8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Koláče z remosky

Netajím se tím, že v kuchyni jsem víc líná než mlsná a jen s občasnými záchvaty vaření a pečení

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 6.10.2023 18:08

Jajko, zajímavé recepty, zaujal mě ten drobenkový "spodek-vršek" koláč, ten asi vyzkoušíremosku nemám).

Sice mám teď na pečení různé plechy a pekáčky, ale když jsem jeden měla jen velké plechy a chtěla poloviční koláč, tak jsem ho "půlila" zmačkaným kusem alu-folie do trubičky, kterou jsem zatarasila tu prázdnou půlku. Těsto neproteklo.

Jinak jsem v Praze pekla náš oblíbený borůvkový koláč - těsto, tvarohová vrstva(cream cheese a vajíčko), borůvky a drobenka. ALE musím si postěžovat na koupené borůvky:-(. Koupila jsem je na trhu hned u podzemky, takovou větší vaničku plnou tmavě černých maličkých borůvek. Řekla jsem si jsou lesní, budou sladké. Nebyly ani trochu, naopak děsně kyselé i když jsem je předem prosypala cukrem. Lesní borůvky jsem naposledy sbírala v bavorském lese pomalu před 30 roky a jestli se dobře pamatuji, sladké byly. Tady už používám jedině ty velké, kanadské keříkové, krásně zralé z keřů. Tyhle u metra koupené musely být odněkud dovezené ještě nedostatečně vyzrálé, nebo nějaký kyselý druh. Koláč měl sice všeobecný úspěch, ale mě ten nakyslý rozdíl zklamal.

T. Zana 6.10.2023 17:06

Koláče jsem v remosce dřív pekla a byly fajn, akorát že mám remosku větší a teď pro dva je to moc.

Jinak článek ještě pořádně přečtu a pouvažuju, koláče jsou príma, díky :-)

Z. Jajka 6.10.2023 19:45

Považuj a pořiď si malou remosku :-)...

Z. Jajka 6.10.2023 19:47

Mimo jiné pojme 4 kuřecí stehna a je vystaráno na dva obědy...

A. Lex 6.10.2023 14:45

Jajko, mám tu stejnou remosku jako ty, zkusím v ní také péct koláče. Peču stále, mám malý plech, ale spotřeba el. je v té maxi troubě je velká.

Z. Jajka 6.10.2023 19:44

No právě, trouba 60 cm, sice je vestavěná v lince a tedy dobře izolovaná ale ten pocit zbytečného vedra v kuchyni... Hlavně v létě. O spotřebě elektřiny ani nemluvě

Z. Tečka 6.10.2023 12:09

Já mám oblíbenou tuhle buchtu z remosky. Nekynutou, jak jinak:-). Rozpis je na tu klasickou, asi 50 let starou, s okýnkem.

1/8 másla, 4 - 5 lžic cukru, 1 vejce, špetka soli, lžička prdopeče, 7 lžic polomouky. Vypracovat těsto, rovnou dát do remosky, vymodelovat trochu okraje. Remoska se nevymazává. Navrch tvaroh s vajíčkem a cukrem. Může se dát i sezonní ovoce, ale ne moc, aby šťáva neprotekla.

Peče se do zrůžovění tvarohu (odhad). Je to rychlé a moc dobré. :-)

Z. Jajka 6.10.2023 13:57

To vypadá moc dobře, vyzkouším, mňam. Tvaroh můžu :-)

L. Jakovljevičová 6.10.2023 11:55

Jé, to je bezva!! Mám rozbitou troubu a občas mě honí mlsná na něco "pečitého", jak tomu říkala moje teta ;-D Dík Jajko, určitě vyzkouším.

A jedno O.T. Prosím, nechcete někdo kočičku? Mourovatou? Včera mi najednou seděla v chodbě na křesle, hubená, zarýmovaná, nešťastná. Dostala hned ATB injekci a na deset dní prášky. A pak jí budu hledat domov. Já ji mít nemůžu, dva psi a tři kočičí nalezenci jsou až dost. A ona by chtěla být spíš doma, je mazlivá a hodná. Když já jsem tady našla psíka Majkyho, třeba tu i kóča najde své doma.

Z. Janaba 6.10.2023 10:27

Tyhle koláče dělám v troubě, a kvantum vede k jejich násilné konzumaci:-). Remoska je tak akorát pro nás dva, ale nevěděla jsem, jak by v ní dopadly. Vyzkouším, díky.

Z. Jajka 6.10.2023 14:00

No právě :-) A ta násilná konzumace pak vede k tomu, že nemůžu dopnout džíny...

Z. Jenny 6.10.2023 10:20

Budu muset fakt už tu remosku vytáhnout. Začínala jsem s ní vařit po svatbě v r.1969,troubu jsme tenkrát na svobodárce neměli a dělala jsem v ní úplně všechno a na chatě pak taky. Pak přišly moderní sporáky,remoska i ta zděděná po tchýni byly uschovány a nevyhozeny. Asi je opráším a zprovozním. Jajko, díky za připomenutí remoskových zázraků. Remoska,ta naše, je světová, hlavně se využívá v Anglii a kdo tam dovezl, samozřejmě žena spojena s naší vlastí.

Š. Matyášová 6.10.2023 9:58

remosku mám starou a v sobotu v ní bude krůtí stehno ala bažant....

Z. Jajka 6.10.2023 14:03

No vidíš, kuře ala bažant, od těch dob se u nás k pečenému kuřeti (s nádivkou) dávají brusinky

E. Zvolánková 6.10.2023 8:26

To jsou dobroty. S chutí bych si dala. Škoda, že už nemám remosku a navíc nic z toho nesmím;-(

J. Fialová 6.10.2023 8:02

Recepty pro líné? Super!

Tedy - nejsem si jista jestli to budu dělat, ale rozhodně si je uložím, a budu si v nich ráda číst a na obrázky koukat ;-D

L. Lika 6.10.2023 7:28

Tak to mám ráda - přepočteno na remosku! Jelikož mám doma zajištěný odbyt, koláče a piškoty rozhodně vyzkouším. Švestek - nebo co to je - se vyrojily hromady. Jajko, díky za názorné postupy R^ Sice se v článku nikde nezmiňuješ, ale chutnaly nejspíš dobře. Máš favorita?

Š. Matyášová 6.10.2023 9:59

crumble a ten meruňkovej....:-P

Z. Jenny 6.10.2023 10:13

Taktéž. :-) A těším se na pečená jablka se skořicí,ořech a trošku rumu.

Z. Jajka 6.10.2023 14:06

Ještě ne, zatím je střídám a bude časem pokračování...

Z. Xerxová 6.10.2023 6:11

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

skvělá inspirace, dokonalá dokumentace. Sliny se mi sbíhají...