17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pertinax 7.4.2006 19:00

Tento zákaz má svou logiku.

Paroubkovo porodné zvýší počet "normálně" počatých dětí, že nebudeme vědět co s nima. Asistované početí tedy nebude zapotřebí a Rath ušetří na zdravotnictví, a bude slavný. Vy holt nevidíte všechny souvislosti.

kocour, namyšlený hulvát 7.4.2006 16:19

Speciálně pro Sašu:

Pro ten zákon hlasovala ČSSD a KSČM, pouze Bohuslav Sobotka byl proti - to zjevně proto, aby v případě potřeby mohl zpochybnit hlasování, že se spletl, a muselo se hlasovat znova.

ODS byla částečně proti, částečně se zdržela, jen pár jedinců bylo pro.

US tak půl napůl.

Jako jeden muž hlasovala proti KDU-ČSL.

Sch.glosátor 7.4.2006 17:49

Těch pár jedinců to rozhodlo.

No, opona chrámová se neroztrhla ve dví, svět se točí dál a ženský jsou stejně fajn jako před tím.

Saša 10.4.2006 9:55

Ale já bych samozřejmě také hlasoval proti tomu zákonu jako celku.

Ten důvod se skrývá v tom, co jsem uvedl již níže - tedy v osudu embryí, které nejsou do dělohy matky implantovány.

Z tohoto pohledu je mně úplně lhostejné, jestli dárci vajíčka a spermie byli nad čtyřicet nebo pod čtyřicet - člověk ze splynutí vajíčka a spermie vzniklý je zabíjen a dokonce i využíván k vědeckým nebo dokonce komerčním účelům.

Nebýt oplodňování in vitro, nebylo by ani problémové otázky o správné věkové hranici...

kocour, namyšlený hulvát 7.4.2006 16:06

Tady je to:

http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=4&t=1071

viz "text návrhu zákona schváleného PSP", část třetí.

Musím se přiznat, že kdybych se musel spoléhat jen na tento na Psu uveřejněný článek, v životě bych to nenašel. Ten zákon se jmenuje "zákon o výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách" a novela "zákona o péči o zdraví lidu" je jen jeho součástí. Když už píšu nějaký článek s cílem něco veřejnosti sdělit a o něčem ji přesvědčit, tak ten zákon aspoň ocituji správně, aby ho našel i normální člověk a ne jen legisltivní expert.

Skepticus Maximus 7.4.2006 16:29

Hm

Mám neodbytný pocit, že se ten zákon dá vykládat tak, že se týká jen dárců nikoli neplodného páru, který dodá životaschopné zárodečné buňky. U matky je jasně psáno, že musí být pouze v plodném věku a o otci ani ťuk. Tahle "právničtina" je zkázou lidstva ;-€ Čert ví, jak to mysleli:-/

O.K. 7.4.2006 16:30

Namyšlený hulvát,

Na schůzi Poslanecké sněmovny, která bude zahájena 18.dubna, se musí poslanci rozhodnout, zda podpoří pozměňovací návrh k novele Zákona o zdraví a péči lidu – konkrétně paragrafu, který upravuje podmínky pro metody asistované reprodukce. Tato novela je „přílepkem“ vládního návrhu zákona o výzkumu na kmenových embryonálních buňkách.

kocour, namyšlený hulvát 7.4.2006 16:34

Re: Namyšlený hulvát,

Vidíš to, kdybych nebyl namyšlený hulvát, tak bych teď přiznal chybu a že jsem slepej. Ale protože namyšlený hulvát jsem, tak to samozřejmě udělat nemohu. A přílepek to není, šlo to tam už z vlády. Přílepkem nazýváme pozměňovací návrh načtený ve druhém čtení, pokud možnost předmětem zákona vůbec nesouvisející, za účelem obejití jinak povinné procedury. Ale to je detail.

kocour, namyšlený hulvát 7.4.2006 17:30

Re: Namyšlený hulvát,

Tak, a teď jedu domů a pokusím se cestou přejet aspoň nějakého psa. Já jsem namyšlený hulvát a podle toho se musím chovat.

VladaPing 7.4.2006 15:53

že vajíčka nebo spermie budou co nejkvalitnější.

Co to znamená, to "nejkvalitnější"?

Které vajíčko je "kvalitní" během let ovulace ženy?

Která z několika milionů spermii při ejakulaci je "nejkvalitnější"? Ta nejrychlejší?

O.K. 7.4.2006 15:31

Ad Proč adolescentních nemehel?

No já nevím, Sašo. Dívky jsou sice v pubertě vyspělejší, ale rychle po ní je je hoši zase dohoní. Jinak já žádného třicátníka, co by si vzal sedmnáctku, neznám. Podle mě je pro normální sedmnáctku třicátník mimozemšťan a pro normálního třicátníka zase mimozemštanka ta sedmnáctka. Nemají se kde potkat a nemají společné téma. Většinou, výjimky, to se shodneme, existují. 

Kdysi bylo normální, že se braly páry s velkým věkovým rozdílem. Dnes už ne a není to žádnou umělou snahou feministek. Prostě se neberou lidé, kterým to zprostředkovali z majetkových důvodů rodiče, ale lidé, kteří na sebe nějak narazí - což jsou spolužáci nebo lidi, kteří mají společné známé, což většinou bývají jedinci v plus mínus stejném věku. V podstatě synonymem je "homogamie" - tedy že stejní si berou stejné. Což vzhledem k tomu, že VŠ muži se dnes v drtvé většině žení až ke třicítce, znamená, že VŠ ženy se vdávají v obdobném věku. A protože s věkem plodnost klesá, klesá právě u nejvzdělanější části populace. A stát, místo aby jí pomohl, jí podráží nohy. Podle mě je to další příznak toho, že o střední třídu, která je páteří každé normální společnosti, si v tomhle státě vláda akorát otírá boty.  

Skepticus Maximus 7.4.2006 16:12

O.K.

Jestli on celý ten systém není na hlavu postavený ;-D

Sch.glosátor 7.4.2006 18:03

A stát, místo aby jí pomohl...

A co má stát udělat, poslat  k ní  "obecního bejka na motorce" ?

jonáš 7.4.2006 19:04

Re: A stát, místo aby jí pomohl...

No rozhodně by aspoň nemusel tolik propagovat kondomy ;-P

Saša 10.4.2006 10:20

Třicátník a sedmnáctka jsou sice výjimečný případ

(ale i takový znám a párů s věkovým rozdílem 11-9 let znám dost a kupodivu všem, co znám, to vydrželo), ale podstata věci je taková, že zatímco třicetiletý muž se může rozhlížet po své "sexuální kořisti" v ročnících směrem dolů, přičemž směrem nahoru zabloudí málokdy a téměř nikdy ne moc daleko, žena třicátnice stěží může hledat svého partnera v ročnících výrazně nižších, ale snáze ho bude hledat v ročnících vyšších. Takto se chovají muži i ženy a nejde o konvenci, ale o přirozenou tendenci. Že je ta žena k ženám nespravedlivá? No v dnešní době to tak vypadat může, dříve byla lidskému rodu velmi prospěšná. A navíc je ta tendence nespravedlivá jen k starším ženám a naopak velmi výhodná pro mladé holky. U mužů je to právě opačně - v mladém věku na tuto tendenci doplácejí a trpí jí. Takže je to vyrovnané.

Václav 7.4.2006 15:30

Teda já zírám

Diskusi jsem sice kvůli nedostatku času jen tak prolétl, ale přesto zírám co se tu zase našlo chytráků, jejichž znalosti z biologie člověka, by byly na propadnutí snad i na základní škole, ale přesto jim tento katastrofální nedostatek znalostí nevadí ve vynášení kategorických soudů. A nejhorší je to, že těmito soudy většinou schvalují zmíněné legislativní svinstvo, se kterým snad snese srovnání jen péče o čistotu rasy, kterou provozovala třetí říše. Třeba u chlapů je ta čtyřicítka krávovina na kvadrát, která nemá po odborné stránce žádné opodstatnění. Spermie se totiž u mužů po velkou většinu života pravidelně obnovují, takže důvod k obavám o kvalitu sice podle odborníků může být, ale až mnohem později.

A ještě poznámka pro ty zasloužilé, co se tu ohánějí už i vnoučaty a tvrdí, že kdo nemůže mít děti přirozeně, tak ať je nemá. Neberte to osobně, ale byly to zrovna vaše generace, které při budování světlých zítřků doprasily životní prostředí v našem státě takovým způsobem, že to pochopitelně poznamenalo další generace, a to i v plodnosti. Rozplozovací schopnost dnešní mladé generace je jen zlomkem to co bylo běžné před nějakými ...sáti lety. Takže se může stát, že bez asistované reprodukce budeme vymírat.

kocour, namyšlený hulvát 7.4.2006 14:43

A kde vy berete právo

to lidem zakazovat, že se tak ptám? Jestliže existují prostředky umělého oplodnění, co Vám dává právo to někomu zakázat? Proč to nenecháte jejich rozhodnutí a vývoji?

kocour, namyšlený hulvát 7.4.2006 14:44

To bylo na Bedřicha,

nějak mi to tu blbne. 

Saša 7.4.2006 15:01

No ale ten titulek je, Kocoure drahý, vážně blbý.

Cožpak poslanci někomu tím zakazují mít děti? Nezakazují. Každý si i nadále může děti "udělat". A že mu to nejde? Za to přeci poslanci nemohou, ne? Ten titulek prostě je mimořádně blbý.

A zrovna tak s tou číslovkou. Nad čtyřicet, to je přeci i osmdesát. Má se osmdesátiletým ženám provádět umělé oplodnění? Kdo pak ty děti vychová? A kde vlastně je jaká hranice? Jak a čím by se dala zdůvodnit nějaká právní hranice? Přirozenou hranicí je ztráta plodnosti. Zda k ní došlo v 60 nebo v 25 letech, to na věci vcelku nic nemění a hlavně to nelze zpětně spolehlivě zjistit.

Nadpis toho článku prostě blbý je a Bedřich ten nadpis kritisuje oprávněně. Zákon ovšem asi nečetl.

A Vy pochopitelně máte pravdu: proč by si zrovna tímto měl pan president pálit prsty. Jestli zákon stanoví, že ženám nad 40 se umělé oplodnění neprovede a muži nad 40 nemohou být přijati za dárce spermatu, tak se nic nového nezavádí, nic stávajícího se nemění. A mít děti se manželským párům nad 40 let nezakazuje. Není to změna, je to ponechání přírodního stavu.

Stredocech 7.4.2006 15:13

Račte si uvědomit, že se jedná o léčebný zákrok, který NECHCETE

postiženým ani platit, ze zdravotního pojištění. ani umožnit. Je to na úrovni třeba cukrovky. Ta se také zatím nedá vyléčit, ale potřebný inzulín se dodává postiženým uměle a dokonce to celá desetiletí byl hovězí inzulín, nikoliv lidský. Přitom se ze zdravotního pojištění hradí takové extrabuřty, jako změna pohlaví, něco naprosto nepřirozeného.

Pokud zrušíte celé "solidární" zdravotní pojištění jako takové, bude to alespoň spravedlivé.

kocour, namyšlený hulvát 7.4.2006 15:13

Re: No ale ten titulek je, Kocoure drahý, vážně blbý.

SaŠo, něco hodně nového se tím zavádí ... tahle argumentace je pod Vaši úroveň, nemyslíte? Vy si klidně vyrábějte děti přirozeným způsobem, ostatně je to na rozdíl od ostatních způsobů velmi příjemné, ale nebraňte ostatním pořídit si děti jinak, když nemohou. Jinak bychom opravdu velmi brzo skončili u rasových zákonů Třetí říše.

Saša 10.4.2006 10:27

Já nebráním.

Naopak doporučuji všem, aby početí neodkládali a měli první dítě co nejdříve. Odklady jsou velmi nebezpečené - například mohou člověka zavést až k závislosti na nějakých lékařích a jejich vůli a rozhodnutí, čí vajíčko čím spermatem oplodní a které embryo do jaké dělohy vloží.

Kocoure, slyšel jste už letos kukačku? Až ji uslyšíte, vzpomeňte...

jedd 10.4.2006 11:42

???

to si delas kozy, pokud nekdo stanovy hranici a dost, tak proste zakaze lidem nad 40 vyuzit moznosti mediciny. to se treba ma prestat ockovat ve jmenu tveho blbeho argumentu "ponechání přírodního stavu"? a co poskytovani prvni pomoci chytraku - co tak ponechani prirodniho stavu. tohlencto muze napsat akorat omezenec.

Skepticus Maximus 7.4.2006 14:47

Re: A kde vy berete právo

Kde to Bedřich někomu zakazuje? Právem se neohánějte na toto téma paragrafy nestačí, byť chápu Vaší profesionální deformaci.

kocour, namyšlený hulvát 7.4.2006 14:54

Re: Re: A kde vy berete právo

Bedřich: "Ano, mám právo mít kolik dětí chci,  pokud je splodím přirozenou cestou."

A contrario nemám právo mít děti, pokud je nesplodím přirozenou cestou.

Bedřich: "Ale nemůžu se dožadovat žádného práva na to, aby mi společnost děti zařídila jinou cestou. Žádné právo na „umělé“ oplodnění neexistuje."

A kdo mluví o tom, že to má zajišťovat společnost? Ten zákon je o tom, že LIDÉ STARŠÍ 40TI LET UMĚLÉ OPLODNĚNÍ PODSTOUPIT VŮBEC NESMĚJÍ. Ani za své, ani za státní.

 

kocour, namyšlený hulvát 7.4.2006 14:56

Re: Re: Re: A kde vy berete právo

"nezplodím", už to opisuji i s Bedřichovými hrubkami.

Saša 7.4.2006 15:05

Ale smějí.

To se jim přece nezakazuje.

Pouze českým zdravotnickým zařízením ze zakazuje implantovat ženám nad 40 oplodněné vajíčko a dále se jim zakazuje užívat k oplodňování vajíček in vitro sperma mužů nad 40 let. Nebo je to jinak?

Ale mně osobně je to vcelku jedno. Mne trápí, co se děje s těmi embryi, která implantována nejsou. A tady na věku dárců vajíčka i spermie vůbec nezáleží. To není vůbec relevantní.

kocour, namyšlený hulvát 7.4.2006 15:11

Re: Ale smějí.

"Pouze českým zdravotnickým zařízením ze zakazuje implantovat ženám nad 40 oplodněné vajíčko" ... a to je co? To není zákaz? Jistě, mohou jezdit do ciziny ...

Stredocech 7.4.2006 15:18

stejně jako mohou do ciziny jezdit ženy na interupci

Tak proč ji vůbec chtějí u nás zakázat...

Stredocech 7.4.2006 15:17

Mě osobně je zase jedno, co se stane s těmi embryi

Mají nebo nemají stejné právo na život jako ta vajíčka, která nemohou projít neprůchodnými vejcovody.