7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Saša 7.4.2006 13:05

To je argumentace typu

"každý má právo nebýt nemocen" a "každý má právo neumřít" ;-D

JM 7.4.2006 15:09

Re: To je argumentace typu

to ano. a v pokračování analogie zákon stanovuje ".. a v den svých XX. narozenin odeberete se k vykonání euthanasie.". Nestačilo by prostě jenom, kdyby se to platilo (a *smělo vůbec* platit)?

Stredocech 7.4.2006 15:22

To je jednoduché

Diskriminace kvůli věku.

Stredocech 7.4.2006 11:57

Podotýkám, že naši profesionální humanrightisté řeší "lidská práva"

žen, které po druhém porodu císařským řezem souhlasily se sterilizací a teď tvrdí, že si to vlastně nemohly dostatečně rozmyslet. Já kategoricky odmítám, aby nadstanrdní císařský řez při prípadném třetím porodu byl hrazen ze zdravotního pojištění. Přirozené je, nechat matku v takovém případě umřít, aby případné rizikové těhotenství nepřenášela na potomstvo.

Skepticus Maximus 7.4.2006 12:57

Středočechu

přirozené to je, ale v dnešní společnosti nepřijatelné. To se vyřeší samovolně při pádu civilizace, žádný strach ;-P

Kajan 7.4.2006 11:44

Baby, stát neumí mluvit nebo něco chtít, to umí jen vláda ! Máte v tom bordel ! Dzp

Saša 7.4.2006 11:24

Neodkládat!

Rození dětí se prostě nesmí odkládat.

Ideální věk pro první početí je pro ženu mezi 17. až 21. rokem života. Být prvorodičkou ve třicíti - to už nemusí vyjít.

A také je třeba, aby mladé holky po početí nechodily na interrupce. Když se umělého oplodnění domáhá 35 letá žena, která má za sebou 2-3 interrupce, což rozhodně není nic výjimečného, tak by jí asi ani nemělo být vyhověno.

Tedy pánové: nekouřit, nechlastat, nenosit slipy ale trenýrky a hodně chodit do přírody, nechodit do sauny a nekoupat se v horké vodě.

A dámy: využít příležitosti a početí neodkládat a své počaté děti nezabíjet!

Pavla B. 7.4.2006 11:37

Re: Neodkládat!

Naprostý souhlas. Akorát že do té dvacítky řada holek mateřství nezvládne - buďto studují, nebo ještě nenašly vhodného partnera, případně obojí. Anebo mají pubertu do třiceti (mě to postihlo všechno najednou).

Saša 7.4.2006 11:49

Neodkládat!

Něco nestihnout, to není žádná zásluha. Neodkládat! Odklad je neseriosní i vůči dítěti - když má žena první dítě v 45 letech, pak dítě odchází ze základní školy v době, kdy jí je už 60! A až to dítě bude končit vysokou školu a bude vstupovat do života, bude z maminky už jen babička. A až to dítě bude mít vlastní dítě, nebude tu už ani babička, která by jí s tím pomohla.

Mít dítě v příliš pozdním věku sice není žádný hřích a dojde-li k početí, je to jako vždy jindy Boží dar, který musí být s láskou přijat. Ale plánovat si vědomě početí až na dobu pozdní je projevem vrcholného sobectví a nezodpovědnosti. Takže neodkládat! V mládí se také ty starosti s péčí o dítě a jeho výchovou lépe snášejí. S věkem síly ubývají, ať už si to člověk přizná nebo ne. Také se říká, že mladší matka má zdravější dítě, které samo se dožije jednou vyššího věku. Naopak dítě starší matky má zdraví chatrnější nejen v dětství, ale po celý svůj život. Co je na tom pravdy, nevím.

Pavla B. 7.4.2006 12:19

Re: Neodkládat!

No jo - ale co když fakt není s kým. Nedoporučujete doufám dvacetiletým za každou cenu zakládat rodinu s náhodně potkaným bezdomovcem?

Saša 7.4.2006 12:30

Chlapců a dívek v tomto věku je přibližně stejně.

Odložením sňatku se žene počet potenciálních partnerů nezvýší.

Odložením jich leda ubyde, neb muži umírají dříve. A ubyde jich také tím, že někteří již ženatí budou. Takže stále platí: neodkládat.

A také je nevývratnou pravdou, že muži v tomto věku jsou sexuálně nejvýkonnější. A téměř trvale připraveni k plození. Čím jsou starší, tím je to horší. Zkušenost možná zvýší prožitek ženy, nezvýší však její šanci na početí.

Pavla B. 7.4.2006 12:32

Re: Chlapců a dívek v tomto věku je přibližně stejně.

No nejlepší je, když pak matka (nebo otec) dítěte potká za několit let toho pravého (tu pravou), kteří přece jen někde existovali (někdy to tak doopravdy může být).

Takže v tomto punktě se neshodneme.

O.K. 7.4.2006 13:01

Ale shodnete se se mnou, Pavlo.

Saša mi zase jednou připomněl, jak mladé Germány a Germánky přesvědčoval Adolf Hitler a populační politika Třetí říše: je třeba vstupovat do manželství co nejdříve a  zplodit co nejvíce zdravých dětí pro Říši. Pouze degenerované židovky a dekadentní intelektuálky  se snaží "vyrovnat mužům", zdravá Němka ví, že úloha matky je tím nejčestnějím posláním ženy.

Znám ve svém okolí jediný pár, který spolu vydržel od -nácti. Jinak se všechny ty vztahy rozpadly a byly nahrazeny novými, a řekla bych že mnohem kvalitnějšími. Když si vzpomenu, s jakými typy jsem randila v těch 17-21letech,  docela se červenám.

Saša 7.4.2006 13:12

Jo to víte, nacionální sociálismu zvlášť u germánů dokáže divy!

Nicméně já jsem Slovan a konservativec a tak, že mateřství je ženám přirozené a každá normální zdravá žena chce být maminkou a když to dlouho odkládá jsouc zblbnuta feministkami, snižuje své šance a může tím jednou velmi duševně trpět. A proto radím: neodkládat.

Také proto, že kdo moc vybírá, ten často přebere. A pro ženu se výběr s věkem zužuje. Pro muže se zpočátku rozšiřuje, ale pro ženy se vždy zužuje.

Má to ovšem a hlavně ty zdravotní souvislosti.

Saša 7.4.2006 13:04

Nestálost je problém úplně jiný a s tímto nesouvisející.

Ale i tak: doporučujete početí odkládat na dobu, kdy manžel už nebude mít chuť na zálety? ;-P 

Já raději doporučuji neodkládat. Spoléhat na to, že umělým oplodněním se zajistí, aby se žena v 45 stala maminkou, to mně příjde jednak absurdní, jinak nezodpovědné.

A odložením sňatku si vždy a nutně každá dívka zúží výběr, nikolik naopak. (U muže to ale bývá aspoň po nějakou dobu naopak, neb mu dorůstají nové a nové ročníky sňatkuschopných dívek.)

O.K. 7.4.2006 13:39

Co to je za argument "zúží se jí výběr"?

To si má v sedmnácti raději pas blind vybrat z pěti adolescentních nemehel, aby si o deset let později nemusela vybírat  ze dvou pořádnejch mužskejch?

Saša 7.4.2006 14:23

Proč adolescentních nemehel?

Vždyť proto dívky dospívají dříve, aby si mohli vzít trochu starší muže, kteří se o ně i s miminkem už dovedou postarat.

Když svobodná 30 letá dívka hledá muže, mají její vrstevníci větší zájem o ni nebo o mladší dejme tomu 24 leté dívky? No a když si 30 letá dívka bude hledat staršího muže, tak najde buď rozvedeného, nebo toho, co zůstal do pozdějšího věku na ocet a tím je podezřelý. A hlavně - čím starší, tím méně plodný, tím unavenější, tím méně schopný pomáhat s péčí o děti a snášet soužití s nimi... Když se takový čtyřicátník stane otcem, pak když jeho dítko promuje, je mu 64-65. To je děděček, ne tatínek.

Samozřejmě, vždy všude a ve všem jsou výjimky. Jenže výjimky jsou výjimečné, byť i naše mysl má tendenci právě na výjimkách ulpívat. Výjimky jsou výjimečné a proč by se tedy měly výjimečně přihodit zrovna nám? Rozumný člověk je obezřetný a prozíravý, nikoli sázkový hazardér.

Ženy jsou zde v nevýhodě a žádné genderzákonodárství to nenapraví, neb zákony na tom ničeho změnit nemohou. Zatímco mládenec, který se do chomoutu nežene, si zvyšuje až do třicíctky výběr tím, že mu dorůstají další a další krasavice a potenciální maminky jeho dětí, mladé dívky takovýmto odkladem svou posici zhoršují, neb potenciální tatínkové se mezitím žení nebo umírají nebo se stávají alkoholiky či gamblery nebo narkomany či končí v kriminálech... a ty, kteří takto neskončili a jsou tedy potenciálně zajímaví, si rozeberou ty prozíravější mladší holky. (Jde také o to, že mládenec včas uvázaný k rodině nepropadne tak snadno ani alkoholu, ani automatům... manželství má na mladé muže uklidňující vliv a odčerpává jejich bujnost.)

iva 7.4.2006 14:32

Re: Proč adolescentních nemehel?

naopak. mládenec uvázaný k rodině předčasně propadá alkoholu častěji

Saša 7.4.2006 15:08

Máte nějaké podivné zkušenosti.

Já vždy vídával po hospodách hlavně mladé svobodné kluky a rozvedené chlapy. Vždy výrazně převažovali nad ženatými, zvlášť nad mladými tatínky. Pochybuji, že by se to dnes příliš změnilo.

O.K. 7.4.2006 11:54

Re: Re: Neodkládat!

Opravdu 17 až 21, Pavlo? Pokud vím, sexuologové doporučují začít s aktivitami, které k dělání dětí vedou, nejdřív v 18, protože časnější začátek zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku či čo. Takže bych se silně divila, kdyby ideální věk začínal v 17, leda tak pro nějaké to neposkvrněné početí. Já jsem kdesi vyčetla, že ideální věk pro první dítě je výš, nekde mezi 19 a 24, což mi přijde logičtější i vzhledem k vyvinutosti těla. A je už po vysoké :-)

Mimochodem, kdo už byl na výstavě o Karlu IV., zjistil, že i v tom jeho 14. století se většina dívek vdávala, a tedy i poprvé rodila, až kolem dvacítky.  Což odpovídá údajům, které jsem tu kdysi citovala z úžasné knihy "Zločin a sex v českých dějinách" a dokazuje, že sňatečný věk, který byl v ČR za bolševika (u děvčat modus, tedy nejčastější hodnota, 18 let!) byl na tomto území naposledy někdy v době kamenné.

Pavla B. 7.4.2006 12:09

Re: Re: Re: Neodkládat!

Moment, sexuolog je zase jiný mudřec než gynekolog (přitom Vámi citovaný argument "proti" je z oboru gynekologie) a oba na to mohou mít jiný názor - já jsem se zase opakovaně dozvídala, že čistě z hlediska fyzické kondice (těhotenství, porod) je optimální věk kolem dvaceti. Ale jestli je tím míněno 17 - 21 nebo spíš 19 - 24, to nevím:-)

Ale pro většinu žen není pozdě ani ve třiceti nebo o pár let později, plodnost se v tomto věku totiž nijak dramaticky nesnižuje a ani s kondicí to, pokud o sebe dotyčná trochu dbá,  nejde z kopce nijak prudce - jde spíš o to, že se prodlužuje doba, po kterou mohou ženu potkat různé nemoci, které zaviní sekundární neplodnost. Taky je průšvih, když se dříve utajená neplodnost  teprve po třicítce zjistí - pak už se snadno stane, že se mateřství přesouvá do věku, kdy nastává zvýšené nebezpečí nahromaděných chromozomálních defektů (od 35 let výše).

Saša 7.4.2006 13:17

Ale spermie leniví...

A samozřejmě se také organismus zatěžuje dalšími a dalšími jedy. A únava narůstá.

Ale i sociální souvislosti zde jsou - žena po třicítce již mívá pevné místo v nějaké pracovní struktuře, má již svou karieru, jejíž přerušení je problémem. V ranném věku to ještě problém není, protože nejde o přerušení, ale o odložení startu.

Ovšem a pochopitelně: mladé tělo je pružné, mladé tělo se snáze a dříve vzpamatuje.

iva 7.4.2006 14:28

Re: Ale spermie leniví...

vzpamatuje z čeho??? Záleží na povaze a na tom jak se člověk cítí. Nebo si myslíte, že po třicítce už raději jen tak přežívat a pomaloučku se připravovat do hrobu? Zřejmě máte na rodičovství dost špatné vzpomínky. Pokud jste se tedy držela svojí teorie a neodkládala, neodkládala, .........Určitě jste také nezapomněla před dvacítkou na preventivní vyšetření plodnosti a při seznámení s nějakým mužem se ho hned zeptala na jeho plodnost - abyste se podle toho mohla zařídit. Buď ještě pár let počkat nebo hned začít s léčbou (třeba i po pár týdnech vztahu, abyste stihla ten svůj věkový limit pro první porod.

Saša 7.4.2006 14:46

Já jsem tatínek.

A děti mám tři. A všechny mají stejnou maminku.

Ale vidím kolem sebe čím dál víc mladých žen ve věku, kdy v mé generaci byly všechny už maminky, a ony zatím pořád nic. Nejdříve odkládaly a odkládaly, teď mlčí a člověk se jich raději ani neptá, aby je zbytečně netrápil.

iva 7.4.2006 14:57

Re: Já jsem tatínek.

Tak to tedy pardon, tatínku. Ale nenapadlo Vás, že třeba většina z nich nic neodkládala? To, že žena řekne, že má ještě dost času vůbec nic neznamená. Jen se prostě nechce přiznat k tomu, že to s početím není tak jednoduché. Spíš bych řekla, že jste se jich ani neptal. Jen uvažujete v rovině: nemá v pětadvaceti dítě = zatím je nechce. Tato představa je ovšem dost mylná. Ale vzhledem k Vašim dost radikálním názorům nevěřím, že to připustíte.

Saša 7.4.2006 15:13

Ptal. A odkládaly.

Teprve teď se neptám.

Pěkný víkend přeji, odcházím sázet ředkvičky...

* 7.4.2006 10:49

Jo, Maximusi, fakt žádné umělosti oplodňovací,

fakt je to proti přírodě. Příroda si sama zaúkolovala nepřizpůsobivé občany, ti to odrodí za nás, za všechny. Takže umělosti plně zakázat a ještě lépe a radostněji propracovat sociální dávky a adopční programy..
Skepticus Maximus 7.4.2006 13:05

IP

Já říkám zrušit všechny dávky. Socialismus nefunguje.

O.K. 7.4.2006 10:27

Andy, Pavlo a spol.

Koukám, že než jsem se nasnídala, tak jste napsaly úplně všechno, co jsem chtěla napsat já :-) Snad jen takovou osobní poznámku - už několikrát jsem si říkala, co by ze mě bylo, kdybych všechno nechala na přírodě. Musela jsem nosit rovnátka, bez nich bych byla křivozubka. Mám zoperovanou horní i dolní dáseň, protože jsem měla přirostlou uzdičku (ano, tak se to opravdu jmenuje) a hrozila mi paradontóza. Ve dvaceti mi vytrhli spodní osmičky, protože mám malou pusu a kdyby vylezly, pracně narovnané zuby by se mi zkřivily zpět. Chybí mi jedno žebro a kdyby se to včas neodhalilo, mohla se mi zkřivit páteř. Mám šest a půl dioptrie na každém oku, nebýt kontaktních čoček, zabila by mě první tramvaj, popř. sežral první šavlozubý tygr, kdybych žila kdysi. Kontaktní čočky si platím sama, ale jinak všechny ostatní zákroky hradil stát. Já myslím, že ani hozak by proti tomu nic neměl mít, protože těch pár korun je nic ve srovnání s představou, že by mě v "přírodním" stavu měl potkat za šera :-)
 
Přijde mi zvláštní, že většině lidí nevadí placení ledasčeho, ale protestují proti hrazení umělého oplodnění pro ženy nad 35 let. Podle mě jestli něco platit, tak právě tohle. Příroda to už tak zařídila, že ty největší tupci nemají obvykle s rozmnožováním žádný problém, protože se nato vrhnou s vervou a brzo, kdežto slušní z vzdělaní lidé, co holt stráví mladí na zadku vstřebáváním mouder, co napsali jiní, se k tomu dostanou později a ne v úplně optimální kondici. Myslím, že Andy má naprostou pravdu, že když se mohou vyhazovat peníze za sociální dávky pro s odpuštěním kdejaký póvl, když máme na to, abychom recidivistům ve věznicích platili maséra a psychologa, tak těm lidem, kteří chtějí tak hezkou věc, jako je vlastní miminko, bychom taky mohli přispět. (Chápu dobře, že tenhle zákon je navíc ještě o něco krutější - ne o placení státem, ale o tom, že lidé přes 40 si vlastní dítě umělou cestou nemohou pořídit vůbec?)
Andy 7.4.2006 10:33

už několikrát jsem si říkala, co by ze mě bylo, kdybych všechno nechala na přírodě

no a vidíte, jaká je z vás krásná ženská.
Což mi připomíná, zdalipak dotyční pánové také tak prskají, když vidí ženu se silikonovými ňadry?