21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
portwyn 14.4.2008 17:05

Re: Tak jsem si znovu přečetla diskusi, i pokračování

Vaše otázka je logická, pokusím se nabídnout odpověď-neodpověď.

Žena nemá právo zabít donošené dítě, protože nebylo zákonem odhlasováno, že ho zabít může. Vědeckými prostředky nelze rozhodnout, kdy začíná být embryo člověkem. Politickými (nikoli vědeckými) prostředky byla vedena kampaň, která dala žena některá práva, například právo na interrupci do určité fáze. Myslím, že postupně bude uzákoněna i euthanasie, což mimochodem nepovažuji za tak špatný nápad. (Ovšem pravda je, že systém pojistek musí být velmi důkladný.) V některých civilizacích či dobách právo zabít dítě rodiče (zpravidla otec) měli. My jsme si vytvořili jiné zákony.

AA 14.4.2008 16:59

Re: Re: Re: poslední dny evropské civilizace

A co tak to vzít do vlastních rukou, když chcete pořád rozhodovat? Už vidím, jak muž říká ženě: "Tak miláčku, děti máme XY, víc nechceme, antikoncepce není 100%, takže se sexem končíme a budeme si po večerech v postílce číst":-D:-D:-D

Taky je zvláštní názor, že žena, která nechce být těhotná, má úchylku:-/, tak to já už jsem teda úchylná dost dlouho, protože 3x mi zatím stačilo.

Stanley 14.4.2008 16:56

Re: Re: Žena

Já bych celkem souhlasil a v podstatě chápu, že ta otázka  zase  tak jednoduchá není. Na to, aby bylo počato dítě musí být obvykle dva a také musí nést stejnou odpovědnost ! Tím glosuji i Vaše : Vrazi byli porozeni ženou ( ale počati mužem ) !

Skeptic us Maxim us 14.4.2008 16:52

No právě, proto žádné nechtěné potomky!!!

Ostatně i samice v přírodě zabijí své potomstvo nemohou-li se o ně postarat a já tvrdím, že je to z lásky k nim.

bp 14.4.2008 16:51

Re: Re: Re: No,

Milý Juro Juraxi, je mi líto, ale vůbec nekecám. Podobný nátlak byl vyvíjen např. mou švagrovou. Musela kvůli tomu změnit nemocnici - přesunout se do jiného města. Ale i jiné případy z okolí znám. Mně se to i s mým nadstandardním počtem potomků naštěstí nestalo. Naštěstí - byl bych obžalován z ublížení na zdraví. ;-)

ubu 14.4.2008 16:49

Re: Re: Pánové, pánové......

kolik máte dětí?

Pavla B. 14.4.2008 16:49

Re: Žena

Já vidím problematiku spíš tak, že se týká nenarozených dětí. Tam je poměr pohlaví zhruba 1:1 (mírná převaha plodů mužského pohlaví). Škoda, že je musíme demokraticky rozhodovat za ně;-P

Pavla B. 14.4.2008 16:46

Re: Re: Tak jsem si znovu přečetla diskusi, i pokračování

Ale podle naší legislativy přece nemá žádný zárodek automaticky právo vyvinout se v dospělého člověka, a já proti tomu nic nenamítám - co mi pořád podsouváte? Ptám se na něco docela jiného!

Jiří Zahrádka 14.4.2008 16:43

Re: Re: poslední dny evropské civilizace

Přesto si myslím, že žena má mít právo o svém těhotenství rozhodovat.

To já si myslím taky - teda mají o tom rozhodovat všichni, kdo se produkce dítěte aktivně účastnili ;-). Myslim, že tam roli hrál i chlap. A když třeba žena těhotná být nechce, protože má nějakou úchylku proti přírodě, tak nemá sexovat, nebo má užít antikoncepce.

AA 14.4.2008 16:43

Re: Tak jsem si znovu přečetla diskusi, i pokračování

Jaký je rozdíl mezi oplodněným zárodkem v těle ženy a jiným někde v mrazáku ústavu plánovaného rodičovství? Proč ten první má podle Vás automaticky právo na se vyvinout v člověka bez ohledu na to, jestli mu žena svoje tělo - potřebné pro vývoj - poskytuje dobrovolně?

Tomáš Fuk 14.4.2008 16:42

Re: poslední dny evropské civilizace

Proč hledáte příčinu jen v tom, že se dnešní ženy bojí dětí? Třeba je to jen tím, že "žijeme v té nejlepší době, v jaké kdy tato země žila" ;-D  Prostě nějak to lepší není a není... lidi musí makat a honit kariéry čím dál víc... aby nakonec zabezpečili zas jen to "základní"...  Že to není pravda? Ale je...  Můj praděda byl zcela malý živnostník, s malou dílnou a krámem.  Prababička byla celý život "doma". Přesto měli 11 dětí, všechny uživil, všem dětem dokázal zaplatit nejen základní vzdělání, zvládl i ten veliký dvoupatrový měšťanský dům... malý živnostníček... Babička vždycky tvrdila, že se měli moc dobře. Za dědy už to bylo horší, za táty ještě horší - to už museli makat oba, děti v jeslích, školkách, družinách... A dnes? Hanba mluvit...  A vy se divíte, že lidi nemají děti...

Stanley 14.4.2008 16:41

Re: Lidí je jak s r a č e k a ženy jen přirozeně reagují na přelidnění.

 Cicero  :  Apparet a natura ipsa, ut eos,quos genuerimus, amemus, impelli !  ( Sama příroda nás vede k tomu, abychom milovali své potomky !  )     Když nás ale nevede, nebo neslyšíme její volání, pak se nedá nic dělat !!?

Jiří Zahrádka 14.4.2008 16:39

Re: Žena

Mrkněte se na ostatní témata, a kolik je tam v diskusi chlapů, a kolik žen? Ten poměr tady vyjadřuje spíše obecnou skutečnost, že na chatech je obyčejně víc chlapů, protože ženský se staraj o děti ;-D;-D;-D! To byl fór. Myslim, že dítě se netýká jen ženy - něco mi řiká, že se dost hmotně týká i toho chlapa. Sámo, že chlap se má pak o dítě taky i starat. Ale otázky o právu člověka na život by se neměli řešit podle toho, jestli se k nim vyjadřuje chlap nebo ženská - to je obecný morální problém. Parlament taky uzákonil vraždu jako trestný čin s přísným trestem - a nikdo nezkoumá, kolik poslanců a kolik poslankyň pro takový trestní zákoník hlasuje (přestože se dá taky říct, že ti vrazi byly porozeni ženou, a tak že je to hlavěn věc žen).

Pavla B. 14.4.2008 16:39

Re: interupce

Jestliže má žena právo zabít svoje nenarozené dítě, proč nesmí zabít svoje narozené dítě?

Postoj lidovců a věřících celkem chápu - nedělají rozdíl mezi dospělým jedincem a jedincem v prenatálním stadiu vývoje. Pokud jde o právo na život, ani já tam žádný rozdíl nevidím.... zaráží mě to vaše "o nás"

AA 14.4.2008 16:36

Re: poslední dny evropské civilizace

Jsem evropská žena. Dětí se nebojím, sama mám 3, plánované, chtěné, krásné a k zulíbání. Takže mi dovolte říct, že vím jak se děti dělají, donosí, rodí aj vychovávají.

Pudy mám také v pořádku.

Přesto si myslím, že žena má mít právo o svém těhotenství rozhodovat. Neznám žádnou ve svém okolí, která by brala potrat jako způsob antikoncepce. Je to určitě těžké rozhodnutí a mnoho žen ho bere na sebe i za partnera - vím o několika, kde se muži dítě také "nehodilo", ale  maximálně alibisticky "tiše souhlasil", či "tak dělej jak myslíš" - to je totiž NORMÁLNÍ praktický a statečný mužský přístup.

Pavla B. 14.4.2008 16:35

Tak jsem si znovu přečetla diskusi, i pokračování

a nikde jsem nenašla žádnou definici začátku (lidského) života lepší než je ta ryze biologická (vznik oplozeného vajíčka), vlastně vůbec žádnou kromě zcela ujeté teorie, že lidský život začíná asi tak ve dvou letech.

Ale začátek života vzal čert - horší je, že jsem se ani nedozvěděla, proč by lidský zárodek, který jde na interrupci, neměl být živý, proč by to neměl být nenarozený člověk, zda snad lze očekávat, že z něj něco jiného než člověk může být...

A hlavně pořád nevím - jestliže má žena právo zabít své nenarozené dítě, proč nemá právo zabít své narozené dítě? Notabene když tedy není vůbec jasné, odkdy je dítě člověkem...

A pro nemá právo na svou vlastní euthanasii?

Karotka 14.4.2008 16:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

No, taková kočka je... chytrá a emancipovaná dáma, která ví, co je pro ní nejlepší, a určitě si své štěstí v životě nějak najde, že? :-D

Dana 14.4.2008 16:33

interupce

Chápu, že není zrovna nejlepší řešení. Ale připadá mi v dnešní době návrh KDU jako ze středověku-kde to prosím žijeme, aby se o nás rozhodovalo v parlamentu atd.Nechápu kam to tlačí ...Snad žena si může sama rozhodnout ???  Vyloženě nesmysl, kterým asi chtějí získat voliče, jinak si nedovedu představit.

bezocasý obojživelník 14.4.2008 16:29

Re: Re: Re: Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

Hmm... a nejlepší způsob, jak si dát pozor a notěhotnět je se do žádného sexu vůbec nepouštět. Takže se těším, až ta úžasná kočka, do které budete hučet, že jste pro ní ten nejlepší na světě odpoví: "Sorry, ale odmítám posloužit jako inkubátor..."  Mám obavy, že sebevědomí  ani nic jiného se po takovéto odpovědi zrovna nezvedne.

Stanley 14.4.2008 16:23

Žena

Co     kdybychom pánové nechali tuto problematiku řešit hlavně ženy, i když jak se zde prodírám na NP diskuzními příspěvky  k tomuto článku, chtějí ji řešit zase hlavně muži !  Myslím,že u nás jistě neplatí jedno arabské přísloví, že žena je první tvor po člověku ( rozuměj - muži )! Naopak jsme v naší společnosti si se ženami nepopiratelně rovni a k této otázce, která se jich bezprostředně dotýká, hlavně ony mají právo se fundovaně vyjadřovat ! Vím, že ani ony nejsou k této problematice naprosto jednotné, pak však musí rozhodovat demokratická většina  !

ok 14.4.2008 16:21

Re: Re: poslední dny evropské civilizace

z mého pohledu je to jen napodobování pochybných vzorů (ženská prostě snáz než chlap podlehne reklamě, propagandě, "vzorům", "požadavkům společnosti").

No nic, ODS v čele s Talmanovou už pracuje na dovozu Vietnamců, kteří nás nahradí. Takový Vietnamec je totoiž mnohem poslušnější a levnější než nějaký Čech. Vlasně by bylo skvělé, kdyby ti Češi ubývali co nejrychleji, že? Pořád něco chtějí, třeba doktory a tak...

j 14.4.2008 16:14

Re: Re: Pánové, pánové......

a taky číst celý příspěvek milý drahý...... Jiří

Karotka 14.4.2008 16:12

Re: poslední dny evropské civilizace

Znám osobně ženy, které mají stejný pohled jako vy. A taky už nějaké to dítě. Takže to třeba nebude tak zlé :-).

Víte, v čem trochu tkví ta kontaminace? Bylo by to na delší vysvětlení, ale zkusím heslovitě - v egoismu a touze mít se dobře bez ohledu na okolí, nebo ještě lépe právě že s ohledem na okolí (dobře tak jako někdo jiný, podle toho, co kdo napovídal o tom, že to znamená mít se dobře) - a někde v nitru pak v hluboké nejistotě a nedůvěře v sebe samé.

Ale to není kontaminace českých žen. To je kontaminace mysli moderního člověka.

novaz 14.4.2008 16:10

lidovci, nechte to na ženách

Řekl bych, že před nastávajícími komunálními volbami lidovci ve snaze se zviditelnit, vytahují téma o nemž si (lidovci) myslí, že mají nějaké výsadní právo o něm hovořit a rozhodovat. Nemají ani to nejmenší. Úplně zbytečně zapřádají debaty o věci, která se již mnohokrát diskutovala a probírala ze všech možných úhlů pohledu. Nakonec vždy a správně skončilo se u konstatování, že je nezadatelným právem ženy dítě si ponechat, nebo donosit. Mladý a začínající politik KDU- ČSL Mocek (nebo Macek) by se měl spíše snažit a v koalici prosadit snadný a levný, případně úplně bezplatný přístup k antikoncepci. Sociální inženýrství je cesta do pekel.

Skeptic us Maxim us 14.4.2008 16:08

Lidí je jak s r a č e k a ženy jen přirozeně reagují na přelidnění.

Římané byli zlikvidováni židokřesťanskou chorobou stranící všemu nemocnému a náporem přistěhovalců, tehdy se ztratil původní bojovný duch, pocit sounáležitosti a odpovědnosti za kulturu Říma.

Kolma Puši 14.4.2008 16:00

Re: Re: krestane nejsou jen katolici

Mám určitý přehled (samozřejmě ne dokonalý) o tom, jak některé nekatolické (evangelikální) církve pohlížejí na potrat a antikoncepci. Potrat je brán jako hřích - tedy jednání odporující Boží vůli. Antikoncepce, pokud ZABRÁNÍ splynutí zárodečných buněk, je vhodná.

ok 14.4.2008 15:57

poslední dny evropské civilizace

Ježišmarjá proč se těch dětí tak bojíte? V téhle diskusi se pěkně odhaluje, proč Evropa vymírá - ženy (doufejme, že jen některé) se dětí BOJÍ, a navíc tento svůj strach pokládají za něco zcela NORMÁLNÍHO.

Váš přístup není normální, milé dámy. Tohle je opravdu konec evropské civilizace. Doufám, že si z této diskuse dělá svodku vláda a spustí propagační kampaň působící na pudová centra žen. Protože jinak to nepůjde. České ženy jsou zdegenerované stejně, jaké Římané poté, co pili vodu kontaminovanou olovem. Čím je kontaminovaná mysl českých žen, to mi bohuže zatím uniká.

Alergik 14.4.2008 15:56

A co takhle výchova

Vím, že se to blbě poslouchá, ale co takhle výchova a výchova a výchova. Těžké a dlouhodobé řešení co. Asi si budem už konečně muset zvyknout na to, že zákony ani volná ruka trhu vše nevyřeší...

Otakar 14.4.2008 15:55

Je to dobře napsané.

Vážení, jedině žena sama může rozhodnout zda dítě chce, nebo ne, a také o tom, což je její nezadatelné právo zda bude mít dítě právě s vámi, takže i souhlas jakéhosi otce je rovněž kontroverzní, takže vážení souhlas s autorem, nechme to na nich, vše ostatní je svým způsobem "otrokářství".

ok 14.4.2008 15:54

Re: Pánové, pánové......

Ježišmarjá proč se těch dětí tak bojíte? V téhle diskusi se pěkně odhaluje, proč Evropa vymírá - ženy (doufejme, že jen některé) se dětí BOJÍ, a navíc tento svůj strach pokládají za něco zcela NORMÁLNÍHO.

Váš přístup není normální, milé dámy. Tohle je opravdu konec evropské civilizace. Doufám, že si z této diskuse dělá svodku vláda a spustí propagační kampaň působící na pudová centra žen. Protože jinak to nepůjde. České ženy jsou zdegenerované stejně, jaké Římané poté, co pili vodu kontaminovanou olovem. Čím je kontaminovaná mysl českých žen, to mi bohuže zatím uniká.