24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vaření na lodní dovolené

Spíše fotočlánek, ale znáte mě...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 25.10.2019 20:08

Liko, to je parádní článek s velice názornými fotkami ;-) My jsme se sice kdysi "plavili"na houseboatu jen 4 dny (no posouvali hlemýždím tempem po řece a pohyby vody byly minimální) , přesto zásob jsem s sebou vezla (pro 3) dvě velké krabice. Při pohledu na fotku tvého balancování rozkročmo při vaření si představuji námořníka, který po vystoupení na souš také chvilku "hledá nohy";-) A tak se ani nedivím, že krouhání zelí považuješ za podpalubní idylku - je to přeci jen stabilnější práce, než hlídat hrnec s polévkou (mmch kapitán je po všech stránkách moc milý sympaťák ;-)) Budu se těšit na další článek -především o mytí nádobí. Znáte kuchařské programy v TV ! Tam bývá spotřeba nábobí a talířu také velká, které se po použítí jen ledabyle odloží pod stůl a hotové krmě se zázrakem už hotové tahá z trouby(občas kuchař přizná, že je předem upečené pro časovou tíseň). A kdo to pak všechno to nábobí myje a uklíží ? A to nejsou prosím na plachetnici s omezením pitné vody ;-) Ale všechna jídla na fotkách vypadají velmi chutně, se svíčkami krásná romantika a jakákoliv stolovací omezení jistě patří ke koloritu plachtění. Medvědů jsem si také všimla. Nejprve jsem nevěřila svým očím a říkala si, že to možná je nějaký zvláštní klobouk někoho z posádky - ale ne, jsou to méďové (tedy vypadá to, že jsou dva ;-D ) Navíc ně nějací "do kapsy", takže když jste je přibrali do už tak plných aut, jistě se k nim pojí zajímavý příběh

M. Crossette 25.10.2019 20:12

A ještě k tomu hrnci s polévkou. V našem vedlejším domě je také ledniča a velice často do ní přenáším právě větší hrnec s tekutým obsahem, který se mi nevejdo do té "domácí" lednice. Hrnec nosím bez pokličky a také sotva 3/4 plný. A přesto, že se snažím nespěchat a mít nehybné ruce a hrnec držet v rovnováze,.vidím jak se mi obsah hrnce vlní a často jen jen vyšplouchnout. A Ty na sobě při vaření ani nemáš zástěru ;-D

Z. Lika 25.10.2019 20:50

Maričko :-) V těch TV pořadech mě děsně bere speciálně to, jak nevytírají mísy, že jim vždy v nich něco zbude. No a to mytí nádobí, to si v TV ani neumím představit. To na lodi to chodí jinak, zejména když se opravdu pluje trochu expedičně a nikoli jen turisticky, takže se musí sladkou vodou šetřit. O tom budu mít taky různé zkazky.

Hrnec na lodi musí být maximálně do dvou třetin, už tři čtvrtiny jsou moc . No a vidíš, vzít si zástěru, to mě nikdy nenapadlo! To je další kus oblečení navíc ;-D

A. Zemanová 25.10.2019 19:41

Liko, klobouk dolů. Mně vařit moc nebaví ani doma pro dva, natož na lodi pro čtyři. Naštěstí to nehrozí, protože na lodi bych vypustila duši hned první den. :-)

Z. Lika 25.10.2019 19:53

Nevypustila :-) Pokud bys neměla mořskou nemoc, tak by ses radovala!

A. Zemanová 25.10.2019 20:22

Já bych měla mořskou nemoc a vypustila bych tudíž úplně všechno. :-)

A. Bytová 25.10.2019 17:39

testík, ééé, v zastoupení :)

Z. Lika 25.10.2019 17:57

Jsem napjatá :-)

M. Batýsková 25.10.2019 21:21

Tak kde seš?!?

L. Blaza 25.10.2019 16:28

Liko, to musíš mít určitě předem dobře promyšlené, co budeš vařit a mít sepsaný seznam.

Já na cestách nejraději vařím v jednom hrnci a to, co je rychle hotové. A suroviny se dají dnes už koupit všude po cestě. Vepřové konzervy taky kupuju v Lidlu, nemají chybu. Dávám je do špaget a i ten lanšmít je ve špagetách dobrý. Ale na lodi jsem ještě nevařila.

Když se řekne dovolená na lodi, člověk by si spíš představil sklenku vína a romantiku, než nakloněný sporák! ;-D

Z. Lika 25.10.2019 17:58

Sklenka a romantika byly taky, hojně, a ten sporák mi k tomu patří. Totiž když vařím a jsem pak docela splavená, pak ta koupačka v moři - ach, blahooo;-D

D. Ruščáková 25.10.2019 14:24

Liko, jsi fakt dobrá! Vaření mě poslední roky intenzivně přestává bavit a představa, že to dělám na lodi a pro všechny... prostě klobouk dolů:))

Z. Lika 25.10.2019 14:34

Mám motivaci - velmi spokojené strávníky. A jsem takto užitečná - na druhou stranu nemusím třeba plavat s lanem ke skaliskům, když se vyvazuje loď ke břehu ;-D

M. Batýsková 25.10.2019 11:50

Na Tebe, Liko, teda pasuje to starozákonní "ženu dobrou kdo nalezne...".Ta, která dokáže vařit na lodi je přímo perla. A takový dobroty.Představuju si tu logistiku před odjezdem a při balení a při ukládání na lodi a při vaření samotném, kam co položit, jak si nezapráskat pracovní plochu, jak nemít v kajutě koberec z nakrájeného zelí (jinak jistě efektní a na došlap příjemný ve vedru). Smekám. Tohle se od mužskýho jedna nedozví, i kdyby chodil do jachtecu přes půl života, jako ten můj.

Jejda,v červenci to bylo padesát let, co mu jeden jeho kámoš pomáhal vozit slečnu na Tritonu a zítra bychom měli zlatou svatbu - pozdravuj toho kámoše!

Z. Lika 25.10.2019 12:30

Baty, díky, i když nějak tuchám, že větší úspěch než Marta měla nakonec Magdaléna ;-D

A máš pravdu, že praxe v ukládání věcí na lodi a technologii úklidu, to je k nezaplacení, aby člověk nemusel věčně něco hledat a práce pěkně odsejpala.

Toho kámoše budu pozdravovat a zítřek pěkně oslav, nějak stylově - třeba procházkou kolem přehrady :-)

Z. Tečka 25.10.2019 11:31

Teda Liko, nezbývá mi, než tě obdivovat. Taky jsem vařívala v silně polních podmínkách, ale na pohybující se lodi ani náhodou.8-o Tak bych se krčila někde na palubě a modlila se, abych už byla na souši. Nemůžu za to.

Jinak kombinace polotovarů a čerstvých potravin v těchto podmínkách je jediné, co se dá dělat. Taky jsem právě tak vařila. Moc se mi líbí to nerezové nádobí, horká polévka na sporáku už míň. Ale jídelíček i stolování náramné, svíčky a šumění moře, no, kdo z vás to má?

A ty trhy v Chorvatsku, a najihu vůbec, na to se nedá koukat.

P.S. Které že to osvědčené masové konzervy používáš? Ty, co jsem tady poslední roky ochutnala, jsem všechny shledala prudce nejedlé.

Z. Lika 25.10.2019 12:26

Díky za pochvalu :-) Je jasné, že vaření na lodi není běžným koníčkem, ale mě to opravdu baví a mám radost, když posádce chutná. Dobrá strava za takových podmínek, to je základ pohody na palubě :-)

Nerezové nádobí na lodi je základ (nejsou z něj střepy). A pokud jde o hrnec s polévkou za plavby - vlastně se pokaždé kapitána ptám, jestli můžu jít vařit, a vlastně očekávám vyhodnocení velikosti očekávaných vln a množství obratů a halz a podobných piškuntálií. A když slyším: "Jestli se ti chce..." tak je to OK :-)

Masové konzervy používám tyto: do jídel vepřové hodně masové (z Lidlu, vepřové jemně kořeněné, v dTestu nejlépe hodnocené) a vepřové s co nejvyšším podílem sádla do pomazánky s cibulí (na tzv. kapitánskou pomazánku, což je první pomoc při hladu pro ty, kdo mají hlídku a potřebují rychle doplnit energii). Kdosi chtěl z nostalgie lančmít, opečený, ale ten jsem skoro nemohla pozřít.:-P

Z. Tečka 25.10.2019 12:57

Jo, ten lančmít býval tak dobré jídlo, a dávalo to mnoho variant úpravy, za tepla i za studena. Pak jsem ho jednou po dlouho době zkusila opéct, a nešel ani otočit, natož pozřít. Tak jsem pak používala na tyhle rychlovky sekanou, třeba kupovanou. Byla o sto procent lepší.

Ty konzervy z Lidlu znám, ale nikdy jsem je nezkoušela tepelně upravit, a jen tak na chleba mi připadají dost slané. A to si myslím, že solím dost. Ale možná že tepelně opracované a s nějakou přílohou se ta slanost ztratí.

Z. Lika 25.10.2019 13:07

Když pod tu vepřovku uděláš základ z cibule a mrkve (ta dodá nečekanou lahodnost) a nakonec přidáš kousek nakrájené syrové papriky, tak je to okořeněné akorát.

L. Jakovljevičová 25.10.2019 10:43

Tý jo! To vypadá na jídelníček dobře zavedené restaurace. A ono je to menu ze značně nestabilní lodní kuchyně8-o. Obdivuju tě, nejen za to vaření, ale i za celkovou logistiku při nákupech a pod.

Jo a ve včerejším textu máš chybu. ;-DCikády necikají, cikají malé děti (cikat - čůrat) ;-);-);-)

Z. Lika 25.10.2019 12:15

No jo, cikády... ;-D Inspiroval mě jeden vtip od Vladimíra Menšíka: To se potká cvrček s prckem a dají se do řeči. Jak se máš, cvrčku? Ale jo, pořád cvrkám. A co ty, prcku? Ale člověče už mi to nějak nejde... ;-D

A díky za pochvalu, potěšilas mě :-)

A. Zemanová 25.10.2019 19:37

:-)!

Z. Lika 25.10.2019 19:53

!!;-)

T. Zana 25.10.2019 10:34

Moc pěkné :-) Kromě medvědů ;-D mě okouzlila taky ta fotka kyvného sporáku v akci, je vidět, že už to máš v oku - asi bych se bála do něj vůbec nějakou polívku dávat.

Vzhledem k tomu, že my turistujeme stylem omnia mea mecum porto (pro lidi nepoznamenané latinou: všechno své nosím sebou ;-) ), moc na cestách nevařím, Ale doma, když se třeba odněkud vrátíme a není čas a síla, zato hlad se hlásí, tak vařím hustou bramboračku.

Z. Lika 25.10.2019 12:13

Děkuji :-) Vařím jen při poměrně normálních vlnách, kdyby byla bouře nebo nějaké divné vlnobití, taky bych se do toho nepouštěla. O mastnou kapalinu na podlaze nikdo nestojí... V takových podmínkách se mažou chleby - škvarkovou pomazánkou nebo sádelnatou vepřovkou s cibulí, jsou nutné kalorie.

Husté bramboračky na nejrůznější způsob vařím na lodi často - tu přidám víc mrkve, nebo cizrnu, nebo červenou čočku, ovesné vločky... a vždy rajče. Dobrá bramboračka se snad nikdy neomrzí.

Z. Jenny 25.10.2019 10:16

Liko, kouzlo lodního vaření se velmi povedlo. Je vidět, že jsi dobrá Sokolka vycvičená naprosto ke všemu,pravá dcéra českého národa!Můj bratr jezdil u Čsl.plavby na lodích Krivaň,Sitno..., prostě těch menších, jako 2. strojní,takže jsem to měla celý život z druhé ruky. Nejhorší, když v autě nebo v bytě něco klepalo,či bzučelo,to lítal po bytě zjišťoval příčinu, ono v takovém oceánu, kdyby vypnuly třeba jen mražáky, že? A ještě něco, vidím, že máte na lodi medvědí farmu, koupou se taky? Moc bezva reportáž, jste dobří, vše krásné a kreativní. :-) Moje domácí jídlo záchrany bývá zelná polévka ( ze sekyrky). :-)

Z. Lika 25.10.2019 12:09

Jenny, díky, to je pěkná pochvala :-) S tím klapáním a divnými zvuky na palubě jsi to trefila - vždycky se musí přijít na to, čím to je. Protože to může věstit opravdu průsr. Pamatuji si, jak kapitán hledal zdroj divných zvuků - v marině prohlédl i převodovku, dolil do ní kapalinu, a na moři to znovu klepalo. Už to vypadalo, že se budeme muset vrátit, protože nelze riskovat fatální selhání motoru. A pak v nejbližší zátoce prohlédl spodek lodi a zjistil, že je tam uvolněný držák anody. Banalita, kterou šlo spravit kolíčkem na prádlo nebo čím. Takže dovolená mohla naštěstí pokračovat :-)

Zelná polévka na lodi je výborná! Zelí se nekazí, vždycky ho mám jako železnou rezervu.

Z. Lika 25.10.2019 13:19

A o medvědech ještě bude řeč. Nekoupou se, ale mají za sebou leccos :-)

A. Lex 25.10.2019 9:08

Tedy Liko, to je organizace!!! Dá srovnat s provianťákama, co organizují pobyt posádky na ISS - mezinárodní vesmírné stanici ;-) . Klobouk dolů!

Z. Lika 25.10.2019 12:04

Díky, Alex, k takové proorganizovanosti jsem se dopracovala léty. A vždycky lituju, když se při nákupech nechám přemluvit a do koše se přihodí ještě tamto nebo ono, pak mi to akorát komplikuje "rozvrh" a kibicové remcají.

K ISS - ještě pamatuju doby, kdy se kosmonauti živili nějakými amarouny z tuby. Teď už jsou snad na tom líp.