20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hrad 28.12.2007 10:13

Re: radar

A co máte proti některým, všem státům? Když rád čtete, tak vám doporučuji Chválu blázmivosti. Erasmus Rotterdamský ji k potěše své i jiných, napsal někdy v 16. století. Je pořád velmi aktuální.

 

honzak 28.12.2007 7:29

podle mých znalostí

(včetně osobní návštěvy na kótě 718, ozdobené práporem, který tam zanechal vrchní trokavec), má autor přístroj na špatné kótě. Správné umístění je blíž jižnímu konci velkého padrťského rybníka. Ale vzhledem k vzdálenostem je to prkotina.

Dále bych dodal, že technické parametry radaru jsou velmi dobře utajeny, takže se pohybujeme takřka ve vzduchoprázdnu. Nicméně představa, že to bude fungovat jak přehledový radar je zcela scestná. Tento radar je v podstatě rychlý a velkodosahový dálkoměr a úhloměr, mající za úkol změřit tvar dráhy a rychlost rakety, aby mohl dodat parametry antiraketě. Základní údaje o zjištěné poloze odpálené rakety dodá sledovací družice, která snímá Zemi v infračerveném spektru.

Systém fázování jednotlivých aktivních zářičů (v počtu stovek až tisíců) si Američani pochopitelně nechají pro sebe. Z technického hlediska bude velmi pravděpodobné, že tvar postranních laloků a výkon v nich ztracený bude minimalizován. Z hlediska ochrany obyvatelstva před neionizujícím zářením není podle mých znalostí (opět připomínám, že jsem na místě byl) důvod k obavám. Jako vysloužilý velitel P-35 o tom ještě leccos vím.

Pepa 28.12.2007 8:12

Re: podle mých znalostí

Jako kdysi voják-operátor sloužící u RSNA 75 se musím připojit. Tento radar je typický střelecký radar, kterých bylo, mimochodem, kolem Prahy, Plzně, Brna a Ostravy nainstalováno na začátku 60. let vice než 20 (n.př. Beroun- Zdejcina, Nymburk-Vlkava atd). Tyto radiolokátory se zapínají pouze v okamžiku, kdy jsou z některého řídícího (vyhledávacího) radiolokátoru, třeba P-35, předány údaje o cíli a byl dán povel ke střelbě. Pokud se prováděla údržba a bylo nutno systém zapnout, nikdy se nejelo do antény, ale do t.zv. ekvivalentu, který vyzařoval jen velmi málo do vzdálenosti několika set metrů. V případě ostré střelby, která se tehdy nacvičovala na polygonu v  Kazachstánu, byl podle obdržených údajů cíl zachycen, sledován a po odpálení byla na něj naváděna raketa. Při jakékoli nebojové činnosti (testování, nastavování) se vždy používal simulátor. V tomto případě by měl radar zapnuty antény pouze několik desítek minut a to pouze při ostré střelbě na cíl. Zdá se mi, že kampaň pro radar vedou lidé, kteří této technice vůbec nerozumí.

Skelník 28.12.2007 10:38

Re: Re: podle mých znalostí

Váš rozhled je úzký tak jako můj, ale dost odlišný. I já jsem sloužil u radaru na rozdíl od  Vás mobilního. Musím říct že na cvičeních se jelo na ostro a nebylo jich málo. V místech s hustým osídlením.

honzak 28.12.2007 11:57

Re: Re: Re: podle mých znalostí

P-15 (decimetrové pásmo)? S relativně legračním impulsním výkonem cca 300 kW (patrně pro 1us/400 Hz)? Zkuste si spočítat střední výkon,dodaný na 1 m2 ve vzdálenosti 1 km / 6 ot/min (blíž k obydleným stavením jste jistě nebyli)!

slovan 28.12.2007 13:03

Re: Re: Re: Re: podle mých znalostí

P-15 napajel 7kW menic, s antenou tocil cca 1kW motor, pulka zbytku bylo zhaveni elektronek, ze zbyvajicich 3kW mohla jit tak pulka na anodovy ztraty prijimaciho zarizeni a odhadem tak 1,5kW do modulatoru, ucinnost modulatoru tak 50% a ucinnost magnetronu tak 70%. Jestli z anteny lezlo 500W stredniho vykonu tak to bylo rado(dosah na dopravaka na 10km vysky tak 250-300km), mene inteligentni vojaci lezli na strechu pred antenu a pri zapnutem vysokem si od stojici anteny na 2m nechavali ozarovat genitalie( jako antikoncepci) - neuspesne, zdravotni problemy zadne. Ad vykon na m2 - predpoklad zareni v 1km vzdalenosti saha do vyse 100m a je rovnomerne, pak ozarovana plocha je cca 600000m2 a na tu se rozdeli vykon cca 500W. Na m2 to bude cca 0,83mW , hygienicke normy ovsem neznam.

slovan 28.12.2007 10:57

Re: Re: podle mých znalostí

Bez toho, ze si obcas nezkusite "ostry provoz" nebudete mit jistotu o spravne funkci celeho zarizeni ani jistotu o jeho parametrech. Jinymi slovy - je zde nutnost zarizeni obcas vyzkouset . Aby to nikomu neublizilo, od toho jsou kolem vytycena hygienicka pasma za jejichz hranicemi nejsou hygienicke normy prekroceny.

Radek 28.12.2007 7:20

Radar pro i proti

Radar zde bude nebo nebude je mimo naši diskuzi. Je to jenom divadlo pro plebs. Vláda se to nesnaží ani nijak vysvětlit - proč? Je to mimo její kompetence. Čemu a proč bude sloužit po tom nám nic není. V minulosti nás světové mocnosti vždy hodily přes palubu proč by jedaly jinak v budoucnu? Jakou k tomu mají motivaci? A bez motivace se ve světě nekoná.Pustme tento problém ze zřetele, nemůžeme změnit jedinou maličkost na nám nanucené skutečnosti.:-D

Jenda 28.12.2007 18:46

Re: Radar pro i proti

Snaz se hazi pres palubu statecek o kterem 99.9% obyvatelstva netusi, ze existuje, nez vlastni zakladna s radarem, ktery ma chranit domaci uzemi USA. Mit tady radar je vyhodne uz z toho duvodu, ze tim budeme pro amiky dulezitejsi. I kdyby mi jako takovi jsme jim byli ukradeni tak okoli zakladny si branit budou. Uz jenom z psychologickych duvodu.

achjo 28.12.2007 5:26

Možná protiargumenty II ???

7-9) Něco mi říká, že jde vždy o dosah. S tím pak souvisí i výkon nebo způsob vyzařování. Asi by Vás nenapadlo srovnávat své ultralehké letadlo se stíhačkou. Proč to děláte v tomto případě? Pokud je Žižkovská věž nebo meteorologický radar srovnatelný s tím plánovaným - proč neporadíte Američanům využití těchto zařízení??

10-11) V principu správně ale potíž je ta, že do oblasti paprsku se může něco dostat i ne svou vlastní vinou. Ať už rogalista nebo dopravní letadlo. Údajně dokáže takto vysílaný paprsek na určitou vzdálenost poškodit elektroniku. Opravdu lze srovnávat pasivní Temelín s tímto aktivním radarem???

12) Takový radar můžete vyřadit např ruční raketou odpálenou z několika kilometrů. Opět srovnáváte něco mimo. Kupodivu radar s dalekým dosahem není nutné vyřazovat nějakým dalekonosným zařízením. V případě "teroristických" států není nutné "trefit" ani radar sám. Stačí zaútočit na nějaký symbol. Jde o psychologickou válku - nic jiného.

NATO atd... Darebáckost darebáků pramálo souvisí s darebáctvím. Stačí se podívat na oblasti "zájmů" za posledních pár desítek let. Evropa bude mít velmi často jiné zájmy než Amerika. A s tím pak souvisí i využití různých deštníků atd... Sice už dokázali popotáhnout kostel o pár kilometrů jinam ale velmi pochybuji o popotažení Česka za nějakou tu louži... A podepisovat bianko šek na pár desítek let - to nedělá žádný stát na světě. S tím pak souvisí i ta snaha "zatáhnout do toho NATO"  

Bohata 28.12.2007 5:35

Re: Možná protiargumenty II ???

Tak si jenom trochu pamatuji,že ten radar měl být na Libavé u Ostravy.Někdo tehdy řekl,že tam nemůže být protože je to blízko budoucí Ruské zájmové sféry.(Prý blízko Slovenska).

akai 28.12.2007 6:52

Re: Možná protiargumenty II ???

ad bod 12. Ano, ale opravdu si myslíte že když strčíme hlavu do písku a budeme dělat že tu vlastně nejsme, že si arabové rozmyslí u nás odpalovat dobrovolníky jen co si nás všimnou na mapě ?

achjo 28.12.2007 10:04

Re: Re: Možná protiargumenty II ???

Ale já nikde o písku nepíšu. Ale taky nevím, proč má určovat mé nepřátele někdo z konce republiky a proč se nedržím spíš svého okolí. Zvlášť pokud radar nedokáže ochránit ani mne osobně. Česko nemá figuru hrát si na součást nějakého třetího evropského bloku a tvorba "darebáků" je vzhledem k historii (Irán, Irák, Husajn, Al Kajda) trochu nepředvídatelné...

JJ 28.12.2007 8:38

Re: Možná protiargumenty II ???

7-9) mira zareni z vedlejsich laloku je srovnatelna se zarizenimi, ktera zminujete. Maximalni vykon pojede pouze v pripade bojoveho nasazeni - vec, ktera podla vas vubec nehrozi

10-11) pokud pijde radar naplno, tak to znamena, ze se blizi nejaka raketa na uzemi nasi, ci spojencu a osud toho rogalisty me vubec nedojme (s prihlednutim k tomu, ze pravdepodobnost souhry techto okolnosti je miziva, pokud by cilem toho rogalisty nebylo vyradit ten radar)

12) Prave, ze teroristum staci trefit alespon neco, a proto to budou smerovat na huste osidlena sidla. S mirenim se moc parat nebudou.

NATO - pri vsi ucte je pouze platformou pro dohodu clenskych statu na vzajemne obrane. Kdyby jste chtel posveceni vsech statu NATO, tak budete muset kazdemu z nich zaplatit vypalne, aby to pustil. Ono treba Portugalsko bude mit jiny zajem, nez treba UK.

achjo 28.12.2007 9:27

Re: Re: Možná protiargumenty II ???

7-9) Vy jste dosud nezmodernizovaný radar už měřil? Můžete dodat nějaké hodnoty? Radar na atolu nebyl dosud upraven a je asi 10 let zastaralý. Plánovaný dosah má být asi dvojnásobný. Mohu vědět z jakých měření Vám vyšly "srovnatelné hodnoty" Můžete začít třeba TV signálem (jiná frekvence) ze Žižkovské věže.

10-11) Radar může jet naplno např při monitorování všech zkoušek raket v jeho dosahu. Takové informace o manévrování jsou "k nezaplacení". Pojede naplno při různých cvičeních atd. Vzhledem k tomu, že systém je v podstatě stavebnice a je a bude stále upravován a vyvíjen....tak množství zkoušek se určitě neomezí na "až to sem poletí".

12) Diskutuju o argumentu o vyřazení "inteligentní" bombou či raketou dalekého doletu. Nic víc. A pokud jde o Váš argument. K ochraně našeho území (radar+antiraketa) musí teroristé splnit dostečnou vzdálenost odpálení. Je pravděpodobné, že antiraketa (a s ní spolupracující spec. radar) nestihne zneškodnit ani raketu odpálenou z Iránu. A Patrioty (schopné zneškodnit v  konečné fázi letu) žádá Polsko - ne my.

NATO atd - Není to spíš o tom, že Evropa má úplně jiné zájmy než Amerika? Není to spíš o poloze a vzájemných zájmech Evropa-arabský svět? Víte s kým má např Irán největší obchodní spolupráci a na jakém místě jsou Američané. Není ten základ "darebáctví" někde úplně jinde?? Opravdu si myslíte, že máme kašlat na okolí a hledat nějakou spásu za mořem??

Teofil Opyc 28.12.2007 10:23

Re: Re: Re: Možná protiargumenty II ???

Pane kolego, Patriot Arrow je něco jiného  - viz Robin Hood od Mela Gibsona...8-o

JJ 28.12.2007 11:25

Re: Re: Re: Možná protiargumenty II ???

7-9) ja to potrebu merit nemam, nebot to merili lide tim povolani

10-11) radar neni pasivni zalezitost a zamerovani objektu nad Ruskem neni mozne utajit. Cviceni nepochybne budou, nicmene na plny vykon to pokazde turovat nemusi.

12) Polsko umelo vzdy lepe vyjednavat nez CR. Ale Patrioty by zvysily pocest americkych odborniku (alespon prechodne) na uzemi CR a to my prece nemuzeme pripustit, vidte. Co se tyce Iranu (ci Pakistanu), predpokladam, ze pri realnem ohrozeni bude system posilen antiraketami umistenymi na mori.

achjo 28.12.2007 12:23

Re: Re: Re: Re: Možná protiargumenty II ???

7-9) Opakuji - plánovaný modernizovaný radar s navrhovanými parametry zatím NESTOJÍ nikde na světě. A tak jej nemohou změřit ani ti povolaní ba ani nepovolaní. Vysmívat se nějakým obavám a opírat to o pseudoargumenty postavené na nepostaveném radaru je velmi odvážné.

10-11) Utajit? A před  kým. Myslíte, že snad Američané podepíší s námi nějakou dohodu "o nesledování Ruska"? A když jí nedodrží, tak je pošleme domů nebo rovnou vyhlásíme válku? Prostě zařízení bude pracovat, pokud to bude v americkém zájmu. A výkon bude odpovídat potřebám v dané chvíli. Tečka.

12) No ono to není o tom co můžeme nebo nemůžeme připustit. Američané (narozdíl od těch našich "povolaných") si na nic nehrají. Stačí si přečíst tiskovku Oberinga z 2.1.2007 (stránky Velvyslanectví USA) - "Nedomníváme se, že je potřeba rozmisťovat rakety Patriot například v této lokalitě". (Polsko) Prostě chtějí k obraně amerických zájmů postavit to a to. Tečka. Žádné slibování nějakých kompenzací a záchran, která tam pořád někdo hledá. "Naše politika je taková, že neposkytujeme kompenzaci za umožnění vybudování základny, nicméně musím též dodat, že Spojené státy jsou vždy ochotné hovořit se svými spojenci o všeobecné bezpečnostní situaci a o dalších formách hlubší strategické spolupráce". Tečka.

JJ 28.12.2007 8:40

Bianko sek

Zadny stat na svete? A co zeme, ktere skladuji jaderny arzenal USA? Nizozemi dokonce ma urcity pocet hlavic k dispozici a provozuje bombardery schopne tyto hlavice nest. Ale ve srovnani s tim radarm jde o prd, vidte.

achjo 28.12.2007 9:34

Re: Bianko sek

A nemají současné základny v Evropě souvislost spíš s obdobím studené války mezi Západem a Východem, než s nějakým bojem s terorismem či darebáckými státy? Nebo se snad Nizozemí chystá kohosi bombardovat jadernými hlavicemi;-)

JJ 28.12.2007 11:15

Re: Re: Bianko sek

Cituji:  "A podepisovat bianko šek na pár desítek let - to nedělá žádný stát na světě".

achjo 28.12.2007 5:24

Možná protiargumenty???

1) Mířit bude tam, kde budou mít Američané v tu dobu své vlastní zájmy...Za rok tam, za pět jinam. Kdo ví kde bude darebácký stát zítra či pozítří....

2-3) Viz bod č.1

4) Každý radar vyzařuje (částečně) dozadu i po stranách. Jak moc bude ten rekonstruovaný - ví skutečně opravdu jen pár lidí. A ministerští odborníci pletoucí i základní jednotky těžko mohou nějak vyvrátit, třeba i zbytečné, obavy. Antena bude v určitém stupni otočná. Mimo to, je celý system ukrytý v kouli a kam se bude převážně dívat za pár let - nikdo neví....

5) Velmi pochybuji, že Američané nechají kolem koule bloumat různé skupinky "měřičů". A pokud náhodou překročí nějaký parametr - tak jim to hlavní hygienik vypne??

6) Cvičný radar na ostrově funguje denně několik hodin (zkoušky funkcí atd...) Tento ostrý bude denně spuštěn minimálně tak dlouho.

Jenda 28.12.2007 18:39

Re: Možná protiargumenty???

No velmi pravdepodobne jim tam po tom grýnpissáci nepolezou jak pred nedavnem na komin (i kdyz zkusit by to mohli, treba by jich par ubylo), ovsem do okolnich vesnic se ty skupinky mericu dostanou snadno.

Snowy White 28.12.2007 3:36

Konečně článek od někoho,

kdo se nebojí použít vlastní mozek. K tomu meteorologickému radaru ohledně umístění ještě tolik:

http://www.chmi.cz/meteo/rad/erad_sit.html

A ještě moje pochyby ohledně toho jak píše autor: "protože dle publikovaných informací nemá být otočný, ale pevný a směrování

realizováno elektronicky, nikoliv natáčením antény" -- to by se jednalo o radar včasné výstrahy UEWR. V ČR je ale projektován XBR s "mechanicky ovládanou základnou", čili ten samý typ jako na atolu Kwajalein a ten má radon právě proto, že se anténní systém (mmch také má technologii umožňující vytvářet a vychylovat i několik svazků současně v rámci jedné plošné antény) uvnitř "natáčí" v rozsahu ± 178° v azimutu a v elevaci 0 až 95°.

Obávám se jen, že až nastoupí ta "správná směna" začne se to tu hemžit "protokoly měření" z BL a osudu, případně "postranními laloky" ze zvědavce ;-D

MILA 28.12.2007 3:30

Pakistan uz atomovky ma, ale ostatni maji normalni misily

a je to prast jako uhod co na cechy padne. Nebo na Evropu vubec. Zatim je stesti ze Israel je pri zivote, az ten vytrhnou jako shnile mandle, tak se ta infekce nam rozleze do Evropy. Diky americanum ten Israel, doufam, jeste dlouho vydrzi

Evropa totiz neni ani v nejmensim tak obranyschopna jak ten mrnavouckej Israel, nechyby zbrane nebo vojaci, chybi minimalni vule k sebeobrane

Pasáček koz ve Vermontu 28.12.2007 1:12

Děkuji předem

Děkuji předem všem diskutujícím za nadávky. Jen si poslužte, když vám to udělá dobře ! Jsem rád, že vám mohu pomoci v léčení vašich mindráků.

Kdybyste však snad chtěli, mimo nadávek, dodat něco k faktům v mém textu, neváhejte a napište. Všíchni si to rádi přečteme.

Zdraví vás z Ameriky Pasáček koz

Vasekpasek 28.12.2007 1:17

Re: Děkuji předem

Upřímně řečeno si myslím, že Vaše tisíckrát omílané texty psané pomocí CTRL C, CTRL V už nikdo nečte...

STK 28.12.2007 1:25

Re: Děkuji předem (Není zač!)

Já nemám žádný mindrák, vy ve svých statích nemáte téměř žádná fakta. Tož co si budem povídat, chlapče...

Pasáček koz ve Vermontu 28.12.2007 16:37

Re: Re: Děkuji předem (Není zač!)

Pane STK, zkuste být věcný a vyvrátit alespoň ta fakta, která jsou v mém textu. Jinak je to pouze plácání, co si budem povídat, hochu ...

bohuš 28.12.2007 2:03

Re:Kkozodoji

je až s podivem kolik bolševických blbů uteklo do svobodného světa a odtud šíří bludy, domnívaje se, že spasí svět. Někteří se už i vrátili. Dokonce i jeden filozof, u kterého není jasné zda se odtamtud vrátil a nebo utekl.

Píšeš li o mindrácích, tak se napřed podívej do zrcadla a určitě uvidíš zamindrákovaného pitomce s velkým egem a malým pinďourem.:-)