chovu, sice jsou dražší, ale výborná. a slepice je úžasný a chytrý pták, navíc velice estetický.

Z. Matylda 3.3.2023 21:12

Kosičky znám, občas jim něco dodáváme :-)

Z. Jitur 3.3.2023 10:41

Jj, vajíčka jsou fajn, míchaná, na měkko, natvrdo, v salátech, v leču, s těstovinou, v sekané....

Z. Matylda 3.3.2023 11:47

Přesně tak!

Z. Jenny 3.3.2023 10:27

Vajíčka miluji na všechny způsoby. Od dětství to byla taková jistota, že vejce vždy byla doma. Babička s tetičkou slepičky chovaly,babička přeslicová taky. Babička s tetičkou každý den snídaly vejce na měkko,z takových těch soudečků na stopce,klepy klep na skořápku ,odloupnout a vybírat lžičkou, mňam. Zrovna dnes dělám rozházené ptáčky, už jsou hotovy a šup do nich vejce na tvrdo. Matyldo díky! Óda na vejce je na místě a slepičky jsou náhodou inteligentní ptáci,jak se dnes stále častěji objevuje v různých vědeckých pracích. Zaslouží si slušné zacházení ! R^V

Z. Matylda 3.3.2023 10:37

Vajíčka na měkko mi dělávala babička, na určení délky vaření měla metodu už nevím kolika otčenášů...

Z. Inka 3.3.2023 10:14

Já mám ráda vejce křepelčí, ale nepohrdnu ani slepičím. Mimochodem barvu dodá i kukuřice

Z. Matylda 3.3.2023 10:35

Křepelčí jsem ještě nejedla.

T. Zana 3.3.2023 13:34

Křepelčí jsme kupovali tatínkovi, když mu normální vejce zakázali.

Z. Lika 3.3.2023 18:32

Zano, je rozdíl ve složení, nebo jde o velikost? Jako že pokud vajíčko, tak jen maličkaté?

T. Zana 3.3.2023 18:44

To bylo v období, kdy lidi s vysokým cholesterolem nesměli jíst vejce (dneska to není tak dramatické). Tatínek měl nějakou dědičnou vadu, kvůli které prostě vysoký cholesterol měl (jeho táta na to umřel). No a křepelčí vajíčka prý cholesterol neobsahují.

A. Lex 3.3.2023 8:40

Miluji vejce od malá. Vzpomínám, jak jsme s kluky po velikonočních honičkách svorně zasedli do závětří, na sluníčko, někdo prozíravější vytáhl solničku a svorně jsme jimi vymrskaná, námi obarvená vejce posvačili.

Kdysi jsem slepice chovala. Nejkrásněji barevný žloutek měli po jarních pampeliškách a těžký, hutný bílek po žížalách.

Z. Matylda 3.3.2023 9:47

Děda taky choval slepice, chodila jsem jim házet ty hezké plevele ze zahrady s lístky. Oranžové žloutky byly taky. Původ barvy žloutku ve velkochovech byl pro mě jedním z velkých překvapení.

T. Zana 3.3.2023 7:39

Vejce je skvělá věc. Moc ráda čtu, že by snad mohlo dojít k (lehkému) zlevnění, aby je člověk nemusel brát jako pamlsek.

Asi nejradši je mám na hniličko, to už jsem neměla dávno - Franta je nerad a mě nebaví to dělat každému jinak.

Z. Matylda 3.3.2023 9:43

Já mám kromě vajec natrvdo ráda snad všechny úpravy. Natvrdo jen ke koprovce :-)

Z. Lika 3.3.2023 7:35

Největší dojem na mě udělal ten aksamitník 8-o Z minulosti si pamatuji, že se přidával karoten, což asi dnes nebude pikobelo, anebo je možná dražší? Se světlemodrými skořápkami vajec jsem se setkala na trhu a na mou duši mi chutnala lépe (ta vejce), připadala mi lahodnější. Nejspíš mě tedy ovlivnil vzhled, i když obsah byl stejný, ale hlavně že jsem si pochutnala ;-D

Matyldo, moc děkuji za zajímavý článek R^

Š. Matyášová 3.3.2023 7:40

skořápky do zelena - taková vejce snáší jistý druh slípek - Green shell jsou typu Araukana..má je naše bejvalá kantýnská..jsou moc hezký,mají takovou chocholku...;-)

Z. Matylda 3.3.2023 9:43

Ale jo, karoten taky, ale ten aksamitník zní dostatečně bio :-)