27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Koláče z remosky

6.10.2023

Netajím se tím, že v kuchyni jsem víc líná než mlsná a jen s občasnými záchvaty vaření a pečení.

Ale jsem už stále doma a máme ve zvyku si s MLP dát odpoledne kávu s něčím malým.
V horkých dnech míváme zmrzlinu a na kupované sušenky a oplatky nás (hlavně mně) moc neužije.

Rozhodla jsem se vyzkoušet, jak by se daly péct ne moc pracné koláče v remosce, když se mi nechce žhavit troubu. Kromě toho, ta trouba vede ke koláči na celý plech a obvykle jsme pak na něj sami dva...

Mám malou remosku o průměru 24 cm.
Je bez regulace, jen s vypínačem na rukojeti, zapnuto/vypnuto. Nádoba remosky má nepřilnavý povrch.

1. Nejdřív jsem se inspirovala u Neliny jejími rychlými kynutými koláčky:
Recept jsem si zjednodušila:
15 dkg hrubé mouky
8 dkg másla
2-3 dkg cukr moučka
1 dkg droždí (1/4 kostky)
1/16 l mléka cca
1 žloutek
špetka soli

Rozmíchala jsem droždí se lžičkou moučkového cukru (vznikne polotekutá směs) a po částech přidávala mouku, vlažné rozpuštěné máslo, žloutek, vlažné mléko (opatrně, nakonec jsem použila méně než jsem si připravila), špetku soli a další lžičku cukru.

Měkké těsto jsem mokrou rukou rozprostřela na dno remosky, lehce vytřené kouskem másla (asi to nemuselo být, těsto je docela mastné).

Pod utěrkou jsem ho nechala skoro hodinu odpočívat a kynout.
Mezitím jsem si oloupala a na plátky nakrájela 2 jablka. Rozprostřela jsem je na vykynuté těsto, posypala skořicí a potom drobenkou z kousku másla, cukru krupice a hrubé mouky.

Přiklopila jsem remoskové víko, zapnula vypínač na rukojeti a pekla cca 20 minut.

Kynutý koláč s jablky. Koláče z remosky

2. Meruňkový koláč s drobenkou, inspirace z internetu (nejjednodušší):

Nádobu od remosky jsem vymazala máslem a vysypala hrubou moukou.

Těsto:
150 g polohrubé mouky
90 g cukru krupice
cca 125 ml mléka
4 lžíce oleje
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva

Drobenka:
kousek másla, cukr krupice, hrubá mouka

Smíchala jsem mouku s práškem do pečiva
Vajíčko, cukr, olej a většinu mléka jsem v hlubší míse metličkou lehce vyšlehala a po troškách přidávala mouku.
Výsledné těsto by mělo být přiměřeně tekuté.
Nalila jsem ho do remodky, pokladla kousky meruněk a bohatě posypala drobenkou.
Koláč se pekl cca 20 minut.

Meruňkový koláč před upečením

Meruňkový koláč upečený

3. Piškotová bublanina

Nádobu od remosky jsem vymazala máslem a vysypala hrubou moukou.

Piškot:
3 vajíčka
3 vrchovaté lžíce cukru krupice
3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky

Vajíčka jsem rozdělila na žloutky a bílky.
Bílky jsem ušlehala do tuhého sněhu, do něj zamíchala cukr krupici a šlehala dál, dokud se na povrchu nezačaly tvořit vrásky a na prstě omočeném ve sněhu nebyla pevná špička.

Poté jsem ke kraji mísy vyklopila žloutky, lehce posypala moukou a opatrně rozmíchávala obracením, přisypávala postupně další mouku, do obracení přibírala další a další sníh až vznikla jednolitá pěnová hmota. Přemístila jsem ji za pomoci stěrky do remosky.
Tentokrát jsem měla v mrazáku 5 velkých půlek meruněk a po lehkém rozmrznutí jsem je nakrájené na měsíčky (připraveno předem) pokladla na povrch piškotu. Přiklopila jsem víko, zapnula remosku a natáhla minutku na 15 minut. Po kontrole jsem ještě 4 minuty přidala.
Po upečení jsem meruňky pocukrovala.

Piškot s meruňkami před upečením

Piškot s meruňkami upečený

4. Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem (nejpracnější) a také jak je vyšší, tak se sice propekl, ale spodek zůstal světlý.

Drobenka dolní:
150 g hrubé mouky
80 g másla
80 g cukru moučky
1 žloutek
1 lžička prášku do pečiva

Drobenka na dně

Tvarohová náplň:
tvaroh 250 g, 1 kostka nebo 1 vanička tvarohu
1 vejce
cca 80 g cukru krupice (podle kyselosti ovoce)
Bývá vhodné přidat polévkovou lžíci Maizeny (škrobové moučky), u vaničkového tvarohu i víc, bývá mokrý...

Ovoce - správně by to měly být borůvky, ostružiny, maliny, rybíz, pokrájené jahody, ale já měla švestky.

Další vrstvy na drobence - tvaroh a švestky

Horní drobenka - máslo, cukr krupice, hrubá mouka.

Nádobu od remosky jsem lehce vymazala kouskem másla a vysypala hrubou moukou. Drobenky jsou sice mastné, ale tvarohová vrstva ne a dotýká se stěny remosky.

Smíchala jsem ingredience dolní drobenky a sypkou hmotu rozprostřela na dno remosky.

Vajíčko jsem ušlehala v míse do pěny, přidala tvaroh (kostku z igelitu) a dobře šlehačem promíchala. Maizenu jsem tentokrát nedala. Vzniklou hmotu jsem vyklopila do remosky na drobenku a namáčenou stěrkou rovnoměrně rozprostřela.
Pokladla rozpůlenými švestkami, posypala drobenkou a přiklopila víko.

Vrchní vrstva drobenky

Pekla jsem 20 minut a po kontrole přidala dalších 5 minut.

Tu Maizenu jsem do tvarohu měla asi dát, koláč byl dost mokrý.

Na rozkrájení koláče mám plastový „nůž“, kovový bych se neodvážila na nepřilnavý povrch použít.

Švestkový drobenkový koláč v remosce - upečený

Pokud nějaký z receptů vyzkoušíte, přeji dobrou chuť.

Foto: Jajka

Jajka Neviditelný pes