Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Vaření na lodní dovolené
Tímto, wellmi opožděně, plním, částečně, slib HanceW. Vyptávala se, jak to na lodi chodí. Takže dnes přijde na řadu vaření.
Začne se tím, že se snědí zbylé řízky z cesty, a k nim přijde - z mé strany povinně - mrkvový salát. Ať se nespálíme.
Ještě ten den navštívím místní trh a doplním zeleninu - pytel mrkve, pár brambor, pár rajčat, nějaká ta okurka, cibule, zelené fazolky, paprika. Nesmím toho koupit příliš, na lodi je horko. Takže zelenina bydlí se mnou v kajutě v síťovkách a otevřených igelitkách. Denně ji obracím a kontroluji a vaření rozpočítávám tak, abych vše dobře spotřebovala, ale přitom aby nám zásoby vyšly nejméně na tři až pět dní - dřív se třeba na pevninu, natož k obchodu nedostaneme.
Z Česka vezeme předvařené suché luštěniny, oblíbené masové konzervy, párky a trvanlivý salám, vakuované kusy anglické slaniny, uzeného a dobré buřty, ghí neboli přepuštěné máslo (nekazí se), kysané zelí v sáčku, sadu koření, olivový olej (je tu levnější než v Chorvatsku), asi dva sáčky těstovin, rajské protlaky. Ostatní - čerstvou zeleninu, balíky vody, papírové utěrky a pod. dokoupíme na místě. Jo a vezeme i české/moravské pivo.
K obědu bývají jen polévky nebo salát s chlebem (pánové vyžadují také nějakou uzeninu), nebo jen chleba něčím namazaný, protože se většinou pluje. Vaření polévky za plavby může vypadat i takto:
Mezitím nabízím mrkvový salát :-) K večeru se už někde kotví na noc, takže k večeři může být toto:
Oblíbená jsou různá pesta k těstovinám - stačí např. opražené podrcené vlašáky a přistrouhnout parmezán. Nebo podusit nastrouhanou celou cuketu a dochutit jen česnekem a solí (pánové se budou asi dožadovat i kusu klobásy). Výborná je masová směs z vepřové konzervy na cibuli a nastrouhané mrkvi, do které se nakonec přidá na proužky nakrájená čerstvá paprika, aby křupala. Je to výborné s rýží a pochvalovali si všichni, i pánové. Stálicí je bramborový buřtguláš - tajemstvím je přidat nakonec malou konzervu rajského protlaku (proč nakonec? Jinak by brambory zůstaly tvrdkavé).
Během let se mi totiž osvědčilo vařit ze surovin a nikoli ze sáčků - je to mnohem levnější, voňavější, chutnější, stravitelnější. Což mi posádka potvrdila (no, hlavně proto, že byla ráda, že vaří někdo jiný :D).
Pokud jde o ukládání potravin na lodi, péči o chleba, umývání nádobí a další, to si nechám na příští článek.
Dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv!
Co jíte nebo vaříte v „polních podmínkách“ vy?
Foto: archiv Lika
Vše potřebné zjistíte zde...