21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Skeptic us Maxim us 14.4.2008 15:53

F. Nietzsche, Antikrist

Nepoučí ovšem kněze: neboť ten popírá instinktivně, že nemoc je nemocí, blázinec blázincem. Křesťanství potřebuje nemoc, asi jako helénství potřebuje nadbytek zdraví, -udělat nemocným, toť vlastní úmysl v pozadí celé soustavy léčebných procedur církve. A církev sama - není jí katolický blázinec vrcholným ideálem? - Není jí země vůbec blázincem? - Náboženský člověk, jak ochcecírkev, je typický dekadent; doba, kdy náboženská

krize opanuje některý národ, je vždy poznamenána nervovými epidemiemi; "vnitřní svět" náboženského člověka se podobá k nerozeznání "vnitřnímu světu" lidí předrážděných a vyčerpaných; "nejvyšší" stavy, které vyvěsilo křesťanství jako hodnoty všech hodnot nad lidstvem, jsou epileptoidní formy, - církev svatořečila in maiorem dei honorem jen blázny nebo velké podvodníky...

Karotka 14.4.2008 15:53

Re: Re: Re: Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

Ano, to je "vhodné". Mně se takový přístup líbí, mám-li mluvit za sebe.

Moudrý člověk, říká se, podporuje své dobré vlastnosti a netýrá se za své chyby. Stejně takový vztah má k lidem ve svém okolí.

Právo dítěte na život je vynález té nadstavby, kterou níže definoval Jura (kde si tak pěkně zakritizoval nás nenormální křesťany a popletl si to s tím, čemu my říkáme duše :-)). Nemoci a katastrofy a stáří a podobné věci se nás na naše právo na život taky neptají. Právo na život ve vesmíru neexistuje.

Je to jenom věc našeho svědomí, co jsme ochotni udělat.

Jiří Zahrádka 14.4.2008 15:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

Jo, mění se odjakživa, ale do 80. let k lepšímu, kdežto od 90. let k horšímu ;-D. Dřív to byl rytmus, melodie, mělo to šťávu. Dnes? Černoši ve tmě, bez hlasu, což je možná vlastně dobře, protože když to ze sebe něco dejchavičnýho vysípe, tak si člověk řiká, že bylo líp, když mlčel a jen pokyvoval dostrany otočenou kšiltovkou (jak originální, jak nemainstreamové!)! ;-D

A holky nejsou furt stejný. Teď jsou zpitomělý buď k anorexii, nebo k sezení u kompu s hamburgerem v ruce, piercing v nose, v puse, jazyku, na pupíku... No, člověk ani neví, kde všude na něj může narazit ;-D... auvajs

lucina (pes) 14.4.2008 15:41

Re: Re: Poněkud obráceně

Milý Bafe, tvrdit, že je poškozen muž tím, že se NEMUSÍ starat je chucpe. Žena je samozřejmě poškozena, ale u chtěného těhotenství s tím počítá. Ale proč ji nutit? Mám dvě děti, vychované s láskou a dobře ve šťastném manželství, ale musela jsem rezignovat na svou profesi, dělat práci, u které nevadí, že co chvíli zůstanu u nemocných dětí (normálně běžně zdravých, ale absolvujících běžné dětské nemoci), smířit se s malým příjmem, s povinností být večer co večer doma s dětmi, nemít hezkou (drahou) dovolenou, být milá a uctivá k babičkám a dědečkům a jejich názorům na výchovu, kdykoli bylo potřeba, aby děti pohlídali, atd. Bylo to samozřejmě kompenzováno radostmi dobré rodiny, ale to vůbec není běžné. A nakonec mám podstatně menší důchod než ty bývalé kolegyně, které neměly žádné zábrany v profesi, dělaly, co je bavilo, koupuily si, co chtěly atd. Kdo má svědomí, nebo spíš drzost , tohle někomu nařizovat?

Jiří Zahrádka 14.4.2008 15:37

Re: Pánové, pánové......

kdyby vám partnerka po vynuceném donošení plodu a jeho porodu předala novorozeně se slovy Je tvé. Tuze jsi ho chtěl, tak se starej.

No a jestli Vy jste ho nechtěla, tak proč ho máte? Proč jste nezabránila početí? Obě strany dělají v zásadě stejnou věc ;-D a má to pro ně podobné následky.

Jenda 14.4.2008 15:28

Re: Re: Re: Re: Re: Muži se mění na pouhé platiče alimentů.

Dobry argument. Zkuste ho vytahnout az bude nejaka soudkyne rozhodovat o vysi alimentu.

Tomáš Fuk 14.4.2008 15:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

To jsme se opět v kruhu zase dostali k tomu tématu, zda oplozené vajíčko je člověk, protože má Pavliny geny ;-D  Tohle prostě nemá řešení...  Je to jednoduché - ať se křesťané chovají dle své víry a představ o správnosti a mravnosti - my pohani jim v tom nijak nebráníme. Ovšem požadujeme, aby se oni na oplátku nemontovali zas do našich věcí ;-)  Pokud to tak bude, je fajn - pokud mají neodolatelné puzení páchat dobro proti vůli ostatních, ať se pak nediví... :-)

Jenda 14.4.2008 15:23

Re: Re: Jo, takže systém "Čaušesku"

Mozna ... jenom mozna ... nekdo taky ceka na nejakou tu kauci.

Jiří Zahrádka 14.4.2008 15:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

Hm, zní to dobře :-). Ale nepravdivě.

Myslím, že by se mělo oddělit popuzování křesťanů, kteří jsou často opravdu jen poněkud fanatickými papouškovači toho, co řekne nějaký padre, od samotného problému, jímž je sešrotování člověka - ať už v jakékoli fázi. Nejsem takový humanista, mám dost kandidátů na sešrotování ;-), ale až poté, co mě naserou ;-D. V děloze maminy k tomu ještě nedostali příležitost...

bp 14.4.2008 15:18

Re: Halík (pravoslavný)

Podívejte se do archivu, tam to je. L. Halík tam vystupoval jinak, než si myslíte.

jedovinka 14.4.2008 15:17

Pánové, pánové......

mé jediné chtěné a z prvního těhotenství narozené dítě je již dospělé. Chovalo s v mém těle jako parazit a postaralo se o absenci sourozenců. Je možné, že v současnosti by to byla odstranitelná lapálie, ale skoro 30 let zpět?

Nechápu, proč tak brojíte proti něčemu, kde jste zcela mimo hru. Jak by se jeden každý z vás, odpůrců interupcí, ale příznivců sexuality tvářil, kdyby vám partnerka po vynuceném donošení plodu a jeho porodu předala novorozeně se slovy Je tvé. Tuze jsi ho chtěl, tak se starej.  Nakonec, legislativně to ošetřeno již je. Ale chlapců na rodičovské moc není, že......

Rozhodnutí o interupce je jedním z nejtěžších, které žena dělá. A neznám ve svém okolí žádnou, která by považovala interupci za jednu z forem antikoncepce. Na druhou stranu znám hodně mužů. kteří na téma A co když bude v jínáči odpoví, to je přece její problém....

Jenda 14.4.2008 15:17

Dobre napsane. Souhlas.

bp 14.4.2008 15:16

Re: Re: Re: Re: církve

Když nerozeznáte jednoho Halíka od druhého, tak seďte v koutě a šoupejte nohama.

Karotka 14.4.2008 15:16

Re: Můj názor

O kus níž jsem psal, že dospělé bytosti se umí rozhodovat. No, my to ještě tak docela neumíme a tak bych rád doplnil...

Když se vžiju do situace slečny, která prožije měsíc stresu, pak si udělá těhotenské testy a najednou jí před očima defilují ty nejděsivější představy, teror od rodičů, ztracené naděje na nějaké poznání a cestování, ukřičený capart, ztráta kamarádek, ztráta života, prostě rozpadlý vesmír... nemůžu než naprosto chápat, že si přeje, aby to šlo vzít zpět. A ono to jde, dneska, legálně.

To, že ony děsivé představy vůbec přicházejí je důsledkem bezohlednosti a hlouposti naší doby a neochoty si pomáhat. Ale to na tom nic nezmění.

Jsem idealista, ale cizí dívce nemůžu nijak zajistit, aby jí rodiče či/a partner a vůbec okolí pochopili a pomohli a stáli při ní, aby jí pomohli dál žít šťastně a plně a tak, jak si to přeje, aby se mohla spíš usmívat a z dítěte mít radost, když nemůžu zajistit, aby se o ní dobře postarali v nemocnici a aby jí úředníci neházeli klacky pod nohy, když jí nemůžu pomoct nalézt bydlení a pomoct přestavět koupelnu, když nemůžu být s ní, abych se v noci pětkrát budil, když dítě pláče, nebo abych byl s ní, když dítěti zaskočí piškot, dítě se začne dusit a ona ho musí sama držet za nohy a v děsu a hrůze z něj piškot vytřásat...a třeba s ní a po jejím boku nést následky, když zemře (a jak se teprve tehdy k ní postaví úřady a policie a okolí, btw)... nemůžu vůbec soudit její rozhodnutí jít na potrat.

To není o shluku buněk s ocáskem. To je situace člověka v pasti, kdy volí mezi dvěma zly. A často špatně.

Oto 14.4.2008 15:14

Milá Pavlo, máš můj obdiv

S úžasem čtu tvoje názory, které jsou zcela totožné s mými, jen bych nedokázal, tak výborně argumentovat. Vždy, když jsem někde vyjádřil podobné názory na potraty, narazil jsem zeď absolutního nepochopení u žen i mužů.  Tak píše emancipovaná (nefeministická) Žena. Nežádá neopodstatněných výhod, váží si mateřství a dokáže stát tvrdě za svým. Máš můj obdiv.

baf 14.4.2008 15:13

Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

a ona potěšení ze sexu neměla?? proč to tedy dělala??

possum 14.4.2008 15:13

Re: Re: krestane nejsou jen katolici

No, nemuzu mluvit za USA, ale tady jsou protipotratove (tak jako euthanazie) akce hlavne vedeny Human Rights organizacemi.

Tomáš Fuk 14.4.2008 15:12

Re: Re: krestane nejsou jen katolici

Jistě - hysterici nejsou jen katolíci ;-)

Tomáš Fuk 14.4.2008 15:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

Vidíte to moc černě. Muzika se mění odjakživa - a přes to, že už jsem pamětník, i dnes se najde dost dobré muziky... muzika není jen to, co se prodává na plackách. Vcelku nedávno jsem se pěkně utrhnul na zábavě, kde hrály jak o život nějaké vesnické punkačky - paráda! :-)  A holky? Holky jsou pořád stejně krásný, jako už moc tisíc let - nějaké pitomé boty na tom nemůžou nic změnit ;-)

Jiří Zahrádka 14.4.2008 15:07

Halík (pravoslavný)

Jestli tam byl ten pravoslavný Halík, tak se nedivím Vašemu zděšení. Brát to ale tak, že každý křesťan, který je proti potratu, je něco jako on, je nesmysl. Sám jsem s ním vedl velmi tvrdé diskuse a mám k němu velmi kritický vztah, řečeno diplomaticky. A nebyl jsem to jenom já, kdo jeho formu jednání odmítal. Podle mých informací jsou z něho rozpačití i lidé v Hnutí pro život.

Gonzales 14.4.2008 15:06

Re: Re: Re: církve

On nemyslí Halíka, ale toho zpěváka chorálů pod okny porodnic-potratnic ;-)

Tomáš Fuk 14.4.2008 15:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

No práva člověka versus práva oplozeného vajíčka... to zní dostatečně šíleně ;-D

Tomáš Fuk 14.4.2008 15:04

Re: Re: Re: Re: Re: věda oběcně jakákoliv sama osobě nepotvrzuje, ani nevyvrací existenci boha například

Klídek - já se nehádám, jen se bavím ;-)  Co taky dělat - výroba dětí už aktuální není... ;-D

Jiří Zahrádka 14.4.2008 15:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

Nejde o nadřazenost životu té ženy - jde o rovnoprávnost. Právo na život mají oba (nebo všichni).

Jiří Zahrádka 14.4.2008 15:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

;-D No, poslední roky nic moc. Muzika stojí za prd, holky jsou buď moc tlustý nebo moc hubený, navíc některé módní úlety typu sloní podrážka z posledních let museli asi vymyslet puritáni, aby se holky nelíbily. Ale i tak, kromě sexu je i pár dalších věcí, kterými se lze v životě bavit ;-D.

AA 14.4.2008 15:00

Re: Re: Re: Re: věda oběcně jakákoliv sama osobě nepotvrzuje, ani nevyvrací existenci boha například

;-D se také hádáte s každým člověče;-). To je pak těžké být na Vaší straně;-(

Jiří Zahrádka 14.4.2008 14:59

Re: krestane nejsou jen katolici

;-D;-D;-D Je to teda černý humor, ale zajímalo by mě, jak to vypadá, když ne-katolíci sice považují potrat za vraždu, ale přitom k tomu "nepřistupují tak fundamentalisticky."

P.S.: ty protipotratové akce v USA nejsou myslím jen katolickou záležitostí.

Tomáš Fuk 14.4.2008 14:59

Re: Re: Re: Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

Život dle vašeho pojetí musí být hodně nudný... ;-D

Karotka 14.4.2008 14:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Život ve svých rukách...

Tak to jo. Takže když jsem věřící, který není v žádné církvi, a beru si k srdci Ježíšova slova a činy (včetně toho, že nesoudil Máří Magdalenu, že nabádal k odstranění trámu ve svých očích dřív, než budeme řešit třísku sousedovu, nebo když říkal, že se nemáme děsit budoucnosti a toho, jak se najíme a jak uživíme svoje děti, když se Bůh postará i o ptáčky a kytičky, postará se i o nás :-)), nemusím to ošklivé slovo vztahovat na sebe :-)

Tomáš Fuk 14.4.2008 14:57

Re: Re: Re: Re: Re: vhodné opatření by byl souhlas otce s potratem

No ne každý je přesvědčen, že právo toho budoucího člověka je nadřazeno právu té ženy, víme? ;-)  Ostatně je to celé stejně nesmysl od samého začátku - pokud si fráterníci prosadí ten zákon, nestane se vůbec nic, potratovost se vůbec nezmění, dětí nepřibyde - jen stoupne turistický ruch ;-)