27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Šípková zavařenina

27.10.2023

Šípky, rostou tu všude pod vedením, na jaře krásně kvetou a letos mají spoustu šípků.

Šípkové houští

Usoudila jsem, že se pokusím o šípkovou zavařeninu, když jsem pořád viděla za plotem tu úrodu, nemajíc jiné ovoce.

Podlehla jsem šípkovému hamounství a natrhala dva a půl kyblíků šípků. Ty dva keře nejblíž k plotu měly moc pěkné velké plody. No nechejte je tam...

Kyblík se šípky

Do dvoulitrového kyblíku se vejde cca 1,5 kg šípků. Dodatečně dopočítáno jsem natrhala skoro čtyři kila.

Přečetla jsem všelijaké recepty... Tak jsem jim všem okrájela bubáky, zavrhla rozpůlení, omyla, nacpala do velikého rendlíku, zalila vodou a hodinu povařila.

Byla to piplačka.

Ráno jsem sestavila robota s lisovacím nástavcem u mlýnku na maso, ale nefungovalo to úplně podle mých představ.

Pecičkový odpad obsahoval ještě poměrně dost dužiny...

Robot s lisem na ovoce

Prolisované pecičky se slupkami se měly podle návodu naředit vodou a znovu vařit...

To první jsem udělala, druhé zavrhla.
Jenže jsem si to asi naředila moc. Tekutinu jsem tedy svrchu pokud možno sebrala sběračkou a prohnala přes cedník.

Vzápětí se mi podařilo vychytat nastavení lisu. Ale možná, že to tak mělo být, voda rozmyla rozvařenou dužinu a z lisu nakonec lezly prakticky suché pecičky se zbytky slupek.

Obrrendlík na sporáku

Veliký nerez rendlík (zakoupený před časem v době hojnosti ovoce právě na zavařeniny) si naštěstí rozumí s indukčním sporákem. Šípkové bylo původně tak 2/3 výšky stěny rendlíku. Svaření na požadovanou hustotu bylo nadlouho, ale podařilo se.

Pak bylo velké vážení, prázdný rendlík má skoro dvě a půl kila a se šípkovým obsahem vážil 5,73 kg...

Používám na kilo (i něco málo víc) rozvařeného ovoce jeden Želírfix 2:1 a 1/2 kg cukru, udělala jsem to stejně. Celkem tedy 3 x Želírfix a 1,5 kg cukru krystalu. Smíchám cukr s Želírfixem, přisypu k ovoci, uvedu do varu, povařím 5 minut a plním do skleniček. Steriluji obrácením víčkem dolů na 10 minut, pak víčkem nahoru do vychladnutí.

Hotové zavařeniny

Zajímavé je, že prakticky zmizely šípkové chloupky kolem semínek. Buďto se rozvařily, nebo nalepeny kolem semen neprolezly lisem. Přiznávám, při ochutnávání hotové zavařeniny asi nepatrně cítit jsou, na chlebu s tvarohem to k poznání nebude.

Mám ještě nějakou myšlenku, jak ten lis vylepšit... asi budu muset natrhat nějaké další šípky, alespoň trochu :-).

Fotky: Jajka

Jajka Neviditelný pes